KŐRÖSI IMRE, DR. (független)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (független)
KŐRÖSI IMRE, DR. (független) Tisztelt Miniszter Úr! Privatizációm tárgya (Helyesen: Interpellációm tárgya. — Élénk derültség.) hogy az Állami Számvevőszék az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaságnál és az ÁVÜ-nél vizsgálatot tartott ez év tavaszán. Az Állami Számvevőszék megállapításait — amelyek rendkívül udvariasan, de mégis rendkívül súlyosan elmarasztalóak az ÁVÜ és az ÁV Rt. tevékenységével kapcsolatban — mindannyian megkaptuk, ezt az anyagot valamennyi képviselőtársunk ismeri. A Kormány tagjai szintén megkapták, szintén elismerték annak jogosságát, és végeredményben meg is köszönték a vizsgálat lefolytatását, a hibákat elismerve.
Ezek után a Kormány beterjesztette a Vagyonügynökség 1992. évi tevékenységéről szóló beszámoló jelentését. Én ebből idéznék. A Kormány jelentése megállapítja, hogy a privatizáció ma már a gazdaság egészét átfogja, néhány szakágazat esetében a privatizáció már jelentősen előrehaladt, ilyen az építőipar, cukoripar, járműgyártó ipar, járműjavító ipar, építőanyag-ipar, édesipar, növényolajipar, a növényolajgyártás, dohányipar, szeszipar, finomkerámia, kő- és kavicsbányászat, üdítőipar, a kiskereskedelem, a külkereskedelem és a biztosítás.
Ebben az idézetben, ami — ismétlem — mindannyiunk előtt ismert, ennek egy része folytatja, hogy mely iparágakban nem történt meg még a privatizáció, mely iparágakban nem kezdődött el; bank, vegyipar és az úgynevezett nehéz falatok.
Tovább idézem a jelentést. A privatizált ágazatok közül kiemelkedő az élelmiszeripar néhány ágazata. Például a növényolajipar vagy növényolajgyártás, cukoripar, édesipar, szeszipar, dohányipar, ahol a magántulajdon meghatározóvá vált. A privatizáció gyors térnyerése, összhangban a Kormány gyorsítási stratégiájával ezekben a szakágazatokban alapvetően az ágazatok viszonylag magas jövedelmezőségével és/vagy biztosnak vélt piacával magyarázható.
(15.10)
Ezen iparágaknál óriási érdeklődés mellett és rendkívül éles versenyben történt meg a versenyeztetés.
A két jelentés, hangsúlyozom — az egyik az Állami Számvevőszék által készült, a másik a Kormány beszámolója —, egyszerűen köszönő viszonyban sincs egymással.
Ezért kérdezem tisztelt miniszter urat:
Mielőtt a költségvetés tárgyalása befejeződik, amelynek része kellene legyen a Vagyonpolitikai Irányelvek értékelése, mely jelentést tárgyalja a Parlament: a Számvevőszékét vagy a Kormány által beadott beszámolót?
Kérdezem továbbá, hogy a privatizált iparágak közül tételesen milyen arányban pályázhatott, és milyen arányban jelent meg a magyar termelői, tulajdonosi réteg.
Harmadszorra: mikor szünteti meg a Kormány azt a törvénytelen állapotot, amelyet a Vagyonpolitikai Irányelvek előterjesztésével folyamatosan gyakorol?
Negyedszer: személy szerint ki felel a külföldi magánmonopóliumok ilyen mérvű térnyeréséért?
Ötödszörre: hogyan fordulhatott elő, hogy éppen a felsorolt sikerágazatokban ment végbe a privatizáció, Parlamentünk által is elismerten törvénysértő módon, ellentétben minden korábbi vagyonpolitikai irányelvvel?
Ezek a kérdések azért is nyomasztóan aktuálisak, miután a Számvevőszék jelentése megállapítja, hogy nem lehetséges a privatizációs folyamat törvényben szabályozott áttekintése és ellenőrzése; ugyanakkor az 1994-es költségvetés előttünk áll, az 1993-as Vagyonpolitikai Irányelvek még nem. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir