TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) … nagyon nagy tisztelettel és őszinte szívvel kívánok miniszterelnök úrnak jobbulást. (Közbeszólás a jobb oldalról: Mi is!)
Mindenekelőtt ismeretes, hogy a Szabó Tamás privatizációs miniszter úrhoz intézett interpellációkra adott miniszteri választ most már nyolc esetben nem fogadta el az Országgyűlés. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a parlamenti többség az interpellációs választ nem fogadja el. Ez az Országgyűlés összetételéből következik: hiszen ez azt jelenti, hogy saját kormánypárti, koalíciós képviselők sem értettek egyet az interpellációkra adott válaszokkal. Ezért úgy gondolom, ha valakinek nyolc esetben nem fogadja el a Ház a válaszát, ez nyilvánvalóan súlyos kritikát jelez.
Az Országgyűlés egyik legfontosabb feladata a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzés. Ennek egyik eszköze lehetne a parlamenti vizsgálóbizottságok felállítása a különböző ügyek, visszaélések kivizsgálására. Ezeknek a bizottságoknak a létrehozására tett javaslatokat azonban a kormánykoalíciós többség rendre elutasítja, így a Parlament ellenőrző feladata teljesítésének szinte egyedüli eszköze az interpelláció. Most is vannak ilyen törekvések — az eredményre nemigen számíthatunk. Amennyiben a privatizálási ügyekben egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására került volna sor, valószínű, hogy nemcsak nyolc, hanem ennél lényegesen több esetben nem fogadta volna el az Országgyűlés a privatizációs miniszter válaszát.
(15.20)
Vagy egy ilyen bizottság létezése önmagában sokak számára a féket jelentette volna.
Kérdezem hát miniszterelnök úrtól — illetve miniszter úrtól: mennyire veszi komolyan az Országgyűlés ellenőrző szerepét a végrehajtó hatalom felett, és ezen keresztül milyen jelentőséget tulajdonít egy-egy el nem fogadott interpellációs válasznak?
Mi a véleménye arról, hogy egy parlamentáris demokráciában általában, egy el nem fogadott válasz esetén, az adott miniszter, a személyes konzekvenciát levonva, benyújtja lemondását?
Kérte-e a felmentését öntől Szabó Tamás miniszter úr?
Hány hasonló eset szükséges ahhoz, hogy a sorozatosan el nem fogadott választ adó miniszterétől megváljon? Várom a választ. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir