ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A munkaügyi perek az 1990. évi XCIII. törvényt, tehát az illetéktörvényt módosító és a közelmúltban elfogadott, 1993. augusztus 20-án hatályba lépett 1993. évi LXXV. törvény rendelkezései előtt sem élveztek illetékmentességet, hanem a jelenleg is hatályos 6/1986-os igazságügyi minisztériumi rendelet 2. §-a szerint a feleket jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül tárgyi költségmentesség illette meg.
Az illetéktörvény módosítása során azt terveztük, hogy a munkaviszonyból származó perek az illetéktörvényben szabályozott tárgyi illetékfeljegyzési jog kedvezményében részesülnek, és ehhez képest a miniszteri rendelet szerinti tárgyi költségmentesség megszűnt volna.
A törvény tervezetének széles körű egyeztetése során azonban elfogadtuk azt a többség által is támogatott álláspontot, hogy a tárgyi költségmentesség teljes körű megszüntetése jelenleg még nem időszerű, mert a munkaviszonyt, a közszolgálati, közalkalmazotti és más szolgálati viszonyt szabályozó új törvények helyes és pontos alkalmazásának gyakorlata még nem alakult ki, és várhatóan sok kérdésben munkaügyi vitát fognak kezdeményezni az érintettek.
Ezenkívül a munkavállalókra — az ismert gazdasági körülményekre is figyelemmel — nem kívántunk további terheket hárítani. Ezért az illetéktörvény 62. § (1) bekezdése a) pontja szerint azok a munkaügyi perek váltak tárgyi illetékfeljegyzési jogossá, amely esetekben az elmondott szempontok érvényesülése a tárgyi költségmentesség fenntartását nem indokolták.
Az illetéktörvény új, 62. §-ának (1) bekezdése a) pontja tehát az egyébként tárgyi költségmentes munkaügyi perek közül az itt felsorolt eljárásokat kiveszi, "lefokozza" tárgyi illetékfeljegyzési jogos perekké.
A 6/1986-os igazságügyi miniszteri rendelet módosítása — más rendelkezésekre is figyelemmel — feltétlenül szükséges, ennek az előkészítése folyamatban van. Ennek során általában felülvizsgáljuk a tárgyi költségmentesség további szűkítésének a lehetőségét, de a rendeletben részletesebben kívánjuk szabályozni a személyes költségmentesség engedélyezési eljárását is. Tehát a munkaügyi perekben vitát kezdeményező feleket hátrány nem éri. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir