LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Válaszomat a képviselő úr kérdéseinek a sorrendjében fogom megadni, a kérdésekre külön nem térnék ki.
Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium támogatja a víztermelés, -szállítás, -elosztás és -szolgáltatás egységes rendszerben való működtetését, mivel az ivóvízaknák a regionális ellátórendszerekkel technológiailag szerves egységet képeznek. Ezen a rendszeren belül nagyobb lehetőség nyílna a szükséges fejlesztések elvégzésére, a szükséges fejlesztések forrásainak kialakítására, az ivóvízzel való racionális gazdálkodás megteremtésére.
Ennek érdekében ez év május 19-én dr. Szabó Tamás miniszter úrhoz fordultunk azzal, hogy a konstrukció megvalósításához szükséges Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság készpénzforrás lehetőségét vizsgálja meg, mivel ezek megléte esetén alakítható csak meg a jogi szervezet.
Dr. Szabó Tamás miniszter úr intézkedett, hogy az Észak-dunántúli Regionális Vízmű, illetve az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság tegye meg üzleti ajánlatát a Tatabányai Bányák Vállalatnak — amely jelenleg felszámolás alatt áll —, a gazdasági társaságba apportálandó vagyonrésznek a megszerzésére.
A vízbányászati jog megszerzése jogszerű, a koncesszióról szóló '91. évi XVI. törvény 2. §-a a) pontja alapján, ha többségi állami vagy önkormányzati részesedéssel e célra gazdálkodószervezet létesül. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a fentiek alapján továbbra is támogatja a tatabányai vízaknáknál mintegy 30%-os tulajdoni résznek önkormányzati tulajdonba adását azzal, hogy a maradék 70% az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság tulajdonában legyen.
Ennek megoldására az illetékes szervek tárgyalásokat folytatnak.
(14.30)
Megjegyezni kívánom, hogy az interpellációban megemlített aggálya a vízszolgáltatási díjakra vonatkozóan véleményem szerint nem kellően megalapozott, mivel az független a vízkitermelő társaság tulajdonosi szerkezetétől, hiszen a lakossági ivóvíz-szolgáltatási díjakat a KHVM mint árhatóság határozza meg. Kérem a kérdésre adott válaszom elfogadását. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir