LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A dohánytermékek piacán az elmúlt években komoly versenyhelyzet alakult ki, aminek eredményeképpen megkezdődött a multinacionális cégek között a dohánypiac felosztása.
A dohányipar tulajdonosai arra törekednek és törekedtek, hogy a hazai dohányforgalmazásból minél nagyobb részarányt szerezzenek meg. A dohánygyártók a cél érdekében a magas szintű hazai jogszabályokban megfogalmazott tilalmak ellenére 1991 óta széles körű reklámozási tevékenységet kezdtek meg, elsősorban a nyomtatott sajtóban és a közterületeken.
Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium számos intézkedést tett a törvényellenes reklámozási tevékenység visszaszorítására. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségről szóló 95/1991. évi VII. 23-ai kormányrendelet 2. §-a értelmében a Főfelügyelőség és a felügyelőségek ellenőrzik a belföldi reklám- és hirdetési tevékenységre vonatkozó tilalmak betartását. A felügyelőség az elmúlt két esztendő alatt kettőezer szabálysértési eljárást kezdeményezett. Ennek eredményeként számos reklámozó megszüntette a tiltott reklám kihelyezését.
Kezdeményezésünkre a kiróható bírság felső határát ugyan felemelték, a szabálysértési bírság mértéke azonban önmagában nem szorította vissza a reklámozási tevékenységet, így ezért más, további kiegészítő intézkedéseket is kellett hozni.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ennek megfelelően a jövőben is kiemelt feladatnak tekinti e tiltott reklámozási tevékenység elleni fellépést, emellett azonban külön szankciók kidolgozása is folyamatban van.
A tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló 90. évi LXXXVI. törvény 3. §-ának (2) bekezdése értelmében tilos gazdasági tevékenységet tisztességtelenül, különösen a versenytársak, a fogyasztók törvényes érdekeit sértő vagy veszélyeztető módon, vagy az üzleti tisztesség követelményeibe ütközően folytatni.
A dohányipari termékek reklámozása e tilalom megszegését jelenti, ezért lehetőség van a versenytörvényben előírt sajátos szankciók alkalmazására. Itt szeretném megemlíteni, hogy a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa egyik dohánygyárunk ellen, egyik dohánygyár mint kft. ellen eljárást indított a tisztességtelen piaci magatartás miatt. Megállapította, hogy termékeinek újságokban, közterületi óriásplakátokon történő reklámozása jogszabályi tilalmat sért, ezzel tisztességtelen gazdasági tevékenységet fejt ki. Ezért a versenytanács ezt a kft.-t 20 millió forint bírsággal sújtotta.
(15.00)
A képviselő úr által is említett jelenségek hatékonyabb visszaszorítása érdekében legutóbb módosítottuk a belföldi reklám- és hirdetési tevékenységről szóló rendeletet. A 14/1993. évi IX. hó 2-i IKM-rendelet értelmében tilos reklám közzétételére közterület-használati engedély nem adható ki. Ilyen reklám közzététele esetén a közterület-használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni. A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése felhívta a kerületi önkormányzatokat, hogy a közterületeken elhelyezett dohánytermékreklámokat tartalmazó óriásplakátokat haladéktalanul távolítsák el. Erre a jogszabály módosítása most már a megfelelő jogi alapot létrehozta.
Tájékoztatom még képviselő urat, hogy a dohányipari termékek reklámozását 1992—93-ban…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir