PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! 1992-ben a mezőgazdaság 2,6 milliárd dollár értékű exportot bonyolított le, az idei évben azonban a kivitel drasztikusan csökkent. Nem kell különösen bizonygatni, hogy mit jelent mindez a külkereskedelmi mérleg szempontjából. A behozatal valószínűleg több mint 1 milliárd dollárral fogja meghaladni a kivitelt.
Az export visszaesése részben a termelés csökkenése miatt következett be — magyarán: nincs mit eladnunk —, másrészt a megtermelt áru minősége nem üti meg azt a mértéket, amelyet a piac megkíván. A mezőgazdaság 1993-ban kb. 30%-kal állít elő kevesebb terméket, mint két évvel ezelőtt. Ezen belül az állattenyésztés is visszaesett: közel 40%-kal kevesebb marhahúst és 30-35%-kal kevesebb sertéshúst állítunk elő. Marhahúsból lassan hiány van, ugyanakkor a tömegtakarmányok és melléktermékek egyre kevésbé kerülnek hasznosításra.
A leépülés mind a háztájiban, mind az úgynevezett nagyüzem esetében bekövetkezett. Békés megyében például tíznél több sertéstelep áll üresen. A csökkenés oka más és más. A juhágazatot a közös piaci beviteli tilalomból eredő eladási gondok, a sertéságazatot az agrárpiacon meglevő zűrzavar, az értékesítés lehetőségének és a felvásárlási áraknak a példátlan ingadozásai roppantották meg.
(15.20)
A szarvasmarha esetén másról van szó. Az alacsony tejátvételi ár és a vágómarha viszonylag kedvező értékesítési feltételei mellett nem érdemes tenyésztésbe állítani az üszőket.
Beterjesztett javaslatunk lényege az, hogy a mezőgazdasági fejlesztési alap terhére a Kormány tegye lehetővé az állattenyésztés támogatását, mert véleményünk szerint állami segédlet nélkül, spontán módon csak igen lassan képes talpra állásra, és a nemzetgazdaság szempontjaiból megkívánt fejlődés csak kínkeservesen mehet végbe.
Javaslatunk tartalmazza azt is, hogy az alapból nyújtható támogatás meghatározott része vissza nem térítendő legyen. A jó tenyészanyag megvásárlása ugyanis nagyon költséges, a tenyésztésbe állítás esetén pedig a ráfordítások ellenére hosszú ideig nem keletkezik jövedelem. A javaslat elfogadása a minőség és mennyiség javítását, illetve növelését is lehetővé tenné, ezáltal az exportálható árukészletet bővítené. A sertéságazatban különösen alkalmas lenne most erre az időpont. Az utóbbi években soha nem volt ilyen mélyponton az állomány. A kanok és vemhes kocák megvásárlásának támogatásával minőségi fajtaváltás következhet be, amire igen nagy szükség van.
A hazai sertésállomány, különösen a kistermelői, körülbelül 40%-a nem minősíthető az EUR-szabvány alapján. Márpedig a minőségi átvétel bevezetése igen hátrányosan fogja érinteni a zsíros, kevéssé értékes húsrészt tartalmazó sertések tenyésztőit; nem is szólva arról, hogy a meghirdetett garantált árak csak az EUR-kategóriákra érvényesek. A kistermelői kör nagy részét tehát továbbra sem fogja védeni a garantált ár intézménye.
Javaslatunk mellett szól még az is, hogy tudomásunk szerint a mezőgazdasági fejlesztési alap kihasználatlan, tehát ezért is bővíteni lehetne az alapból nyújtható támogatások körét. A pályázatokat benyújthatnák közvetlenül a kistermelők vagy más gazdálkodó-, esetleg érdekvédelmi szervezetek. Reméljük, hogy a kamarai törvény megszületése után erre helyben lesz lehetőség.
Az állattenyésztés támogatása, az eladható áruk termelésének növelése sokat segítene a foglalkoztatási gondokkal küzdő egyes térségeknek. Létrejöhetne néhány új munkahely, és pluszjövedelemhez juthatnának azok a kistermelők, akik nem sajnálják a munkát, ha értelmét látják. És itt van a legnagyobb probléma: keletkezik-e jövedelem az állattenyésztésben? Amíg nem működik megfelelően az agrárpiaci rendtartás, nincs megfelelő importszabályozás, piacvédelem, addig nem lehet csodákat várni a fajtaváltástól sem. Ha tartóssá válik a piaci egyensúly, és szerződések szabályozzák a termelést, a keveréktakarmányok pedig elérhető áron, megfelelő beltartalommal kerülnek a felhasználókhoz, akkor az állattenyésztés támogatása meghozza a várt eredményt. Nevezetesen megélhetést nyújt falun, kiegyensúlyozott húsellátást a városokban, az ország pedig valutabevételeinek növekedésére számíthat. Kérem képviselőtársaimat, az indítványt támogassák. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir