G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a választójogi törvénnyel kapcsolatban egy olyan örökségre hívjam fel a figyelmet, mely a törvényhozók számára is üzenetet hordoz. Ez az üzenet egyik legértékesebb örökségünkön, a Szent Koronán található. Pontosabban a korona homlokzati ikonja fölött. Tudjuk mindannyian, hogy ezen az ikonon Jézus ül a trónon, könyvvel a kezében, s fölötte kettős mag, kettős ékkő van elhelyezve. Ez a jel az égi és földi tudás ismeretének a szimbóluma.
Tehát aki törvénykezik, annak e kettősség ismeretében kell tevékenykednie.
A választójogi törvényre leképezve ezt az üzenetet, nemcsak a nemzetközi, hanem az adott nép sajátosságait is figyelembe kell vennünk a törvényalkotás esetében. Nemcsak az elit, hanem a nép érdekeit is érvényre kell juttatnunk. Harmonikus egység nélkül nincs igazság s nincs jó törvény.
A nemzet több évszázados óhaja, hogy saját érdekeinek megfelelő törvények között élhessen.
Első és döntő szempont tehát az volna, hogy a választások révén saját elképzelései érvényre jussanak, és garanciái legyenek, hogy választott képviselői őket képviselik. Már az Aranybullában törvénybe iktatták az ellenállási jogot, s később ez Kossuth Lajos elképzeléseiben is megjelenik. Ezért sem nevezhető kommunista vagy diktatórikus ármánynak a visszahívhatóság. Ez olyan egyértelmű és nélkülözhetetlen garancia a demokráciában, amelytől senkinek sem szabad félnie. S csak akkor lép életbe, ha a képviselő ígéreteit megszegi és nem a népi akaratot képviseli. Tehát ha a képviselő felrúgja ezt a szövetséget, melyet a választóival megkötött, akkor méltatlanná válik erre a munkára. Amíg a visszahívhatóság mint biztosíték, garancia a választói jogi törvénybe be sem kerül, demokráciáról véleményem szerint nem beszélhetünk.
Második ilyen garancia a köztársasági elnök nép által történő választása. Ezzel kapcsolatos problémára az orosz helyzet világít rá figyelmeztető módon. Képzeljék el: mi történt volna Moszkvában, ha egy paktumelnök egy olyan Parlamentnek a függvénye, ahol a proletárdiktatúra egykori hitvallói ülnek többségben? Ilyen esetben a nép teljesen kiszolgáltatottá válik.
S itt említem meg a demokráciának azt a hiányosságát, hogy ilyen helyzetben a Parlament elnöke bármikor elkövethet törvénytelenséget következmények nélkül.
A külföldiek választójogának megadása több ponton is kérdéses. Sajátosságainkat, a magyarság szerencsétlen helyzetét figyelembe véve választójogot kapnak azok, akik szülőföldjüket ilyen, olyan körülmények miatt, sajnálatos módon elhagyva más országokban élnek, de elesnek ettől a lehetőségtől azok, akik szülőföldjüket sohasem hagyták el, ám történelmi, politikai diktátumok áldozataiként más országok polgárai lettek. Ez számukra degradáló, és ártatlanul hozza őket diszkriminatív helyzetbe.
A külföldön élők többnyire csak a tömegkommunikáción keresztül ismerik az itthoni politikai helyzetet, amely — tudjuk — ma is erősen szubjektív. Meg kell említeni azt is, hogy nincsen közvetlen kapcsolatuk az itthon élőkkel, a mindennapokkal, s így a választásban sokszor félrevezethetők lesznek.
Mindenképpen szigorúbb feltételekhez kellene kötni a választhatóságot. Néhány évet az országon belül kellene élni ahhoz, hogy parlamenti képviselővé jelöltethesse magát bárki.
Fölvetődik az állandó és ideiglenes lakóhely problematikájának kérdése, amelyet a választójogi törvényben javaslok pontosítani. Alkalmazását illetően ugyanis több helyen félreértéseknek lehet az alapja.
Az 5, illetőleg 7%-os választási limithatár jó lenne, de csak kialakult demokráciában. Nálunk az átmenetre való tekintettel számítani kell folyamatosan új pártok alakulásával. Ezért indokolatlanul diszkriminatívnak tartom e határ megemelését.
A 25%-os megjelenés a választásokon igen alacsony. Véleményem szerint a választópolgároknak nemcsak jogai, de állampolgári kötelezettségei is vannak. Ahhoz, hogy a visszahívhatóság intézményével valóra váljék a képviselők folyamatos ellenőrzésének lehetősége, feltétlenül szükséges a választópolgárok megjelenése a választásokon.
Helyesnek tartom, hogy évente egy alkalommal történne az időközi választás. Az áprilisi időpont meghatározása teljes mértékben egyezik a választópolgárok akaratával, hiszen ebben az időpontban még a mezőgazdasági munkát végzők is meg tudnak jelenni a választáson.
Ezzel összhangban azonban szükséges lenne az általános képviselő-választás időpontját is áprilisban rögzíteni. Semmilyen magyarázat nincs arra, hogy az általános képviselő-választás időpontja a levegőben lógva, akár a köztársasági elnök, akár a belügyminiszter, bárki akaratától, javaslatától, döntésétől függjön.
Több alapkérdésben tehát véleményünk nem egyezik. A részletszabályok azonban szinte kivétel nélkül jók, a szavazatszámláló bizottságnak a létszámcsökkentését kivéve. Itt a javaslat ötről háromra csökkenti a bizottság létszámát, ez érthetetlen, hisz visszaélésekre adhat lehetőséget.
Külön köszönöm azt a rendelkezést, ami a 41. § (6) bekezdésében található, az 500-nál kevesebb lakosú községek kiemelését az általános szabályok alól.
Kifejezetten jó, hogy ez a Parlament már nem kíván új választójogi törvényt alkotni, mert ez az új parlament feladata kell, hogy legyen. Sokkal korábban kellett volna a feladathoz látni, akkor, amikor a tisztelt Házon belül még a demokrácia szabályai uralkodtak.
Természetesen ezzel összefüggésben meg kell említenem a Házszabály rendelkezéseit is analógként erre a helyzetre vonatkoztatva. Itt sincs joga a Háznak tehát néhány hónapra jelentős változtatásokat eszközölni.
(10.30)
Helyesnek tartanám a választási időszak csökkentését, hiszen a kampány időszaka rendkívül költséges, s mindenki tudja, hogy az állami költségvetésből milyen nagy terheket jelent ez. Sokkal szigorúbban kellene szabályozni, részletekbe menőbben a plakátok elhelyezésének módját, mert ha a jelenlegi állapot fennmarad a választásokon, rendkívül nagy jelentősége lesz annak, hogy melyik jelölt mögött milyen gazdasági érdekcsoport áll, mennyi pénzt tud fordítani ezáltal a választásokra.
Az átmenetnek, véleményem szerint, az lenne a követelménye, hogy plakátokat az önkormányzatok által meghatározott helyeken lehetne elhelyezni, meghatározott méretben, pontosan meghatározott módon. Ezáltal a jelöltek nem egymás ellen küzdenének, hanem saját programjukkal próbálnák meggyőzni a választópolgárokat.
Korábban a nyilvánosság és a Parlament elé tártam választójogi törvénytervezetemet, melynek sarkköve az egyéni képviselet és a visszahívhatóság volt. Elképzeléseim helyességéről bizonyosságot adott számomra II. János Pál pápa és Szolzsenyicin párbeszéde a demokratikus társadalmak jövőjéről.
A jelenlegi helyzetet én is csak átmenetinek tartom, s előbb-utóbb be kell következnie annak, hogy a magyar Parlament egyéni képviselői által teljes mértékben a társadalom akaratát jeleníti meg, s akkor majd elkerülhetőek lesznek azok a diktatórikus mozdulatok, amelyeket ma is tapasztalhatunk.
Végezetül szeretném bejelenteni, elnök úr, hogy a Független Kisgazdapárt és Piacpárt közösen készíti el a módosításait, és a héten benyújtjuk a Ház elé. (Taps középről.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir