GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Röviden ismertetem, hogy a Balaton érdekében mit tett, és mit szándékozik tenni a Kormány, meg ezen belül a tárcánk is. Néhány szót kell szóljak a Balatoni Regionális Tanácsról is.
A térségben úgy, mint az országban máshol, tisztázódtak a kormányzati és az önkormányzati hatáskörök, feladatok. Ugyanakkor kormányzati szinten tárcánként is elkülönülnek a Balatonnal kapcsolatos teendők. Ezekben nagyrészt a KHVM, a BM, PM, továbbá az Ipari Minisztériumhoz tartozó Idegenforgalmi Hivatal és a KTM osztoznak.
A problémát tehát nem a különböző szinteken jelentkező feladatok keveredése, hanem a végrehajtásukra vagy finanszírozásukra fordítható pénzeszközök szűkös volta okozza. Ettől függetlenül tárcánk készítteti a térség átfogó területfejlesztési tervének, a balatoni regionális rendezési tervnek a felülvizsgálatát, ami a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontoknak, tehát a térség terhelhetőségének függvényében határozza meg a fejlesztési lehetőségeket.
Ezzel párhuzamosan készül a KHVM-ben az új balatoni vízgazdálkodási fejlesztési program. Ez elsősorban a vízügyi tárca számára határozza meg a tóval kapcsolatos feladatokat. Mindkét regionális ágazati koncepció '94 első félévében el fog készülni.
A Kormány, látva a Balaton vízminőség-védelme érdekében korábban megkezdett akciók lelassulását, a Tudományos Akadémiától egy jelentést kért a tó vízminőségi állapotáról, s ezt nemrégen, szeptemberben kaptuk meg. Ezen jelentés alapján a Kormány határozatban kötelezte a KTM-et egy intézkedési terv ez évi elkészítésére. Ebben a vízminőség-védelem tekintetében legsürgősebb és '94-ben megkezdhető feladatokat kell meghatározni úgy, hogy a konkrét műszaki tartalom ismeretében a pénzügyi feltételek is tervezhetők legyenek.
Az intézkedési tervben kiemelt feladatok végrehajthatósága érdekében a PM-mel vizsgáljuk nemzetközi pénzintézettől történő hitelfelvétel lehetőségét is. Az északi parti települések csatorna- és szennyvíztisztítási problémáinak megoldására a japán kormány által biztosított és Várpalota térség fejlesztését szolgáló kedvezményes hitel révén hamarosan lehetőség nyílik. Ez persze csak egy kisebb része az északi partnak, tehát ennek a kiterjesztése más vonalon szükséges még.
Mindezekkel párhuzamosan tárcánknál készül a balatoni törvény is, amely a Balaton fejlesztésével és védelmével fog foglalkozni, s a korábbi rendeletek törvényi szintű aktualizálásával, az építésügyi helyzet tisztázásával és a rendezetlen kérdések szabályozásával kívánja a tóval kapcsolatos intézkedések és korlátozások jogi hátterét biztosítani. Ezt a törvényjavaslatot a jövő év elején tudjuk a Kormány elé vinni.
A Balatoni Regionális Tanács fölállítását az önkormányzatok kezdeményezték, s ennek létrejöttét a KTM kezdettől támogatta. Eddigi működése, hatékonysága nem az osztott pénzek alapján mérhető, mivel ez nem érdek-képviseleti szerv, hanem a javaslattevő koordinációs feladatok végrehajtása jelzi az eredményeket. Ezen tevékenységét már végzi is, eddigi négy ülése során áttekintette a régió problémáit. A legutóbbi ülésén határozatban kifogásolta a tó vízminőség-védelmével kapcsolatos '94. évi költségvetési javaslatban szereplő pénzügyi előirányzat nagyságát, valamint konkrét javaslatokat tett egyes tárcáknak.
Összefoglalva, úgy érzem, hogy a Kormány — ezen belül a KTM — a költségvetési lehetőségekhez mérten eddig is tett a tó megóvása érdekében, és dolgozunk az ígéreteink megvalósításához szükséges terveken. Ebben a folyamatban, illetve a térség környezeti állapotának megóvásában a Balatoni Regionális Tanácsra jelentős szerep hárul. Ennek hatékonysága persze csak hosszabb távon mérhető. Az máris elmondható azonban, hogy a balatoni regionális érdekek érvényesítésében következetesen tevékenykedik.
(17.00)
Azt hiszem, erre jó példa a BRT legutóbbi ülése is — illetve az ott hozott határozatok, amelyek részben a Kormányt is kritizálják. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir