GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Képviselő Úr! A csatornázásról először. A céltámogatási rendszer 1992-ig alanyi jogon segítette a települések csatornázási beruházásait. '93-ban a célokat rangsorolták: így a sérülékeny vízbázisokon levő települések beruházásai a hetedik, a nem sérülékeny vízbázisokon levő települések hasonló beruházásai a nyolcadik helyre szorultak.
A '94. évi, a támogatások körére készült új tervezetben a vízvédelmi beruházások kikerültek a célok köréből. Ez ellen tárcánk fellépett egyébként.
Mindez a balatoni vízminőség védelme tekintetében kedvezőtlen hatású, hiszen a csatornahálózat és a szennyvíztisztító-kapacitás fejlesztésének tervezett felgyorsítása ellen hat. Ugyanakkor a Kormány egy nem régi határozata, ez év decemberi határidővel, intézkedési terv készítésére kötelezi a tárcánkat a '94-ben megindítandó legsürgősebb vízminőség-védelmi munkálatok meghatározása céljából.
Ezen intézkedési terv kialakításakor az illetékes társminisztériumok bevonásával vizsgáljuk, hogy mit lehet tenni az ellentmondás feloldása érdekében. Tehát a csatornahálózat bővítéséhez és a szennyvíztisztító-kapacitás növeléséhez szükséges pénzügyi fedezet előteremtése érdekében.
A természetes partokra vonatkozó kérdésre azt válaszolhatom, hogy ezek védelmét, megóvását biztosítani kívánjuk. Egyetértve a képviselő úrral úgy, hogy a nádas, természetes partszakaszok megóvása vízminőségi szempontból is igen fontos. Ennek érdekében meg kívánjuk tiltani a tó medrének és természetes partjainak feltöltéssel történő kiépítését. Erről a már említett balatoni törvényben szeretnénk rendelkezni.
A már meglévő, kővel vagy betonnal kiépített partok előtt feltöltéssel nem lehet természetes vagy ahhoz hasonló partot utólag kialakítani. Azonban azt tervezzük, hogy a déli parton a több kilométer hosszúságú nyílegyenes betonpartok helyenkénti visszabontásával természetesnek ható, nem kibetonozott szakaszokat, öblöket alakítunk ki. Ezek egyrészt oldanák az épített part bántó merevségét, másrészt a partfal előtt a hullámzás által fölhalmozott szennyeződések megkötését, kivetődését is lehetővé tennék.
A horgászturizmus fejlesztésére vonatkozóan azt tudom mondani, hogy ehhez a tó eredeti halállományának mennyiségi és minőségi rekonstrukcióját, az idegen fajok betelepítési tilalmát, az ívóhelyek védelmét, rekonstrukcióját és a halászati tevékenység jelentős korlátozását is biztosítani kell. Mindez ökológiai tekintetben is szükséges lenne. Ezért ezen célok megvalósításával a már említett intézkedési terv is foglalkozik, hasonlóan a készülő balatoni törvényhez.
Távlati céljaink közt szerepel a Balaton nemzetközi hírű horgászvízzé fejlesztése. Hiszen — mint azt a képviselő úr is mondta — a horgászat vonzotta speciális idegenforgalom nagyban hozzájárulna a szezon széthúzásához, mert tavasz és ősz a fő horgászati idény.
(17.30)
A horgászati turizmusból nyerhető idegenforgalmi bevételek pedig bizonnyal meghaladnák a halászat nyereségét. Ugyanakkor a horgászat rendjének, módjának szigorú szabályozása és a fogadási feltételek megteremtése is szükséges.
Ennyit tudtam röviden válaszolni a képviselő úr kérdéseire, és köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ezt elmondhattam. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir