ILKEI CSABA, DR. a független képviselők vezérszónoka:

Full text search

ILKEI CSABA, DR. a független képviselők vezérszónoka:
ILKEI CSABA, DR. a független képviselők vezérszónoka: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rendőrségi törvény úgy szükséges, hogy nagyobb szükség csak azokra a garanciákra van, amelyekkel a törvényt meg lehet tartani. Kikerülhetetlen a törvény, mert a növekvő bűnözés biztonságérzetében ingatta meg az állampolgárt, aki igen nehezen éli meg személyi és vagyonbiztonságának és a közbiztonságnak a romlását. De megingott bizalma a jogalkotók és a jogalkalmazók iránt is. Értékrendjének zavarára utal, hogy a bűnözők és bűnüldözők versenyfutásában, melyben jó fejhosszal ma a bűnözők vezetnek, közönyösen gyakran csak magára gondol, a saját jól felfogott érdekeire.
A társadalom nem tolerálja a bűnözés növekvő trendjének azt a magyarázatát, hogy a nagyobb szabadságnak, a pluralista demokráciának ára van, s ezt meg kell fizetni, hozzá kell szokni a bűnözéshez, együtt kell élni a legkegyetlenebb bűncselekményekkel is. A diktatúrákban valóban egyszerűbb a közönséges bűnözés elleni fellépés is, mert amit nem tud elintézni a törvény, azt elintézik a külön kommandók minden lelkiismeret-furdalás és jogtisztelet nélkül.
A jogállam számára azonban nagyobb a kihívás, a szervezett bűnözés megjelenése pedig erőinek és lehetőségeinek új törvényi szabályozására készteti, különben azt a hitet ingatja meg, hogy az állam úrrá tud lenni polgárai elbizonytalanodásán, félelmein és rettegésein.
A bűnözés növekedése, a korábban ismeretlen bűnelkövetési formák jelentkezése, a bűncselekmények okozta jelentős vagyoni kár nem pusztán világméretű és nemzetközi folyamatok begyűrűzése, hanem súlyos belpolitikai okai is vannak. Ilyen az elszegényedés, a munkanélküliség, a hajléktalanság, egyes társadalmi rétegek lecsúszása, mások egzisztenciális talajvesztése, továbbá a kilátástalanság, a perspektívátlanság, a peremre szorulás. Ha egy túladóztatott társadalomban két és fél millió ember él a létminimum alatt és a nem létező szociális háló helyett a szociális feszültségek tüskés dróthálója ejt rajtuk sebet, akkor előbb-utóbb a túlélési ösztön arra kényszeríti őket, hogy hozzányúljanak mások javaihoz, és elvegyék azokat bármi áron.
A szociális indíttatású bűnözésen nem a rendőr és nem a rendőrség, hanem csak és kizárólag a jó kormánypolitika, a jó gazdaságpolitika segíthet ma is, és a jövőben is. A társadalmi, gazdasági igazságtalanságok és méltánytalanságok átterelődnek és a kriminológia síkján jelentkeznek. A képet tarkítja még, hogy egy kompországnak el kell viselnie a nagy népvándorlásokat, befogadnia a menekülteket, és nemigen sokat tehet, ha a nagy kábítószermaffiák tranzitországnak választják.
Ezekre az objektív körülményekre nem volt és — véleményem szerint — nincs is eléggé felkészülve sem a rendőrség, sem a Belügyminisztérium, sem a jogalkotás, sem az igazságszolgáltatás, és az állampolgár sem, aki egyfelől szigorú fellépést sürget, de helyenként rendőrellenes, másfelől, noha garantálni igyekeznek személyi és vagyonbiztonságát, mégis idegenkedik a demokratikus játékszabályok kölcsönös megtartásától, a kölcsönös segítségtől és korrekt együttműködéstől.
Nem lehet vitás: a nemzetközi jogi követelményeknek megfelelőbb törvény kell, néhány vitathatatlan és kikezdhetetlen alaptétellel. Ilyen a kötelező pártsemlegesség. Politikai célokra soha többé ne lehessen felhasználni a rendőrséget. Az ott dolgozó párttagok burkoltan sem szolgálhatnak pártérdekeket, nem élhetnek vissza az információval, a titkos eszközökkel megszerzett adatokat és tényeket nem szivárogtathatják ki és így tovább. A titkos eszközök használatát csak a végrehajtó hatalomtól független szervezet engedélyezheti, legyen az bíróság vagy ügyészség. Különösképp hangsúlyos — ez a véleményem — akkor, amikor a Kormány maga alá szeretné gyűrni az Országgyűlésnek felelős független ügyészséget.
Az adó- és banktitok alapos ok nélkül nem átjárható civil szféra a rendőrség számára. A személyes adatok tetszőleges adásvétele kereskedelmi és más cégek részére nem lehet bevételi forrás a Belügyminisztériumban még pénzszegény időkben sem.
A települések lakosságát nem lehet megvédeni az önkormányzatok ellenében, a véleményezés gyenge joga tán még csak elfogadható a rendőrkapitányok kinevezésénél, de nem elég a civil erők összefogásához, ha a választópolgárnak nincs több beleszólása saját közbiztonságába, akkor nem fog együttműködni, sőt, idővel ellenszegül a föntről, régi módon ráerőltetett sablonoknak.
A rendőri munka egységes és összehangolt, a Kormány és a Parlament előtt felelősséggel vállalható irányítása csak a belügyminiszter útján lehet eredményes, felfogásom szerint. Ebbe beletartozik a feladatmeghatározás és bizony az utasítás is. Magától értetődő, hogy más nem irányíthatja a rendőrség belső biztonsági ellenőrzését sem, mint maga a miniszter. Hozzáteszem ugyanakkor, a korszerű szolgálati szabályzatnak, akárcsak a törvénynek, biztosítania kell a szakmai és érdek-képviseleti szervek érdemi, retorziómentes tevékenységét.
A jogi és erkölcsi relativizmus határmezsgyéjén mozog mindenkor a vádalku, valamint a szükséges intézkedések és az általuk elérhető célok közötti arányosság elvi követelménye. A vádalku csak akkor elfogadható, ha az ügyész jóváhagyja azt, hogy a súlyosabb bűncselekmény leleplezése vagy bizonyítása érdekében a rendőrség eltekint az ezt elősegítő személy kisebb súlyú jogsértés miatti büntető felelősségre vonásától és a nyomozást megszünteti.
(12.20)
Kényes feltétel az is, hogy az együttműködéssel elérhető jelentősebb bűnüldözési érdek meghaladja a megállapodás alanyával szembeni büntetőjogi igény érvényesítéséhez fűződő érdeket.
A titkos eszközök és módszerek alkalmazásának általános feltétele, hogy az az érintettnek nem okozhat nagyobb hátrányt, mint az a törvényes cél, amelynek elérésére irányul. Csak akkor vehető igénybe, ha az információ, az adat más módon nem szerezhető be. A gyakorlat igen fontos kritériumokat vet majd fel azért, hogy ne sérülhessenek az állampolgár alkotmányos és személyhez fűződő jogai, a lakás- és levéltitok sérthetetlenségétől a titokban gyűjtött adatok, elkészített felvételek kezeléséig — ideértve azok megismerhetőségi körét és megsemmisítését is.
A társadalommal együttműködő közszolgálati rendőrség szakmai átalakítását, tevékenységének szilárd jogi alapokra helyezését megszenvedi ma — és még egy kicsit — maga a rendőrség is, mert egyidejűleg át kell esnie a belső megtisztuláson is, hogy törvényes mozgástere akadálymentes lehessen, a közélet zavartalanságát intézményesen garantálhassa.
A törvényjavaslat európai léptékű követelményeket fogalmaz meg, ír elő — lesz mihez felnőni az állam fegyveres rendvédelmi szervének, meghaladva minden rossz örökségét, akár a civilizálatlan vagy önkényes intézkedéseket, eljárásokat, akár az új arroganciát, a küldetéstudatos elfogultságokat, a kis eredményekhez képest feltűnően nagy elégedettséget és a ragadós gőgöt; hozzászámítva a belügyi sajtószolgálat által amatőr szinten űzött siker- és eredményagitációt is, a visszatetsző túllihegést.
Tisztelt Országgyűlés! A szükségesség és az arányosság alapelve úgy is igaz, hogy a törvényre igény van, alkalmazása azonban csak a garanciákkal arányosan történhet: szilárd jogi biztosítékokra, független kontrollra, jogorvoslati fórumokra van szükség ahhoz, hogy ne lehessen visszaélni a korszerű eszközökkel és módszerekkel az állampolgár jogainak sérelmére.
A törvényes kényszerítőeszközt ne lehessen boszszú, megtorlás, visszavágás céljára alkalmazni.
Segítségnyújtás és felvilágosítás, együttműködés a lakossággal, a kisemberek leghétköznapibb gondjainak és közérzetének ismerete — ez lehet a legfontosabb a bizalom megszerzéséhez, visszaszerzéséhez, azon hit erősítéséhez, hogy az adófizető állampolgár pénzét jó célra: az ő biztonsága és nyugalma megőrzésére fordítják.
Végtelenül sajnálom, hogy miniszter úr nem tartózkodik a teremben — azért önöknek elmondom, ő pediglen bízvást majd elolvassa. (Dr. Eörsi Mátyás: Itt van az államtitkár úr! — Többen is a képviselői helyén ülő dr. Józsa Fábiánra mutatnak.) . Miniszter úrnak szeretném címezni — okkal —, emlékeztetni arra, amit Stephan Zweig írt a történelem egyik legnagyobb — bár legrettegettebb — rendőrminiszteréről, az oratoriánus szerzetesből Otranto hercegévé lett Joseph Fouchéról. Idézem Stephan Zweiget: "Támasza volt a gyengéknek, az öregeknek, tisztelte a szerencsétleneket, szétzúzta a fanatizmust, megsemmisítette a föderalizmust, a vasgyárak munkáját újra megindította, a gyanúsakat letartóztatta, minden bűnöst példásan megbüntetett, a kizsákmányolókat üldözte, tömlöcbe zárta. Fouché óvatosan foglalt helyet a mérsékelt irányú konventtagok padsoraiban." — írta Stephan Zweig.
Mai erényeket kovácsolni csak a mai közgondok enyhítésével lehet. A törvényjavaslat — a kellő módosítások után — jó alap lehet a köz nívós szolgálatára, a választópolgár javára, bizalma és hite visszaszerzéséhez, a polgárbarát rendőr és a rendőrbarát polgár gyümölcsöző konszenzusához. Mindezért támogatom a törvényjavaslatot. Köszönöm szíves figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir