BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nemzetközi tapasztalatok szerint a terrorcselekményeket — különösen a repülőgépek, földi járművek, egyéb létesítmények ellen irányuló robbantásokat — jelentős számban plasztik robbanóanyaggal követik el. E robbanóanyagok a különböző felderítő eszközökkel nem érzékelhetők.
A Montrealban kidolgozott egyezmény célja, hogy az államok vállaljanak kötelezettséget a jelölés nélküli robbanóanyagok gyártásának, behozatalának, kivitelének megtiltására, saját területükön azok felhasználásának, birtoklásának szigorú ellenőrzésére, hosszabb távon azok megsemmisítésére annak érdekében, hogy az ilyen robbanóanyagok ne kerülhessenek illetéktelen személyekhez.
Az egyezményt a Kormány meghatalmazottja 1992. október 30-án aláírta. Az egyezményt annak 13. cikkére tekintettel meg kell erősíteni, amelyről Alkotmányunk értelmében az Országgyűlés jogosult dönteni.
Az egyezmény azonban — annak megerősítése esetén is — a Magyar Köztársaság vonatkozásában csak akkor lép hatályba, amikor 35 ország a ratifikációs okmányt a letéteményesnek átadja, és azzal a feltétellel, hogy legalább öt ország tesz nyilatkozatot arról, miszerint gyártó országnak minősül.
Eddig ilyen nyilatkozatot egy ország — még Csehszlovákia — tett csak. Magyarországon plasztik robbanóanyagot nem gyártanak. Az erről szóló nyilatkozat kiállításáról a határozati javaslat értelmében a külügyminiszter gondoskodik.
Kérem a tisztelt Házat, hogy mindezek alapján az egyezmény megerősítésére vonatkozó határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir