NAGY ANDRÁS (SZDSZ)

Full text search

NAGY ANDRÁS (SZDSZ)
NAGY ANDRÁS (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ez a téma egyszer már szerepelt a Ház napirendjén egy általam benyújtott kérdés formájában, s azt, hogy ez szélesebb körű érdeklődést keltett, jelzi az is, hogy Fodor képviselőtársammal közösen ezután interpellációt nyújtottunk be. Egyben ez jelzi azt is, hogy a miniszter úr által akkor adott választ a kérdésre nem egészen tartottuk kielégítőnek, és ezért kívánjuk megismételni. Gondoljuk, hogy az eltelt idő elegendő volt arra, hogy miniszter úr kicsit felülvizsgálja akkori álláspontját.
Röviden, hogy miről is van szó:
A vonatkozó törvények értelmében az önkormányzatoknál létre kellett hozni a földrendező és földkiadó bizottságokat, amelyek annak rendje és módja szerint a helyi igényeket elbírálják, illetve beosztják. Miután itt bizottságokról van szó, törvényszerű, hogy ezek működése során különböző költségek jelentkeznek. Ezeket a költségeket valakinek fedezni kell. A vonatkozó törvény paragrafusa úgy szól, hogy a földrendező és földkiadó bizottság költségeit a költségvetés terhére a helyi önkormányzatnak kell állnia. Magyarán: megelőlegezi az önkormányzat a működési költségeket, és majd valamikor, valamilyen körülmények között visszakapja a költségvetéstől, az államtól.
Én úgy gondolom, hogy a jó múltkorjában feltett kérdésemre, amely lényege nem volt más, mint hogy ezek a költségek miből lesznek fedezve, és mikor kapják vissza az önkormányzatok a ténylegesen kiadott pénzüket, erre nem kaptunk igazán kielégítő választ. Részint érthető technikai okokból, miután folyamatban van az ügy; részint pedig az akkor és ott felsorolt összeg előzetes becsléseink szerint nem lenne elegendő arra, amennyi ténylegesen lenne a költség. Kis helyi közvélemény-kutatást végezve meg lehet állapítani, hogy viszonylag kis körben is több millió forintról van szó, és a miniszter úr által akkor említett nem egészen 50 millió forint országosan egyszerűen nem elégítheti ki az igényeket.
Ezért megismételjük a kérdést, ami úgy szól: a földrendező és földkiadó bizottságok működésének költségeire mennyi pénz áll rendelkezésre a költségvetésben; honnan kívánják ezt fedezni; és az önkormányzatok, amelyek eddig hiteleztek, mikor fogják a pénzüket visszakapni?
Tisztelt miniszter úr! Az általunk előadott kérdésre kettőnkön kívül, azt hiszem, néhány száz vagy néhány ezer önkormányzat is érdeklődve várja a választ. Köszönöm szépen. (Taps.)
(15.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir