KUTRUCZ KATALIN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő bizottság előadója:

Full text search

KUTRUCZ KATALIN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő bizottság előadója:
KUTRUCZ KATALIN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság is többször tárgyalta ezt az interpellációt, pontosabban: a mezőgazdasági bizottság jelentését. A mezőgazdasági bizottságnak ezt a második jelentését az alkotmányügyi bizottság elfogadhatónak tartja — egy kis különbséggel, ami a dolog érdemét nem igazán érinti, de a Háznak nagyobb mozgási szabadságot ad.
A mezőgazdasági bizottság jelentése szerint a közbirtokossági használatot törvényi szabályozással, a földtörvény külön fejezetében kellene szabályozni. Az alkotmányügyi bizottság véleménye szerint a jelentésnek az a kitétele, hogy "a földtörvény külön fejezetében", felesleges. Elegendő annyi, hogy "törvény szabályozza". Hogyha annyi marad, és úgy fogadja el az Országgyűlés, az alkotmányügyi bizottság jelentésének megfelelően, hogy a kérdést törvény szabályozza, és nem köti meg azt, hogy a földtörvény külön fejezetében, akkor az Országgyűlés két lehetőség közül választhat. Hogyha azt tartja bizonyos megfontolás után célszerűnek, hogy a mezőgazdasági bizottság jelentésének megfelelően, a földtörvény külön fejezeteként szabályozza, megteheti, hiszen a törvényi szabályozás kikötése nem jelenti azt, hogy megmondjuk, melyik törvényben. Ugyanakkor, hogyha úgy gondolja a későbbiek során, hogy célszerűbb lenne erre nézve egy külön törvényt alkotni, azt is megteheti — míg a mezőgazdasági bizottság kívánsága szűkítené a Parlament lehetőségeit.
Ezért én, az alkotmányügyi bizottság nevében — amely alkotmányügyi bizottság minden jelen lévő tagja egyetértett az effajta megfogalmazásban — azt kérném, az Országgyűlés úgy fogadja el ezt a jelentést, hogy ne értse bele ezt a megkötést, hogy a földtörvény külön fejezetében kelljen szabályozni. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir