BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Igen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Parlament már több ízben foglalkozott a kisajátítással kapcsolatos nagyon régi, 1976-ban megalkotott törvényerejű rendelet módosításával. Az eddigiek során azonban más jogcímek miatt látta fontosnak módosítani. Elsősorban az Alkotmány és a korábbi megoldás összhangjának hiánya miatt volt szükséges az eddigi módosításokra sort keríteni.
A jelen előterjesztéssel érintett módosítások tárgya a már alkotmányosnak minősülő törvényerejű rendelet gyakorlati szempontok szerinti hozzáigazítása azoknak a nagy ívű, a tisztelt Parlament által elfogadott különböző ágazati törvényeken és koncessziós törvényen alapuló olyan beruházásoknak, amelyek elsősorban a kisajátítási törvény gyakorlatát fogják jelenteni az illetékes hatóságoknak. Anélkül, hogy részletezném a módosítás irányait, három területen látjuk szükségesnek a törvényerejű rendelet módosítását.
(16.10)
Ebből az első terület a kisajátítási eljárás megindításainak a feltétele, egyértelműsítése. Mint ismeretes, jelenleg egy szerződéskötési kötelezettség vagy ajánlattételi kötelezettség áll fenn a kisajátítást kérő terhére — ennek az ajánlattételi kötelezettségnek a kereteit, pontosabban az ajánlattételre vonatkozó eljárás meghiúsulását rögzíti egyértelműen a módosítás.
A második terület a kérelmek praktikus és egyébként garanciális szempontból nem kifogásolható együttes elbírálásának a lehetősége. Kérem, gondoljanak arra, hogy az ügyek zömében nyomvonalas kisajátítás esetén egy hatalmas területet, igen sok külön ingatlant és ezenfelül még egy-egy ingatlannak több-több tulajdonosát érinti az eljárás. Természetesen fontos érdek fűződik ahhoz, hogy a különböző alkotmányos szempontokra ugyan figyelemmel, de praktikusabb és gyorsabb eljárásban sikerüljön a beruházási cél és a kisajátítás amúgy kivételes jellegén alapuló és nyilván indokolt eljárás befejezése.
A harmadik módosítási irány pedig az ügyek szintén minél gyorsabb elbírálását célzó soron kívüli eljárásra vonatkozó rendelkezés — a törvénynek ez az új előírása — lenne. És természetesen ezt célozza az az előírás is, amelyet ebben a módosításban javasolunk, hogy a bíróságok az ilyenkor meginduló határozattal szembeni felülvizsgálati per kapcsán a jogalap tekintetében közbenső ítélettel minél gyorsabban döntsenek, hiszen az esetek zömében — gyakorló jogászok tudják ezt — az összegszerűségre vonatkozó viták eldöntése nagy és terjedelmes, időigényes szakértői eljárásokat igényel, ugyanakkor a jogalap szempontjából a birtokbahelyezés és a kisajátítás tényleges megtörténte szempontjából a bíróság közbenső ítélete megfelelő garanciát fog jelenteni.
Mindezek a legfontosabb módosítási irányok, amelyek a törvényerejű rendelet jelenlegi formáját érintenék. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a lefolytatandó vita alapján szíveskedjék elfogadni a javasolt módon a törvényjavaslatot, egyúttal természetesen jelzést adva a Parlament részéről ahhoz is, hogy a közeljövőben az ország infrastruktúráját évtizedekre meghatározó nyomvonalas építkezések — beleértve természetesen a világkiállításra vonatkozó beruházásokat is — minél gyorsabban, természetesen megfelelő törvényes háttérrel, lebonyolódhassanak. Köszönöm a figyelmüket, és kérem a javaslat elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir