G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Beadtam egy interpellációt hivatalos úton. Azért kértem most az interpellációk ismertetése előtt szót, mert megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy az interpellációk sorába ezt nem vették fel.
Közben értesítést kaptam arról, hogy az elnök úr szeretne velem tárgyalni e kérdésben. Telefonon beszéltem is vele, ahol közöltem, hogy sem a Házszabály szerint, sem egyébként az elnöknek nincsen joga az én interpellációmat felülbírálni, sem minősíteni, és ragaszkodom hozzá, hogy vegye fel az interpellációk sorába.
Közben tudomásomra jutott, hogy a házbizottság szintén tárgyalt az interpellációmról, ami ellen szintén megdöbbenésemnek kell hangot adnom, hisz a Házszabály szerint a házbizottságnak sincs joga egyetlen képviselő interpellációjának megtárgyalására, illetőleg előzetes elbírálására. Alaposan áttanulmányoztam a Házszabályt, egyetlen mondatot nem találtam benne, ami feljogosítaná az elnököt vagy a házbizottságot arra, hogy akár az interpelláció címét megváltoztassa, akár javaslatot tegyen a Háznak a megváltoztatásra.
Különösen nem találtam arra passzust, hogy a tárgyát, a tartalmát kívánná felülbírálni és erre jogot, lehetőséget adna. Egyetlen lehetőség lenne, hogyha az elnök úr vagy az ügyrendi bizottság javasolná a Házszabály módosítását, miszerint a házbizottság elé kell terjeszteni az interpellációt, és előzetes döntés után a Ház szavaz a kérdésben.
(15.40)
Jelen esetben tehát nem kérem, hogy a Ház szavazzon az ügyrendi indítványomról, hanem ragaszkodom hozzá, hogy a képviselői jogállásomban biztosított jogaimat gyakoroljam, a Házszabályban előírtakat az elnök úr tartsa be, miszerint — 57. § (3) bekezdés — "Az elnök az interpellációt megküldi az interpelláltnak a kérdés megvizsgálása és a válasz előkészítése céljából." Nincsen tehát benne az, hogy közben jogosult az elbírálására, a cím módosítására és aggályainak ismertetésére.
Úgyhogy kérem az elnök urat, tartózkodjon az interpelláció előzetes értékelésétől, mert erre sincsen joga a Házszabály szerint.
Kérem továbbá, hogy interpellációmat — a benyújtás időpontjának megfelelően — negyvenharmadikként vagy negyvennegyedikként szíveskedjenek felolvasni azon a címen, amelyen én benyújtottam.
Indoklásként még egy mondatot: az interpellációt nem az elnök úrhoz, hanem a külügyminiszter úrhoz intéztem — tőle várok rá választ és minősítést. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir