GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Önök előtt egy deklaratív törvényjavaslat fekszik, amely a szabadság, az emberi személy méltósága és korunk más magasztos értékei mellett kíván hitet tenni, megállapítva egyúttal azok politikai és erkölcsi felelősségét, akik egy letűnt önkényuralmi korszakban ezekkel az értékekkel szembehelyezkedtek.
A magyar corpus juristól nem idegen a deklaratív törvény, hiszen ilyen törvény volt például az 1896. évi VIII. törvénycikk a honalapítás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról; az 1948. évi XXIII. törvénycikk az 1848—49-es forradalom és szabadságharc emlékének megörökítéséről; és az 1990. évi XXVIII. törvény az 1956. októberi forradalom és szabadságharc jelentőségének törvénybe iktatásáról.
Tisztelt Országgyűlés! A modern kor totális diktatúrái, a totalitárius államok közös jellemzője, hogy mellőzik a demokratikus intézményeket, a parlamentet és az önkormányzatokat, fölszámolják a civil társadalmat, az állampolgárok önkéntes szervezeteit, elvetik az alapvető szabadságjogokat, a jogegyenlőséget, és egy hivatalos eszmerendszert erőltetnek a társadalomra. A hivatalostól eltérő minden más eszme hirdetését üldözik, és a hatalmat egyetlen párt kezében koncentrálják. A totális államok a megfélemlítésre, a félelemre épülnek, és a terror kiépített intézményrendszere tartja fenn őket.
A Magyarországon 1948 és 1989 között fennállt önkényuralmi rendszer mindezekkel a jellemzőkkel rendelkezett. Ebből következik, hogy a magyar kommunista párt és jogutódai politikailag és erkölcsileg felelősek azért, hogy a magyar nemzet akaratával ellentétben, erőszakos úton és idegen hatalom erejére támaszkodva önkényuralmat vezettek be, és azt államhatalmi rendszerként intézményesítették Magyarországon 1948 és 1989 között. A kommunista párt által megvalósított totális állam olyan ideológián alapult, amely elszakította Magyarországot Európától és saját hagyományaitól, szemben állt az európai demokratikus és jogállami elvekkel, az emberi jogokkal, felszámolta a magyar állam szuverenitását, a történelmi magyar államiságot és jogrendszert. A kommunista államhatalmi rendszer, többek között a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyásával, a kommunista pártot a jog fölé helyezte, az emberi jogokat rendszeresen és tömegesen megsértette, az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot vérbe fojtotta. Mindezekért a törvényjavaslat szerint a cselekmény súlyához igazodó politikai és erkölcsi felelősség terheli azokat, akik a kommunista államhatalmi rendszert Magyarországon létrehozták, céltudatosan fenntartották vagy ezeket a cselekményeket elkövették.
A törvényjavaslat célja, hogy világos és egyértelmű különbséget tegyen a totális diktatúra és a demokratikus jogállam között, lezárja az önkényuralom korszakát, számba vegye annak negatív örökségét, amelynek felszámolása az országra hárul; erkölcsi elismerést és jóvátételt nyújtson az ellenállás résztvevőinek és az üldözötteknek, szolgálva mindezzel azt a célt is, hogy a jövőben önkényuralom Magyarországon ne jöhessen létre.
Az Országgyűlés e törvényjavaslattal a jelen, de a jövő ifjú nemzedékei irányában is kinyilvánítja elkötelezettségét a szabadság, egy magasabb erkölcs és a tiszta eszmények iránt, bizonyítva, hogy minden olyan rendszer, amely ezekkel ellentétes, a történelemben bukásra van ítélve. Hasonló célok érdekében a közelmúltban a Cseh Köztársaság parlamentje fogadott el törvényt, azzal a különbséggel, hogy a jelen törvényjavaslat erkölcsi és politikai felelősséget állapít meg, míg a cseh törvény ezek mellett jogi felelősséget is megállapított. A jelen deklaratív törvényjavaslat természetesen nem érinti a más törvényekben meghatározott jogi felelősséget.
Tisztelt Országgyűlés! Az 1990-ben megtartott szabad választásokon valamennyi párt azzal a célkitűzéssel foglalt helyet a Parlamentben, hogy szakítani kíván az elmúlt önkényuralmi rendszerrel és elkötelezett az egyetemes emberi értékek iránt. Ezért én nagyon bízom abban, hogy a jelen törvényjavaslat az összes parlamenti párt egyetértésével fog találkozni.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni és sürgős tárgyalással napirendre tűzni szíveskedjék. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir