MIKLÓS ÁRPÁD (MIÉP)

Full text search

MIKLÓS ÁRPÁD (MIÉP)
MIKLÓS ÁRPÁD (MIÉP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szlovákia Európa Tanácsba történt felvétele után nyomban kiderült a magyar külpolitika csődje. Magyarország nem volt képes határozott állásfoglalást elfoglalni, beletörődött az Európai Közösség általánosságokba foglalt garanciáiba, s most minden eszköz és ellenállás nélkül kénytelen tudomásul venni, hogy Meciar rendszere máris megszegte a szabályokat.
Szlovákia az Európai Közösség tagjaként senkitől sem ellenőrizve üldözheti a magyarokat. Most pedig az a veszély fenyeget, hogy mindez megismétlődik Románia felvételével kapcsolatban. Jeszenszky Géza külügyminiszter romániai tárgyalásain semmilyen értékelhető eredmény nem született. A magyarok helyzete itt is csak általánosságok szintjén került szóba, s nem hangzott el világos magyar állásfoglalás az Európa Tanács-beli felvétel kérdésében.
Ugyanakkor a szlovák—román barátsági szerződés, melyet Iliescu elnök pozsonyi látogatásakor írtak alá, félreérthetetlen fenyegetés Magyarország és a Romániában és Szlovákiában élő magyar nemzetrészekkel szemben.
Feltehető, hogy Románia felvételét egy esetleges magyar vétó sem akadályozza meg. A tiltakozás elmaradása azonban még ennél is súlyosabb helyzetet teremt, mert a magyar beleegyezést és beletörődést tartalmazza, és jogokat ad Romániának és Szlovákiának a magyar lakosság jogfosztására, erőszakos asszimilálására és hazájából való kiüldözésére.
A tiltakozásnak és a vétónak tehát semmilyen ésszerű ellentétele nincs, mivel a két szóban forgó utódállam mindenképpen megvalósítja nemzeti kisebbségeit diszkrimináló politikáját. És ezzel az Európa Tanács intézményét és az európai egyesülés politikáját járatja le.
Természetesen, ha Románia biztosítja a feltételeket, megadja a jogokat az Erdélyben rekedt magyar nemzetrészeknek, biztosítja az önrendelkezést, a területi autonómiát, az iskoláztatást az óvodától az egyetemig, akkor mi leszünk az elsők, akik támogatni fogjuk Románia felvételét az Európa Tanácsba. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir