GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! A közeljövőben a Kormány elé kerül az a beszámoló, amely az egyes térségi programok helyzetéről számot ad, s ebben természetesen szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei régió fejlesztési programjáról szóló beszámoló is.
E dokumentum alapján megállapítható, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei program határidős feladatai többségükben teljesültek — ellentétben a képviselő úr kérdésével.
(15.10)
De elismerem, hogy nem minden teljesült határidőre.
Meg kell jegyeznem, hogy 1993-ban ennek a térségnek a támogatására központi forrásból több mint 3,2 milliárd forintot fordított a központi költségvetés, illetve az állami pénzalapok. Azt hiszem, hogy ez példátlan méretű támogatás.
A programok és az eszközök összehangolását az biztosítja, hogy elsőként e régióban megalakult az önkormányzatok és a kormányzat képviselőiből álló regionális fejlesztési tanács. Ez a programok készítésének, illetőleg a működő támogatások összehangolásának helyi fóruma. Ez a tanács javaslatot alakított ki a beérkezett pályázatok támogatási sorrendjéről, s a Kormány döntései is ennek a javaslatnak alapján készültek, illetőleg ezzel összhangban megtörténtek. A kormányprogramban foglalt infrastruktúrafejlesztési és munkahelyteremtési feladatokra 1993—95-ben a már korábban megállapított 1,6 milliárd forinton felül további 2 milliárd támogatást biztosítanak. E döntés a már folyamatban levő beruházások mellett mintegy 4,5 milliárd forint összértékű beruházás megindítását teszi lehetővé.
A területfejlesztési PHARE-program keretében 2,5 millió ECU segíti a térségben a helyi programok szervezésére és összehangolására létrehozandó regionális fejlesztési ügynökség és a kistérségi tanácsadó irodák működését. E szervezetek üzleti tervének elkészítése és a szervezés folyamatban van.
A kormányhatározatban rögzített szakmai feladatok közül elkészült a jelentős vállalatok átvilágítása, összefoglaló készült azokról az eszközökről, amelyek tartós megoldást eredményezhetnek e vállalatok reorganizációja során.
Az egyedi intézkedések közül kiemelem a borsodi szénbányák helyzetének rendezése érdekében született kormánydöntést. A foglalkoztatottak vállalkozásba szervezésére 190 millió forint állami támogatás jut. Ugyancsak egyedi intézkedések történtek a Borsodchem helyzetének rendezésére. Itt speciális konszolidációs program keretében a Borsodchem több mint 5 milliárd forint összegű adósság terheitől mentesül középtávon.
A kormányhatározatban szereplő több pont teljesítését tekintve részeredmények vannak, de végrehajtásuk időben valóban eltolódott.
Az M3-as autópálya koncesszióba adásának előminősítési szakasza lezárult, de a kivitelezés gyorsítása a pályázat sikerességétől függ. A 3-as és 26-os számú főutak megvalósíthatósági tanulmánya elkészült. Viszont az alacsony hatékonysági mutatók miatt a tervezett EBRD-hitel felvételére nem kerül sor.
A Lácacséke—Dámóc—Zemplénagárd vámszabad terület megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését a kereskedelemfejlesztési alap 6 millió forinttal támogatja. Ugyanakkor a szlovák fél szerint az itteni határátkelőhely megnyitására csak 1995-ben kerülhet sor.
A miskolci ipari park koncepcióját a létrehozott munkabizottság kidolgozta, a kereskedelemfejlesztési alap a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését majdnem 5 millió forinttal segíti, és tervezzük a beruházás támogatását is.
Az eredményeket és a problémákat mérlegelve úgy vélem, hogy a kormányprogram kedvező irányú folyamatokat indított el a térségben. A legfontosabb eredménynek az adott gazdasági feltételekhez képest kiemelt támogatás mellett azt tartom, hogy folyamatos, egyeztetett munka alakult ki az önkormányzatok, a helyi gazdasági szervezetek, valamint a minisztériumok és szerveik között. A létrehozott és továbbfejlesztendő regionális intézményrendszer biztosítja az összhangot a kormányzati törekvések és a helyi regionális elgondolások között.
Természetesen a Kormány döntése óta eltelt idő, nem egészen kilenc hónap nem vezethetett látványos sikerekre. Képviselő úr elfelejtette megemlíteni, hogy ez a döntés '92. december végén született, tehát csak '93-as eredményeket várhatunk. S több évtized alatt elrontott helyzetet nem hiszem, hogy nyolc hónap alatt helyre lehet hozni. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ilyen súlyos gondokkal terhelt és szerkezetátalakítást igénylő térség helyzetének megváltoztatása csak hosszabb távon, fokozatos, szívós munkával oldható meg. Hangsúlyozom azt is, hogy a program végrehajtását jelentősen befolyásolják a rendelkezésre álló támogatási források is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir