HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Minden tiszteletem ellenére meg kell jegyeznem, nagyon furcsállom azt, hogy egy olyan kormányhatározat kapcsán, amelynek a végrehajtása felől teszek fel kérdéseket, és éppen a miniszter úr is az egyik felelős személy ebben a határozatban, a miniszterelnök úr helyett pontosan ő válaszol.
Az a kormányhatározat, amelynek a végrehajtásáról kérdezni szerettem volna a miniszterelnök urat, az 1992. évi 1070-es számot viseli. Címe szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyék fejlesztési programjának a feladatait kell tartalmaznia.
A végrehajtásról akarok kérdezni, de képviselőtársaim és a közvélemény tájékoztatására engedelmükkel röviden összefoglalom, hogy tulajdonképpen miről is van szó, miért és mi célból készült ez a kormányhatározat.
Kihelyezett kormányülés után készült, úgy mint több másik társa akkoriban. Úgy készült, hogy az érintett terület társadalmi, politikai, gazdasági képviselőitől, vezetőitől, elsősorban a polgármesterektől igényeket és vágyakat gyűjtöttek be, és ezeket keretbe öntötték. Részben normaszöveggel látták el, részben mellékletekben sorolták fel ezeket az igényeket és ezeket a vágyakat.
Hangsúlyozom: majd a végrehajtásról kérdezek, de a határozat kritikájaként annyit el kell mondanom, hogy ezek az igények és vágyak rendkívül jogosak, hiszen azon alapulnak, azt célozzák, hogy ezek az érintett területek a támogatott és elmaradott jelző helyett mielőbb a fejlődő jelzőt kapják meg.
Az a kifogásom ezzel a határozattal szemben, hogy nem rangsorolta, nem szelektálta ezeket az igényeket a célhoz való viszonyuk és az eszközeikhez való viszonyuk szerint.
Hangsúlyozom: mi ott, ebben a nagyon nehéz helyzetben lévő térségben minden olyan intézkedésnek örülünk, amiből a Kormány bármilyen, felénk irányuló segítő szándékát látjuk. Éppen ezért is nagy figyelemmel és aggodalommal kísérjük e határozat sorsát, és egyre inkább aggódunk azért, hogy ez a kevés sem fog megvalósulni.
Kérdéseim tehát erről szólnak, és írásban 1993. júliusában így nyújtottam be a miniszterelnök úrhoz: Tud-e ön arról, miniszterelnök úr, hogy a 1070/1992-es számú kormányhatározat határidős feladatai közül 1993. július 15-ig egyetlenegy sem teljesült?
Másodszor: tett-e vagy tervez-e intézkedéseket a miniszterelnök úr a határozat teljesítése érdekében? (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir