IZSÓ MIHÁLY (FKgP)

Full text search

IZSÓ MIHÁLY (FKgP)
IZSÓ MIHÁLY (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a már május 6-án beadott interpellációm elmondására. Sajnos, az ügy aktualitásából nem veszített. E Házban hangzott el, hogy a betegállomány és a leszázalékolások jelentős része, mintegy 40%-a alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Bár ezen megállapítást elismertük, de semmilyen intézkedés nem történt annak érdekében, hogy az egészséges életmód irányába tereljük élelmezésünket, vásárlási szokásainkat.
Sőt az áfa-törvény megalkotásakor, elfogadásakor a 48-as sorszám alatt hoztunk olyan adózási besorolást, amely a természetes alapanyagú gyümölcsleveket — például málna-, alma-, barack- stb. —, gyümölcsszörpöket, folyékony gyümölcsöket a 6%-os, később 10%-os áfa helyett 25%-os áfá-ba tette, holott ilyen esetekben még a 6%-os áfa is sok lett volna.
A felemelt áfá-nak a gazdasági és társadalmi kihatásait egymásra hatásukban és összefüggésükben kellene megvizsgálni. Hazánkban valamikor igen jelentős volt a gyümölcstermelés, főleg a Duna-kanyarban és az Ipolyság környékén. Ennek következtében itt a forgalom is jelentős volt. Ma viszont a kereskedelmi ár, az értékesítés és feldolgozás alakulása úgy visszaesett, hogy nem érdemes a termést leszedni, ezért sok gyümölcs a termőterületen megy tönkre.
Nagyon jó lenne, ha belső fogyasztás formájában a hazánkban látogató turisták is itt fogyaszthatnának el minél több gyümölcslevet. A nemzetközi kereskedelmi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termékeket — főleg új termékeket — megfelelő, sőt kiváló minőséggel és kedvező árakkal lehet csak eladni. Márpedig az új magyar mezőgazdasági termelési struktúrának egyik kulcskérdése, hogyan tudunk betörni az európai, illetve világpiacra minőségi, különleges árukkal. Ilyenek a biotermékek mellett a természetes alapanyagú léitalok, sűrítmények, mivel ezek hordozói lehetnek a biotermelésnél elvárt természetes, vegyszermentes termelésnek, és a minőségen keresztül eladhatjuk hazánk kedvező éghajlati, talajtani elhelyezkedési adottságaiból adódó első osztályú és minőségű gyümölcsleveinket.
Nem lehet fogyasztást növelni plafon-áfá-val, szervezetlen szervezéssel, rossz begyűjtéssel, termelőterületen kinthagyott és tönkrement áruval. Mivel az áfa-kulcs elfogadott, azon módosítani kell, de lehet különböző támogatással is, például mezőgazdasági támogatással, agrárpiaci támogatással, szervezett begyűjtéssel, feldolgozással, forgalmazással a mennyiséget növelni.
Interpellációm célja az egészséges életmód elősegítése érdekében történik, mivel megfelelő életmód bevezetésével egy nagyságrenddel nagyobb költséget tudunk megtakarítani, mint amennyi a reá fordított költség, sőt, egy idő után önfenntartóvá lehet az ivólevek forgalmazását tenni. Bízom abban, hogy interpellációm nem lesz falra hányt borsó, hiszen az egészséges ivólevek fogyasztásának növelését eredményezi, és ezzel a betegállományban levők, illetve leszázalékoltak létszámát csökkenti. Várom az illetékes miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir