KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A magyar mezőgazdaság jelenlegi legnagyobb problémája még mindig, immáron harmadik éve a földtulajdonviszonyok rendezetlensége. Ehhez némiképpen hozzájárult áldásos tevékenységünk is; és az ellentmondásos törvények tömkelege, amely e tárgykörben megszületett, nemhogy segítette volna, hanem egyre nehezítette annak a rendszernek a kialakulását, amely nyilvánvalóan megmutatná és tisztába tenné azokat a körülményeket, amelyek a földtulajdonnak egyszer s mindenkorra történő megnyugtató rendezését célozták. Azzal, hogy a kárpótlásra jogosultak és a földrészarány-tulajdonosok egyaránt várják, hogy mikor tudnak már ingatlan-nyilvántartásilag is a földjükhöz jutni, mikor tudnak már pénzintézetekkel úgy tárgyalni, hogy az ellentételezésül és jelzálogként nyújtható földbirtokkal tulajdonjogilag is rendelkeznek.
Számos kérdés felvetődött annak idején, amikor tárgyaltuk ezeket a törvényeket: hogyan lehetne ezt technikailag meggyorsítani, hogyan lehetne olyan segédeszközöket biztosítani azoknak a földmérőknek, térképészeti szakembereknek, akik ezt a munkát hivatottak elvégezni. Úgy számítottunk, hogy talán ez egy-két éven belül megvalósítható, és ennek költségvonzata nem lesz több, mint 2, esetleg 3 milliárd forint. Sajnos, ebben az évben tavasszal a Földművelésügyi Minisztérium egy olyan útmutatót adott ki, amelynek száma 12035/2., amely tételesen előírja, hogy a földkimérések milyen szempontok alapján kell hogy elbírálásra kerüljenek. Az eddig bevált grafikus módszerrel szakít, és egy újabb, úgynevezett EOV-rendszert hoz be, amelynek pontossága természetesen nem vitatható. Költségvonzata, technikai kiépítettsége azonban igen vitatható, kérem szépen, mintegy 10 milliárd forintba kerül, és a műholdas térképek elkészítése és az ezek alapján történő adaptáció mintegy öt-hat évre teheti az esetleges földkimérések megtörténtét.
Egyik oldalon tehát szigorít, és a jó szándékot itt nem is vitatjuk, természetesen szükség van egy pontosított térképészeti rendszerre, amely ugyan a jelenlegi magyar gyakorlatban nem alkalmazható, a másik oldalon viszont megengedő, hisz azt mondja, hogy a korábban szinte szabadkézzel kialakított földosztályokat, földkategóriákat meghagyja, és erre rendeli ráépíteni az új térképészeti rendszert. Mint tudjuk, a földminőségi osztályok soha nem tükrözték a valóságos helyzetet.
Az már csak egy kisebb probléma, hogy ez az útmutató több hatályos, magasabb szintű jogszabállyal is ellentétes, mint ahogy ezt már a szakértők jelezték.
Mindezek előrebocsátása után kérdezem a tisztelt miniszter urat — éppen el van foglalva most —, szándékozik-e a kiadott útmutatót felülvizsgálni annak érdekében, hogy a mérések, kitűzések a helyszíni nyilvántartási térképnek megfelelő módszerrel, gyorsan, költségkímélő módszerrel megvalósíthatók legyenek, valamint az útmutatóban foglalt előírások megfelelnek-e a magasabb szintű jogszabályok jelenlegi előírásainak? — Várom válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir