KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. A rövid válasz… Megpróbálom betartani az időt, de nehezemre fog esni, hisz annyi új adatot kaptam, ami eddig általam nem volt ismert, legalábbis ebből az útmutatóból nem derült ki.
A részarányra is alkalmazni kell az ebben az útmutatóban foglaltakat. Itt a végén van egy utalás sajnálatos módon, tehát ez egy többletfeladatot fog majd jelenteni a földkiméréseknél. S a miniszter úr, amikor a végén utalt rá, hogy kívánatos lenne, miszerint a földhivatalok végezzék el ezt a munkát — hát erre született ez az útmutató! Erre született, ezért írta elő ezt a rendszert, amelynek elvégzéséhez darabonként körülbelül másfél-kétmillió forintos műszerparkra van szükség, amely műszerparkkal a földhivatalokat fölszerelték, viszont a földhivatalok személyi állomány híján és egyéb irányú leterheltségük miatt nem tudják elvégezni. A földmérők jó része nem tud kétmillió forintos berendezést beszerezni!
Amint említette a miniszter úr is, egyetértek vele, nyilvánvalóan centiméter pontossággal kell meghatározni a földeket, a földek helyét és annak jellemzőit. De tudjuk, és a miniszter úr is említette, nem kerülhető el egy földtagosítási törvény, mert előbb-utóbb ezeket a különböző jogcímeken szerzett földeket valamilyen módon tagosítani kell. Én célszerűbbnek láttam volna, ha az útmutatóban foglaltakat erre a tagosításra irányozva helyeztük volna ki, azzal, hogy na, most lezártuk, és pontosítva jelennek most már meg a földtulajdoni határok.
A kő alappontot, amit tetszett említeni… Lehetséges, hogy ezt ajánlásképpen szorgalmazza az útmutató, de az én kezemben legalább négy olyan határozat jelent meg a földhivatal részéről, amely amiatt tagadta meg a térképészeti átvezetést, mert nem voltak 40 centi mélyen lebetonozva, arra egy tégla és aztán a kő, hogyha esetleg szánt az eke, alulról fölfelé vagy új barázdát… (Derültség.) …, akkor azért valami alsó támpont is maradhasson. Tehát az ilyen fölösleges és szerintem indokolatlan előírások mindenképpen hátráltatják a munkát.
Nagyon szerettem volna, ha a miniszter úr egy mondattal annyit válaszolt volna, hogy a fölvetett problémák indokoltságát megvizsgáljuk, és szükségképpen ezt az útmutatót módosítani fogjuk. Mivel ez nem hangzott el, kedves képviselőtársaim, én nem tudom elfogadni a választ, és arra kérem önöket, hasonlóképpen cselekedjenek annak érdekében, hogy a mezőgazdasági bizottság ezt megvizsgálhassa és az esetleges szükséges intézkedésekre a javaslatot megtehesse. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir