SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Izsó Képviselőtársam! A válaszom — megmondom őszintén — azzal kell kezdenem, hogy zavarba ejtő az ön interpellációja, mert nem veti föl a leszedetlen, a termőterületen tönkrement gyümölcs az én értelmezésem szerint a címben rejlő alternatívát. Nem ezen múlik, hogy szeszes italt vagy gyümölcslevet ihatunk vagy igyunk-e. Ettől eltekintve remélem, hogy a válasz, amit fogok adni, az ügy érdemére vonatkozóan ki fogja elégíteni képviselő úr várakozását.
Arra szeretném emlékeztetni önt is és valamennyi képviselőtársamat, hogy a gyümölcsnek, illetve a gyümölcslének a fogyasztói árszínvonala a termelői áron és a kereskedelmi árrésen kívül magában foglalja az áfá-t. Szeretném mondani, hogy nem a Földművelésügyi Minisztérium, hanem az Országgyűlés hozott olyan törvényt, amely szerint áfa terheli ezt a terméket. Mindenesetre ennek azért van döntő jelentősége, mert a forgalmi adó viszont nem terheli. És a forgalmi adó oly nagy tétel, hogy akár magának a fogyasztói árnak a felét is kiteheti, tehát — ha úgy tetszik — más termékekkel szemben a gyümölcslé bizonyos fajta preferáltságot élvez ezen a forgalmiadó-mentességen keresztül.
Nem látom törvényes lehetőségét annak, hogy a minisztérium kezelésében levő intervenciós alap felhasználható lehessen arra, hogy valamilyen módon kivédje, illetve kiváltsa a termelők áfa-kötelezettségét. Sajnos törvényes lehetőség hiányában nincsen alkalmunk ezt megtenni.
Egyetértünk viszont azzal, hogy valamilyen módon a gyümölcsök összegyűjtését, forgalmazását hatékonyabban meg kell oldani, de szeretném azt mondani, hogy mi ebben nem tudjuk a kezdeményező szerepét vállalni. Csak a termelők, a feldolgozók, az értékesítők tehetik ezt meg öntevékeny módon, és mi csak a magunk rendelkezésre álló eszközeivel tudunk ezen segíteni. És segítettünk is eddig is. Szeretném önnek mondani, hogy 1993-ban, bocsánatot kérek, 1992-ben 400 millió forintot biztosított a tárca például az alma piaci zavarainak az elhárítására és ennek háromnegyed részét az ipari alma és a sűrítmény támogatására szántuk. Ezen kívül ebben az évben 32 millió forintot biztosítottunk a fekete ribiszke és a köszméte problémáinak a megoldására, és 410 millió forintot vissztehermentes, tehát ingyenes és 200 millió forintot pedig visszterhes támogatásként adtunk az almára vonatkozó intézkedések megoldására.
(15.00)
Szeretném még azt mondani, hogy a magunk részéről is egyetértünk azzal, amit a képviselő úr felvetett, hogy a biotermékeknek az elterjedését és forgalmazását kell elősegíteni. Azt azonban nem tudjuk megoldani, hogy ezeknek a termékeknek valamilyen támogatottságot adjunk, mert ezt az idők végezetéig nem tudjuk biztosítani; ha pedig időlegesen tennénk meg és később — teszem azt —, jövőre nem tudjuk adni, nem lesz támogatás rajta, akkor sajnos az árak olyan hullámzása várható, amelyet a fogyasztó nem lesz képes magára vállalni. Ezért ez a termelés beszűkülését eredményezheti vagy esetleg a megszűnését is, mert támogatás nélkül erre a szisztémára ráállva nem lesz érdemes a termelést folytatni.
Még azt szeretném önnek mondani, hogy, sajnos, ez a gyümölcslevekkel, sűrítményekkel kapcsolatos gond nemcsak Magyarországon gond, az egész világon azt lehet tapasztalni, hogy a gyümölcslevek és a sűrítmények pozíciója a világpiaci árat illetően rendkívül változékony.
A másik pedig, ami még idekívánkozik, azt mondanám, hogy minden piacon elfogadható gyümölcslevet, illetve sűrítményt nem a lehullott almából, hanem csak kifogástalan minőségűből lehet csinálni, és Magyarországon is arra kell törekedni, tekintettel arra, hogy egyrészt az euronormákat az alapanyagok tekintetében a jövő évtől magunkra nézve elfogadtuk, másrészt pedig a Közös Piacon, de bárhol máshol a nyugati piacokon csak minőségi végtermékkel tudunk megjelenni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir