SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Nádori Képviselő Úr! Szeretném mondani önnek, hogy ami a Szekszárdi Húsipari Vállalatot illeti, ez a húsipari kapacitást és annak minőségi fokát illetően rendkívül komoly cége a magyar élelmiszer-gazdaságnak.
Való igaz, hogy a részvénytársaság technikai színvonala, termeléstechnológiája korszerű, állat-egészségügyi és higiéniai szempontból kielégíti az Európai Közösség szabványait, de az Egyesült Államok szabványait is.
Ezért a Földművelésügyi Minisztérium és az ÁVÜ közös döntésében egyeztetett álláspontjának megfelelően az a megcélzott cél, hogy ezt a vállalatot nem szabad hagyni veszni, reorganizációban kell részesíteni.
Szeretném mondani ugyanakkor azt is — ahogy ön is mondta — függetlenül attól, hogy versenyképes termékeinek jelentős exportértékesítési lehetősége megvan, a likvid tőke hiánya minden gondjának-bajának eredendő forrása.
A Földművelésügyi Minisztérium valóban a kormányhatározatnak megfelelően — amire szintén helyesen utalt a képviselő úr — elkezdte azt a programot megvalósítani, pontosabban kidolgozni, amelyik végül is a cég megmentésére vonatkozóan indult el.
Bármilyen sajnálatos is, itt azért ellent kell mondanom önnek, mert az nem felel meg a valóságnak, hogy nem tett semmit a minisztérium, illetve nem történt semmi, mert mondom, hogy ennek a programnak a kidolgozása során, sajnos, közben — likvid tőke gondjai miatt — a cég csődbe ment, és a csődegyezség — ismereteink szerint — eddig a percig nem történt meg. Ennek hiányában pedig, sajnos, nincs mód ezt a kidolgozás alatt álló programot egyrészt befejezni, másrészt pedig megvalósítani. Azért nincs mód, mert a csődtörvény idevonatkozó rendelkezései szerint, amíg ebben egyezség nem születik, ebbe nem tudunk beleavatkozni.
De szeretném azt mondani, az a lehetőség, amire ön utalt, hogy október 20-ig — tehát a szeptember 21-én megkötött hitelezői egyezség alapján — további 30 napra van fizetési moratórium, ez lehetőséget biztosít arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által már vezetői értekezleten kidolgozott program a Kormány elé kerüljön, és ezen idő alatt remélhetőleg elfogadásra is kerül. Ennek a lényege végül is az, hogy a pénzintézetek 1 milliárd forintot meghaladó tartozásának adóskonszolidációba való helyezése kell hogy megvalósuljon. Ez tehát erre a vállalatra is vonatkozik. Továbbá 900 millió forint állami adósság elengedését tervezzük, amelyet az ÁVÜ-vel egyetértésben már kezdeményeztünk, és még egyszer mondom, a csődegyezségnek létre kell jönni, mert e két dolognak a megvalósulása a csődegyezség feltétele.
Csak ezen a törvényes úton keresztül érhető el az is, hogy egyrészt a termelők, tehát a kistermelők is, de a vállalati szintű beszállítók is az elmaradt pénzükhöz is hozzájussanak, és biztos partnerei lehessenek a jövőt illetően ennek a jobb sorsra érdemes cégnek.
Végül befejezésként azt szeretném mondani, hogy a válságkezelési stratégia végül is rendelkezésünkre áll. Ehhez bizonyosfajta időre, türelemre és ezeknek a feltételeknek a bekövetkezésére van szükség.
Hogy éppen ezen az országgyűlési ülésnapon történt az ön interpellációjának az elmondása, és erre most adhatom meg a választ, azt szerencsés egybeesésnek tartom, mert megítélésem szerint most a legaktuálisabb erre a válaszadás. Köszönöm, és kérem a képviselőtársamat, fogadja el a válaszomat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir