SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt István József Képviselőtársam! Amit ön felvetett problémaként, az egy borzasztó nagy gond. Meghoztuk a kárpótlási törvényt, azonban egy dolog egy törvényt meghozni, más dolog végrehajtani.
Ezen belül a földhivatalokra — a kárpótlási hivatal munkája mellett — rendkívül nagy gond és feladat hárul, nevezetesen a licitáláson átesett földtulajdonok birtokbaadása.
Szeretném elmondani önöknek azt, hogy olyan gondjaink vannak vagy voltak eddig, de a jövőben is várhatóak, sajnos, mint például hogy nincsen pénzünk. Nincsen elég pénze a földhivataloknak — bármilyen hihetetlenül hangzik — ahhoz, hogy a munkájukat elvégezzék. Így kellett 1,3 milliárd forintot a pótköltségvetésben biztosíttatni a tisztelt Országgyűléssel ahhoz, hogy a birtokbaadás kellő ütemben, ne csak a hivatalok dolgozói által történjen — mert az a munkának csak 20%-át képes elvégezni —, hanem 80%-át még tudjuk biztosítani a kívülálló vállalkozók bevonásával.
Azt is meg kell önnek mondanom — tovább beszélve a pénzről —, hogy még 500 millió forint hiányzik ahhoz, hogy év végéig ezt a munkát a külső szakértők, vállalkozók bevonásával flottul és problémamentesen tudjuk csinálni.
Remélhető, hogy a pénzügyi kormányzattól ezt az összeget, amire korábban ígéretet kaptunk, még meg fogjuk kapni. De ha mindez meg is van, akkor mondom, hogy a Kormány képviseletében Medgyasszay államtitkár úr és Becker államtitkár úr tárgyalt az Agrárkoordinációs Fórummal, ahol megállapodás történt arra vonatkozóan, hogy abban az esetben, ha már ki van tűzve a licitálás, akkor a bizottságok feladata megjelölni azt, hogy mi legyen a földdel. Ha pedig már a licitálás megtörtént, akkor igazában a tulajdonos beleegyezése nélkül a földdel nem lehet semmit tenni a korábban birtokban lévő termelőszövetkezeteknek.
A célunk az, hogy amíg egyrészt rendelkezésre áll a pénzünk, és amennyiben még meg fogjuk kapni a hátralévő összeget amellett, hogy a földhivataloknak természetesen megvan a napi hatósági feladatuk, amellett ezt az időszakos feladatot — és azon belül — tehát ami a kárpótlással jár — a föld birtokbaadását is a leghatározottabban szorgalmazzuk. Én azt kérem itt öntől is, de mindenkitől, aki ebben az ügyben érdekelt, hogy addig is, amíg a megfelelő földhivatali szakember oda nem ér, próbálják megoldani akár öntevékenyen, akár szakember igénybevételével, akár pedig saját maguk azzal az egy- vagy kétméteres tűrési határral is kijelölni azokat a földeket, amely az egyes tulajdonosokat megilleti, birtokba venni és elkezdeni művelni mindaddig, amíg sorra nem kerül az, hogy a földhivatal megfelelő szakembere odamenjen, és ezt ezzel a pontosítással elvégezze.
Úgy gondolom, hogy a kárpótlási törvény meghozatala és végrehajtása a mai körülmények között egy kőkemény politikai kérdés, és szeretnénk döntő részében ezt a kérdést a ciklus végéig megoldani.
(16.00)
Ennek érdekében pedig, azt gondolom, ezek a szempontok olyanok lehetnek, amelyek irányadóak, és amelyek hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk valósítani. Köszönöm szépen, és kérem a válasz elfogadását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir