KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A vitában egyetlen kérdéshez szeretnék kapcsolódni, amelyik végül is érinti mind a jogalkotásról szóló törvényt, mind a Házszabály módosítását, és ez az érdekképviseletek részvétele a törvényalkotási folyamatban.
Amikor ez a Parlament egyik első ülésén módosította a jogalkotásról szóló törvényt, és hatályon kívül helyezte a társadalmi vita jogintézményét, akkor sajátos módon teremtett egy hézagot, egy hiátust a jogalkotási folyamatban.
Érdekes számomra, hogy a társadalmi vita jogintézményének hiánya ma már más oldalról és más szemszögből is látszik. Mi több mint két évvel ezelőtt akkor arra figyelmeztettünk, hogy a társadalmi vita egyébként valóban vitatható és sok szempontból elavult jogintézménye lehetővé teszi majd azt, hogy a törvényalkotás parlamenti szakaszában az érdekképviseletek nem kaphatnak majd szót, és csak a kormányzati előkészítés idején mondhatnak véleményt, a törvényhozók ezt a véleményt közvetlenül az érdekképviseletektől nem ismerhetik meg.
Egyetértek azokkal a képviselőtársaimmal, akik erről a jogintézményről más összefüggésben az elmúlt napokban többször is szóltak, hogy egy másfajta parlamenti tevékenység, egy erős, a civil társadalomban gyökerező parlamenti demokrácia valóban feleslegessé tehette volna a társadalmi vitát. Ma azonban fájdalmasan érezzük, hogy ezek a gyökerek még ma sem elég mélyek, és valami mást az elavult jogintézmény helyett vissza kell hoznunk a jogrendbe.
Az elkőkészítés során az ügyrendi bizottság és a házbizottság egy másik logikai menetet követve felfedezett egy másik hézagot is, azt tudniillik, hogyha nem a Kormány az előterjesztő, akkor a parlamenti vitát, illetve a bizottsági üléseket megelőző szakaszban sincs lehetőség arra, hogy a törvényjavaslatról az érdekképviseletek véleményt mondhassanak. Tehát az ügyrendi bizottság és a házbizottság felvetette azt az egyébként nagyon jogos kérdést, hogy mi a helyes eljárás akkor, hogyha egy törvényjavaslatnak nem a Kormány az előterjesztője, hanem a képviselők, illetve a parlamenti bizottságok élnek törvény adta jogukkal, és önálló képviselői, illetve bizottsági indítványt terjesztenek az Országgyűlés elé.
Úgy gondolom, hogy ez a kérdésfelvetés is rendkívül fontos. Fontos azért, mert rendkívül magas az önálló képviselői indítványok száma, szaporodnak a bizottsági indítványok is, és fontos azért is — ezt nem kollektív vagy személyes szemrehányásként mondom, egyszerű ténymegállapítás —, mert az elmúlt időszakban nem kevés példát láttunk arra, hogy bizonyos nagyon fontos kérdésekben a Kormány nem vállalta el az előterjesztő szerepét. Nyilvánvaló példák voltak arra, hogy a kormányzati apparátus állt egyéni képviselői kezdeményezések mögött. De azzal a ténnyel, hogy az előterjesztő nem a Kormány volt, hanem egyéni képviselői indítványként került a törvényjavaslat az Országgyűlés elé, a törvényjavaslat egyben ki is emelődött a jog által előírt egyeztetési kényszer, egyeztetési mechanizmus alól, az egyéni képviselői indítványok érinthettek konkrétan társadalmi szervezeteket, érdek-képviseleti szervezeteket anélkül, hogy bárkinek meg kellett volna kérdeznie azokat a szervezeteket, amelyekről maga az előterjesztés szólt.
Így azt gondolom, hogy rendkívül fontos, hogy ez a mostani módosítás mondjon eljárási lehetőséget, modus vivendi-t arra, hogyha önálló képviselői indítványt vagy bizottsági előterjesztést tárgyal a Parlament. Mégis úgy vélem, és leginkább ezért kértem szót, hogy nem oldottuk meg a problémát akkor, ha kimondjuk, hogy a képviselőnek, illetve a bizottságnak is egyeztetnie kell az érdekképviseletekkel akkor, hogyha törvényjavaslatot nyújtanak be, hiszen választ kell adni egy rendkívül nehéz kérdésre, arra, hogy kik azok az érdekképviseletek, melyek azok a szervezetek, amelyeknek a véleményét be kell szerezni akkor, hogyha a törvény betűjének eleget akarunk tenni.
A válasz, tudom, hogy sokrétű. Hiszen vannak jogszabályok, amelyek konkrétan előírják, hogy mely érdekképviseletek véleményét kell bekérni egy törvény előterjesztőjének. Így rögzítik különböző jogforrások. Így rögzítik az önkormányzatok érdekképviseleteinek, a szövetkezeti érdekképviseleteknek a véleménynyilvánítási lehetőségét, illetve kötelezettségét, más jogszabály a társadalombiztosítási önkormányzat kötelező véleménykikéréséről szól.
Ugyanakkor szeretnék arra figyelmeztetni, hogy általános jogalkotási kötelezettség a szakszervezetek véleményének beszerzése. Általános demokratikus kötelezettség a munka világát érintő kérdéskörökben a munkáltatói érdekképviseletek véleményének megkérdezése.
(18.30)
És még példálózva sem tudom idézni azt a nagyon sok bejegyzett, törvényesen működő társadalmi szervezetet vagy egyesületet, amelyik alapokmányában érdek-képviseleti feladatot vállal. A munkanélküliek és álláskeresők egyesületeitől kezdve a Létminimum Alatt Élők Társaságáig, a Nagycsaládosok Egyesületéig vagy a Nyugdíjasok Kamarájáig és a nyugdíjasok különböző egyesületeiig, azt hiszem, hogy rendkívül széles a skála.
Ezért a Szocialista Párt nevében javaslatot szeretnénk tenni arra, hogy milyen körből kelljen kiválasztani azokat az érdekképviseleteket, amelyek véleményét csatolni kell a törvényalkotási folyamathoz.
Nagyon sokféle megoldás lehetséges, mi magunk korábban többféle megoldással fordultunk a Parlamenthez önálló határozati javaslat formájában is, de mi nem ragaszkodunk a saját eredeti ötletünkhöz. Mi úgy ítéljük meg, hogy az a megoldási javaslat, amelyik az ügyrendi bizottság munkája során merült fel, és amelyik egy korábbi változatban a házszabály-tervezetben is szerepelt, megfelel a célnak. Ezért azt kérjük a Parlamenttől, mérlegelje, hogy ezt az előterjesztést nem lehet-e kibővíteni egy, az ügyrendi bizottság által már megtárgyalt és ismereteink szerint a parlamenti pártok által is elfogadhatónak tartott kiegészítéssel, amelyik lehetővé teszi, hogy úgynevezett "lobby listák" szerint — idézőjelbe tettem a két szót — legyen módja az előterjesztőknek, Kormánynak, egyéni képviselői indítványtevőnek, illetve a törvényjavaslatot megfogalmazó parlamenti bizottságoknak kiválasztani a törvényhozásban részt vevő érdekképviseletet, illetve társadalmi szervezetet.
Elnök úr! Mivel a módosító indítványunk még nem készült el, frakcióm nevében arra szeretném kérni, tegye lehetővé, hogy a holnapi nap folyamán benyújthassuk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Boros Lászlót Trombitás Zoltán, Juhász Pétert Tóth Sándor váltja fel a jegyzői székben.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir