SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Egy kicsit személyes megtámadtatásnak - bár nem ez volt benne - éreztem azt a megjegyzést, hogy a kamara felügyelete kérdését nem a népjóléti miniszternek, hanem a belügyminiszternek a múltban adták.
Szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy 1936-ban az orvostársadalom felügyelete, vagyis állami irányítása a belügyminiszter kezében volt, ott egy államtitkárság intézte az egészségügyi ügyeket. Pontosan ezért került most is ide a felügyelet, ami nem teljesen saját szándékaim vagy számíze szerint van.
Nincs alkupozíció a kamara és a Népjóléti Minisztérium között, alkupozíció a társadalombiztosítás és a Kamara között lesz valójában, tehát ilyen értelemben nem ellentmondás a felügyelet kérdése és az alkupozíció kérdése.
Azt gondolom egyébként, hogy az egyetértési jog több annál, mint amit a képviselő úr említett. Az egyetértési jog valójában a vétójognak egy, a jogrendünkben megszokott formája, következésképpen ha az egész orvosi világra vonatkozó jogszabályalkotásnál egyetértési jogot adnánk, adna a tisztelt Országgyűlés a Magyar Orvosi Kamarának, akkor adott esetben megakadályozható lenne az ilyen irányú jogalkotás, amit, azt hiszem, hogy a világ egyetlen parlamentje sem szokott kiengedni ilyen értelemben a saját kezéből. Ez van a háttérben.
Ha az a jogértelmezés ülne, amit a képviselő úr felvezetett, akkor természetesen ilyen jellegű jogosítványokat lehet adni, de a mi értelemezésünkben a véleményezési jog jelenti ezt, ahol igenis, le kell ülni, és meg kell véleményeztetni mindazokat a kérdéseket, amelyekről szó esik, ki kell kérni a véleményét, és minden normális esetben ez megvitatást jelent.
Tehát így értsük ezeket a dolgokat. Egyébként pedig nemcsak képviselő úrnak, hanem az összes többi hozzászólónak köszönöm a felvetett gondolatokat. Azt hiszem, hogy a törvény sokkal érettebb állapotban van, minthogy a visszavonásáról gondolkodhassunk, hiszen ahogy hallottuk az előbb is, óriási munka és óriási igyekezet volt amögött, hogy ez a törvény megszülessék.
Azt remélem, hogy a különböző felvetett gondolatokat csokorba lehet szedni, és a megvalósítható részét meg is lehet valósítani, még a módosítványok kezelése során. Köszönöm, hogy a késői órát is figyelembe véve, ennyien figyelmükkel tisztelték meg ezt a törvényt. (Taps.)
(20.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir