DEME ZOLTÁN (MDF)

Full text search

DEME ZOLTÁN (MDF)
DEME ZOLTÁN (MDF) Köszönöm a szólás lehetőségét, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A tárgyalásra kerülő témakör olyan jellegű, hogy az hazánk valamennyi állampolgárát, itt élő emberét valamilyen formában érinti, hiszen az egészséges ivóvízről van szó.
(19.00)
A víz, a levegővel együtt, az élet alapvető eleme. Tágabb értelemben: a víz az élet forrása, amikor itat vagy gyógyít; halállal fenyeget, amikor árad vagy elapad. A víz az ember mindennapos életében nélkülözhetetlen, nélküle nincs élet. Az ember számára az egészséges ivóvíz biztosítása napjainkban alapvető követelménnyé vált.
Éppen ezért helyes célkitűzés volt, amikor a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. számú törvény kötelező feladattá tette az egészséges ivóvízzel való ellátásról történő gondoskodást.
Az előterjesztett anyag híven tükrözi az eddig elvégzett munkát, az elért eredményeket és az előttünk álló, még megoldatlan feladatokat, felvázolva azok költségigényeit is. Legyünk optimisták, és bízzunk abban - de tegyünk is meg mindent annak érdekében -, hogy az előterjesztésnek megfelelően az ezredfordulóig az ország valamennyi településén megfeleljen a szolgáltatott ivóvíz az előírtaknak, és a még nem szennyezett vízkészleteinket a minket követő utódok számára megóvjuk, biztonságba helyezzük.
Ezen országos, nagy feladathoz szervesen kapcsolódik, annak részét képezi a dél-alföldi települések egészséges ivóvízellátásának programja. Ismert, hogy ez a program 1984-ben kezdődött, miután a Nagyalföld egyes térségeiben a lakosság részére szolgáltatott ivóvízben mérget: arzént találtak. A program hat megyében érinti a veszélyeztetett településeket, de ezen belül is Békés megyében van a legkritikusabb helyzet.
A program megyei feladatai kezdettől fogva feszültségterhesek. Ennek döntő oka, hogy a jóváhagyott ütemezésektől a tervbe vett beruházások a szükséges pénzügyi fedezetek hiánya miatt elmaradtak, és az 1990-es évek elejére ezek nagyságrendje meghaladta az 1 milliárd forintot. Döntő változás e helyzetben akkor következett be, amikor a Kormány 1991. szeptember 5-ei ülésén áttekintette a programot, és a 3371/91. számú határozatával úgy döntött, hogy a dél-alföldi települések egészséges ivóvízzel való ellátási programjának végrehajtását fel kell gyorsítani és mielőbb be kell fejezni.
A program vitelében e számunkra kedvező fordulat konkrétumokban vált valósággá. A pótlólagosan, majd a következő évtől a nagymértékben megnövekedett központi költségvetési támogatás lehetővé tette a beruházási munkák felgyorsítását, az igen nagy mérvű lemaradás csökkentését.
Napjainkban arról számolhatunk be, hogy a program első ütemének megvalósítása befejeződött - ami közegészségügyi szempontból azt jelenti, hogy a programban érintett valamennyi településen már a kétszeres határérték alatt van a szolgáltatott víz arzéntartalma.
Helyzetünk elismeréséért és annak megoldására nyújtott kiemelt anyagi támogatásáért engedjék meg, hogy ezúton is köszönetemet fejezzem ki Kormányunknak a megye érintett lakóinak és önkormányzatainak nevében. Megköszönöm az érintett minisztériumok megértő támogatását, és egyben kérem további patronálásukat a célul tűzött feladatok maradéktalan megvalósítása érdekében.
Jelenleg a program beruházási munkáinak második üteme megvalósításán munkálkodunk, melynek során a Kormány határozatával összhangban állóan, a közreműködő szervezetek bevonásával felmértük megyénkre vonatkozóan a programban még elvégzendő feladatokat, és meghatároztuk azok költségigényét is. Ennek megfelelően jelezni kívánom, hogy a Békés megyei feladatok maradéktalan megvalósításához az előterjesztésben szereplő anyagi források nem elegendők. Ez alapvetően három tényezőre vezethető vissza:
A 22/1991. számú országgyűlési határozat és a 3371/91. számú kormányhatározat értelmében a Népjóléti Minisztérium áttekintette a programban érintett települési kört, és megyénk vonatkozásában további három település - Dévaványa, Körösújfalu és Szabadkígyós - került be az ellátandó települések közé a már korábban jóváhagyott 3823 millió forintos beruházási keretösszeg megemelése nélkül.
Másodsorban: a program beindításakor még kifejlesztett és alkalmazható komplex víztisztítási technológia - ebbe beleértve az ivóvíz arzénmentesítését is - nem volt meg. Ezt a megvalósítás alatt kellett kifejleszteni, és így csak a második ütem munkáinak végzése során tapasztaltuk, hogy az 1985-ben e feladatok ellátására prognosztizált beruházási összegek nem lesznek elegendők. A költségigény a tervezetthez képest két és fél-, háromszoros. Ez a beruházás igen hosszú átfutási idejű: mint említettem, 1984-ben kezdődött, s reményeink szerint az eredetileg tervezett határidőre, 1995. december 31-éig be is fog fejeződni. Ilyen hosszú megvalósítási időtartam alatt valahogy kezelni kell az inflációs hatást, az árváltozásokat is.
Tudjuk, hogy a közeljövőben a Kormány - önálló napirendi témaként - tárgyalni fogja a dél-alföldi települések ivóvíz-ellátási helyzetét. Nyilvánvaló: gondjainkat a kormányülésen kell majd megoldani, és bízunk benne, hogy a Kormány - a korábbiakhoz hasonlóan - megértően és segítőkészen fogja a megye érintett lakosságát támogatni.
Hozzászólásommal éppen ezért csak jelzés értékű információt kívántam adni problémáinkról és nehézségeinkről. Azt kívántam jelezni, hogy a dél-alföldi települések egészséges ivóvízellátása Békés megyei programjának a kitűzött cél szerinti megvalósítása érdekében vannak még tennivalók. E feladatokhoz további anyagi forrásokra is szükség van, és arra is számítani kell, hogy a megyei program feladatai nem teljesíthetők 1994. december 31-éig.
Ehhez szorosan kapcsolódik az a nyilvánvaló felvetés is, hogy a dél-alföldi települések egészséges ivóvízellátása az önkormányzati törvényben előírt kötelező feladatokhoz hasonlóan, azokkal teljesen megegyezően, a szolgáltatott ivóvíz minősége tekintetében az "egészséges ivóvízellátás" alatt a magyar szabvány minőségi követelményeit kilégítő vízszolgáltatást kell érteni. Nem lehet tehát és nem szabad az eredeti programot az érintett települések arzénmentes ivóvízzel való ellátására redukálni. Ez egyébként, a megyei rétegvizek minőségét figyelembe véve, műszakilag is nehezen realizálható feladat, másrészt közegészségügyileg is megengedhetetlen.
Kétségtelen, hogy a programot elindító tényező az egészségkárosító arzén volt, de a célkitűzés az - amelyet a 3371/91. számú kormányhatározat is megerősített -, hogy legkésőbb a program befejezésére valamennyi, a programban érintett településen egészséges ivóvíz-szolgáltatás legyen. E tekintetben tehát az önkormányzati törvényben kötelezően előírt feladatok teljesítése során az ország egészére kiterjedően az érvényes vízminőségi előírásokat rögzítő szabványunk követelményeinek kell teljesülniük. Az egészséges ivóvíz csak e szabvány szerint értelmezhető.
A választókörzetemben élő állampolgárok számára megdöbbentő az a tény, hogy a most tárgyalás alatt lévő országgyűlési határozat nem említi Szarvas, Gyomaendrőd rendkívül nehéz helyzetét az ivóvízkérdés megoldása terén. Pedig visszaemlékezhetünk: az egész kérdéskör tárgyalása egy interpellációval kezdődött, a jelen lévő Pap János, FIDESZ-es képviselőtársam által, Szarvas ivóvizének javítása érdekében. De ugyanilyen gond a gyomaendrődi ivóvíz rendkívül magas jódtartalma. Ezek a települések csak kiemelt állami segítséggel oldhatják meg rendkívüli feladatukat.
Ugyanígy említhetem Ecsegfalvát, amely település nem tartozik éppen választókörzetemhez.
Tisztelt Országgyűlés! Az egészséges ivóvízellátás mielőbbi megoldása elemi követelmény. A lakossági szolgáltatásoknak ez az a területe, ahol az önkormányzatoknak ellátási kötelezettségük van, és az egyre növekvő vízdíjak mellett az emberek el is várják, hogy jó ivóvizet fogyasszanak.
Az önkormányzati törvényben felvállalt feladatokat a jövőben is folytatni kell, és ezekhez a központi forrásokat továbbra is - címzett és céltámogatások formájában, valamint a vízügyi alap segítségével - prioritással és kiemelt mértékben szükséges biztosítani.
(19.10)
Az általános hozzászólás mellett szeretném jelezni, hogy éppen az elmondottak miatt Pelcsinszki Boleszláv képviselő úrral az 1. határozati ponttal kapcsolatban írásban kiegészítő módosító indítványt tettünk. Ennek indoklását képviselőtársam a részletes vita során megteszi. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir