RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr, a bizalmat a doktori cím megelőlegezéséért. Remélem, egyszer el fogom érni.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az egészséges ivóvízellátásról szóló kormányprogram, illetve az önkormányzati törvényben meghatározott, önkormányzati feladatként megjelölt egészséges ivóvíz-ellátási program felmérése évről évre - a Kormány beiktatása után - megtörtént, 1991. évben, 1992. évben.
A felmérések rendre azt bizonyították, hogy rendkívül nagy erőfeszítést jelent a költségvetésnek az önkormányzati törvényben rögzített feladat végrehajtása, hiszen a címzett és céltámogatások útján a költségvetés finanszírozza a legnagyobb részt, a vízellátási program megvalósítását.
A program megvalósításában - mint mondtam - az önkormányzatok kaptak igen jelentős feladatot, de ennek a végrehajtása állami segítség nélkül, állami beavatkozás nélkül nem vagy egyáltalán nehezen oldható meg.
A feladat konkrétan azt jelentette, hogy az 1991 évben az akkor még közel 600 település egészséges ivóvízellátását kellett biztosítani a kormányzati időszak végére. Ennek a feladatnak a végrehajtása során kellő ütemezéssel 1991-92. évben megtörtént 270, tehát a hátralévő települések közel felének az egészséges ivóvízellátása, vezetékes ivóvízellátása. Ugyanakkor 195 településen a beruházás pedig már folyamatban van, tehát - várható a mandátum időszaka alatt a települések ezen részének is a vízellátása vezetékes módon.
A 157 településen - ami ebből még kimaradt és hátravan - meg fog kezdődni az elkövetkezendő két évben a vízvezeték-hálózat építése. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy néhány település olyan rendkívül kedvezőtlen helyzetben van, amely nem teszi lehetővé - részint rendkívül magas költsége, részint kedvezőtlen fekvése miatt - azt, hogy vezetékes ivóvízellátás történhessék.
De minthogy a határozat egészséges ivóvízellátásról és nem vezetékes vízellátásról szól, így elképzelhető és a törvény végrehajtottnak tekinthető akkor is, hogyha az egészséges ivóvízellátás más formában történik azokon a településeken, ahol ez gazdasági vagy egyéb okok miatt nem oldható meg a kormányzati időszak lezártáig.
A vezetékes ivóvízzel történő ellátás nemcsak Magyarországnak rendkívül fontos feladata, hanem egész Európában is igen jelentős feladatként jelenik meg. Hiszen nem kell csak arra utalnom, hogy két héttel ezelőtt az Európa Tanács Budapesten tartotta frissvíz-ellátási tanácskozását, amelyen az ország szakértőin kívül egész Európa szakértői jelen voltak, és rendre az Európa Tanács képviselői úgy deklarálták, hogy ma már nem egészségügyi létérdek, hanem alapvető emberi jog az egészséges ivóvíz biztosítása. Ebben a kérdésben Magyarország Európához mérten is rendkívül nagy feladatot vállal, hiszen állami feladatként kezeli, nem pedig lakossági gondra bízza rendre a víz ellátását.
Sokkal nagyobb és sokkal nehezebb megoldható probléma - és ez, sajnos, még várat magára - az úgynevezett "közműolló" felszámolása, mert mint tudjuk, Magyarországon az elmúlt évtizedekben olyan környezetkárosító és környezetszennyező gazdálkodás folyt, hogy csak néhányat említsek ezekből: nitrogén, foszfor, nehézfémek, nátriumsók, ezenkívül kóli, arzén, gázok - néhány elrettentő példa ahhoz, hogy mi minden található meg a magyar vízkészletben. Ezeknek a kiszűrése és ezen szennyeződések megszüntetése igenis komoly állami és igenis komoly közérdekű feladat.
Tehát az egészséges ivóvíz bázisának a megvédése azért elsőrendű célja a kormányzatnak, mert hovatovább nem lesz olyan vízbázis, amiből ezt a feladatot végre lehetne hajtani. Sajnos ez - rendkívül költséges volta miatt - egy kicsit még várat magára, de ennek a megoldásától nem lehet eltekinteni. Különösen paradoxonként hat az, hogy azokon a területeken, ahol a személyes higiénia biztosított ivóvízellátással, fürdőszobás lakásokkal, ott történik a legnagyobb környezetkárosítás, mert jó néhány településen nem lelhető meg a szennyvíztisztítás, a vezetékes szennyvíz-eltávolítás és azoknak a befogadóig történő juttatása. Sajnos, ezeken a településeken éppen azt a vízbázist veszélyeztetjük, amiből a vizet nyerjük, azaz szikkasztórendszerrel visszaszivárogtatják a talajba. Ennek a kiszűrése legalább annyira fontos, mint a vezetékes ivóvízellátás.
Érthető volt viszont az az intézkedési terv is, hogy a vízellátást, egészséges ivóvízellátást kiemelt célként kellett kezelni, hiszen már néhány településen komoly veszélybe került az ember egészsége, csak hogy a békési arzénes vizekre gondoljak.
A harmadik feladat ebben a kérdésben a csatornázásnak a megoldása, illetve a vízbázisoknak a megvédése, amelyet a következő szerint szeretnénk rangsorolni és végrehajtani:
1. Elsődlegesen megoldhatónak ítéljük az ellátatlan községek ivóvízellátásának a befejezését 1994-re.
2. Ezt követően kiemelt szerepet szánunk a vízbázisvédelem intenzívvé tételének, ezen belül a szennyvízcsatornázásnak és a szennyvíztisztításnak a végrehajtására.
3. A már ellátott településeken pedig a vízminőség folyamatos javítása a cél.
Ami a hátralévő községek egészséges ivóvízellátása megteremtésének pénzügyi feltételeit illeti, azok jelenleg a címzett és céltámogatásból és a vízügyi alapból megoldhatók.
A 2. pontban említett vízbázisvédelem feladata, a szennyvízcsatornázás és -tisztítás a céltámogatási rendszeren belül rangsorolt célok között elsőbbséget élveznek, különösen a veszélyeztetett vízbázisok védelmének a megoldása érdekében.
A vízminőség javítása a harmadik lépés. Ennek jelentős anyagi vonzata miatt az elkövetkezendő években teljeskörűen nem valósítható meg. Ezért az erre irányuló munkálatok 1994 után is folytatódnak, és azt folytatni is kell.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett kormányprogram a lakosság ivóvízellátásának javítása terén érzékelhető és minőségi változások megalapozását segíti elő.
Kérem képviselőtársaimat, hogy a programhoz benyújtott országgyűlési határozati javaslatot megvitatni és azokat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir