TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az a francia utazó, aki a múlt század 50-es éveiben a bécsi gőzhajóról a Lánchidat meglátva így kiáltott fel: "Csodálatos!", a Hölgyfutár munkatársának elmondta: egy külföldi albumból felidézve a pesti képet, meglepte az új panoráma. Az albumban ugyanis a korábbi város látványa mindössze három ház, egy tó és egy gémeskút volt.
Nógrádi településeket járva, az egyik közép-nógrádi falumban jegyezte meg nekem valaki: legalább egyetlen olyan gémeskutunk volna, amelyiknek a vize nem nitrátos, mert már lassan a csecsemők ruháit sem merik kimosni az asszonyok.
Az egészséges ivóvíz pótolhatatlan kincs - hallottuk az államtitkár úrtól is, szerte Európában, és ha arra gondolunk: térfoglalásunk a turizmus által is honfoglalás e vén kontinensen, hát arra nagyon figyelnünk kell, milyen minőségű víz csurog a csapokból, vagy hersen az utcai nyomóskutakból.
A kormányprogram erre kiemelten figyel. Ugyanakkor kitér az ivóvízellátás fejlesztésével kapcsolatos, egyidejűen fontos s a környezetvédelemmel összefüggő feladatokra, nevezetesen: a vízbázisvédelemre és a szennyvízcsatornázás, szennyvíztisztítás megfelelő arányú fejlesztésére.
Tisztelt Ház! A vízbázisvédelem megalapozására a kormányprogram lebonthatósága és időszerűsítése érdekében mi javasolnánk egységesen meghatározni, leírni a jelenlegi és az igénybevételre tervezett felszíni és felszín alatti ivóvízbázisok védőterületeinek, védőidomjainak mint környezeti bázisoknak a helyét, határait, térbeli koordinátáit, állapotuk és minőségük egységes mutatórendszerrel történő jellemzését, szennyező anyagokkal való terhelhetőségét, lebontó, hígító, elszállító stb. képességét, a jelenlegi szennyezőanyag-terhelését.
(Az elnöki széket dr. Dornbach Alajos foglalja el.)
Az ivóvízbázisokat terhelő ipari, mezőgazdasági és kommunális szennyezőforrásokat is kérjük kimutatni, továbbá meghatározni a termeléscsökkentés módozatait, feladatait, és természetesen felmérni mindezekhez a költségeket is.
A vízellátás fejlesztése környezetkímélő megoldásához tartoznak a takarékos vízhasznosítás, a víztakarékos szerelvények, valamint az ivóvíz kezelése során keletkező veszélyes és egyéb iszap ártalommentes elhelyezése, esetleg hasznosítása.
Ezeknek a feladatoknak a végrehajtásához a jogi, a műszaki szabályozást el kellene végezni, a személyi és az intézményes feltételeket is biztosítani. A kormányprogram megállapítja, hogy az egészséges ivóvíz-ellátási program mennyiségi fejlesztése a lakókörnyezet további romlásához vezet, mint ahogy államtitkár úr is említette, mivel a szennyvízcsatornázás és a szennyvíztisztítás a fejlesztést nem tudja megfelelően követni, a szennyvíz ártalommentes elhelyezésének kötelezettségét az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelte szorosan az ivóvízellátás biztosításához.
Mindenesetre az ezen a területen szükséges fejlesztés keretéül szolgál a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló '91. évi XX. törvény 86. cikkelye, amely a helyi önkormányzat feladatául rendelte a települési vízellátáson kívül a csatornázást és az összegyűjtött szennyvizek tisztítását is.
A települési folyékony hulladék leeresztő helyének kijelölési, valamint a közcélú ártalmatlanító telep létesítési kötelezettségéről pedig a 20. cikkely rendelkezik.
Megjegyezzük, hogy a kormányprogramban nem kap kellő hangsúlyt a lakosság önszerveződő közösségeinek bevonása, valamint a vízközmű-társulati formák erőteljesebb bekapcsolására és támogatására történő utalás a '90. évi LXV. törvény 8. cikkelye, valamint az 1991. évi XX. törvény 87. és 91. cikkelyei alapján. Ennek figyelembevételével javasoljuk, készüljön egy, a települések csatornázásának és szennyvíztisztításának fejlesztését elősegítő kormányprogram is, mintegy a most szóban lévő program kiegészítéseképpen.
Tisztelt Ház! Az egészséges ivóvízellátás érdekében, a már érintett, részletezett problémák tárgykörében frakciónk további országgyűlési határozatok megszületését is szorgalmazza, nevezetesen: egységes rendszerben kellene meghatározni a jelenlegi és az igénybevételre tervezett ivóvízbázisok elhelyezkedésének, állapotának, a szennyezőanyag terhelhetőségének és terhelésének, valamint szennyező forrásainak jellemző adatait, a terheléscsökkentés módjait, feladatait és költségeit.
(19.30)
Másodszor: szorgalmazni és szabályozni kellene a lakosság ipari, mezőgazdasági takarékos vízfelhasználás-módozatait és ezeknek alkalmazását, és harmadszor - amint említettem - a jelenlegi megnyugtató kormányprogramhoz kapcsolódóan el kellene készíteni a települések csatornázási, szennyvízkezelési és szennyvíz-elhelyezési kormányprogramját.
Még egy rövid megjegyzést tennék a programhoz. Tudjuk, hogy az egészséges ivóvízellátás teljes körűvé tételének a törvényben előírt '94. évi határidőig történő megvalósítási lehetőségét a pénzügyi alapok rendelkezésre állíthatóságának tükrében kell és lehet csak vizsgálni. Az előttünk lévő program tartalmazza ugyan a megvalósítás és a tervezési időszak pénzügyi alapszámait, de összedolgozva a vízbázisvédelem adataival - amint azt hallottuk Hatvani képviselő úrtól is. Így aztán csak utánszámítással tűnik ki például a vízellátás fejlesztéséhez szükséges önkormányzati saját erő.
Tisztelt Országgyűlés! Egy - ha szabad így mondani - szubjektív észrevétellel és ugyanakkor köszönettel fejezném be, de valamennyi érintett képviselőtársam nevében, amikor hálámat fejezem ki a Kormánynak, hogy a rendkívül súlyos helyzetben lévő közép-nógrádi 11 településünk ivóvíz gondjának megvalósítására határozott ígéretet tett. Nevezett falvaink ugyanis ennél fogva a dunai regionális vezetékhez csatlakozó tagjai lehetnek majd Nyugat-Nógrád mellett.
Reméljük, rövidesen, ha egy idegen például az egyik falvamba, Bujákra jön, és ott a világ első miniszoknyáira kíváncsi, a népművészet remekeire és Glatz Oszkár képeire, akkor valamelyik házfalon esetleg egy gyerekkéz által rajzolt gémeskutat is talál, és abból majd már tudni fogja, egészséges vizet fogyasztanak az itteni emberek, s ez a gémeskút jelkép végre visszanyerte víztiszta rangját. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir