KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Full text search

KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF)
KÁTAY ZOLTÁN, DR. (MDF) Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a témában immáron harmadszor, de először szólok egyéni képviselőként, tehát nem a szociális és családvédelmi bizottság nevében, azonban abban a reményben, hogy a tisztelt Ház csatlakozó módosító indítványomat - amely értelemszerűen kiosztásra még nem kerülhetett, de az elnök úrnak már tudomással kell lennie róla, látom: jelzi, hogy ez így is van -, hasonlóképpen a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjához, támogatni fogja.
Csupán amiatt, mivel a képviselőtársak még nem kapták meg írásban - tehát számmal nem ellátott csatlakozó módosító indítványról van szó ebben a másodpercben -, szeretném ismertetni a csatlakozó módosító indítványt.
A csatlakozó módosító indítványom - miután most nem bizottsági előadó vagyok, tehát nyugodtan mondhatok egyéni véleményt is - abból indul ki, hogy a tisztelt Ház a Kormány által előterjesztett A- és B-variáció közül az úgynevezett B-variációt fogadja el, tehát azt, amikor a nyugdíjak március elsejétől 10, szeptember elsejétől 4%-kal kerülnek emelésre.
Van azonban egy sajátos eset, amit szaknyelven úgy szoktunk hívni, hogy "együttfolyósítás". Mindazoknak, akik a társadalombiztosításban nem járatosak, nagyon röviden elmondom: arról van szó, hogy amikor az egyik házastárs megözvegyül, a másik házastársnak a nyugdíja olyan, hogy nem ér el egy meghatározott értékhatárt, egy bizonyos limitet, továbbá nem jár jobban az özvegyi nyugdíjjal, ami az elhunyt házastárs nyugdíjának a fele lenne, akkor bizonyos értékhatárig ez összeszámítható. Ez az értékhatár ma 9210 forint. A B-variánsban a Kormány erre 9890 forint, illetőleg 10200 forint tekintetében tesz - március 1-jei, illetőleg szeptember 1-jei hatállyal - javaslatot.
Én azt hiszem, úgy koherens a törvény, amenynyiben - és bízom a Kormány támogatásában - a teljes B-variáns módosító logikájának megfelelően ezen értékhatárt is növeljük. Azért figyelembe kell vennünk, hogy ez bizony jelenleg 327000, várhatóan ez év végére prognosztizáltan 337000 nyugdíjast - ráadásul kisnyugdíjast - érint. Ennek alapján tehát március elsejével további 240, illetőleg szeptember elsejével még további 330 forintot javasolok, és kérem, hogy az együttfolyósítási limithatárt a tisztelt Ház március elsejével 10130, szeptember elsejével viszont 10530 forintban fogadja el. Elnök úr, ez tehát a módosító indítvány egyik fele.
A módosító indítvány másik fele már értelemszerűen összefügg az 1975. évi II. törvény módosításával és ahhoz - hiszen emiatt vagy emiatt is kellett megnyitni a részletes vitát - a szociális bizottság által benyújtott módosító indítvánnyal - amely szintén egy kapcsolódó módosító indítvány - kapcsolódik az alkotmányügyi bizottság módosító indítványához, méghozzá két variációban.
Először talán - az ismertetés kedvéért -, hogy miről is van szó. Az elmúlt évben vezettük be azt, hogy a nyugdíjemelést évente legalább kétszer - ami természetesen megenged további nyugdíjemeléseket is - a nettó átlagkeresetnek megfelelően kell módosítani.
A Kormány e tárgyban beterjesztett előterjesztése arról szól, hogy ettől az Országgyűlés 20%-kal - a nyugdíjasokra nézve kedvezőtlenebbül - eltérhet.
A nettó átlagkereset fogalma - és ezt már egyszer bizottsági előadói minőségemben említettem - hogyha csak valaki nem Dodonáról ül itt - igen nehezen megfogható. Az alkotmányügyi bizottság ehhez nyújtott be egy módosító indítványt - ami teljesen logikus és a szociális bizottság által is elfogadható -, amely úgy szól, hogy a "várható nettó átlagkeresettel", hiszen ezt egy, egyre inkább a magángazdálkodás, a privatizáció irányába ható országban, előre pontosan megjósolni nem lehet. Viszont ebből következik a szociális bizottság álláspontja szerint, hogy mindennek alapján értelmét vesztette az az egyébként is indokolatlanul indulatokat gerjesztő vagy egyesek által gerjesztett azon normaszöveg, aminek a lényege volt - amit az előbb említettem -: az eltérés lehetősége.
Még mindig az alaptörvényre - a kettő összefüggése miatt - visszatérve, nagyon röviden, nagyon egyszerűen hadd fejtsem ki: itt viszont a szociális bizottság A-variációjával értek egyet, nevezetesen azzal, amelyik nem teszi be a normaszövegbe a költségvetési törvényben meghatározott fogalmat - két indok következtében. Egyrészt, mert momentán egy értelmezhetetlen jogszabályt hoznánk létre - én azt hiszem, hogy mind az alkotmányjogászok, mind a költségvetésiek erről meg tudnának erősíteni -, mert jelenleg a költségvetési törvényünkben nincs ilyen szabály, csupán háttérszámítások vannak.
A dolog másik fele, hogy ebből le lehetne vonni olyan okszerű következtetést, hogy ezentúl a költségvetés majd törvényi szinten köteles lesz szabályozni a nettó átlagkereset-kiáramlást.
(16.10)
Hát ez egy nonszensz. Mert - mondjuk - a Gazdagréten Vajda László tulajdonos a Muskátli presszóban, aki foglalkoztat egy felszolgálónőt, arra a törvény, a jogszabály ugyan minimálbért előírhat, de a törvény az ő béremelését nem tudja szabályozni.
Ehhez kapcsolódik viszont az a nagy vita, ami itt lezajlott a Házban, és ehhez kapcsolódik a nyugdíj- és egyéb ellátásokról szóló, most tárgyalt országgyűlési határozati javaslatomhoz, illetőleg a Kormány által benyújtott országgyűlési határozathoz kapcsolódó módosító indítványom, hogy ha a nettó átlagkereset-kiáramlás csak egy várható kategória, akkor hogyan is tovább.
Miután nincs képviselőtársaim előtt, ezért ezt a részét szó szerint ismertetném, nagyon rövid.
"Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy az évközi gazdasági folyamatok, az 1993. évi vagyonjuttatás ismeretében vizsgálja meg a nyugdíjemelésre fordítható pótlólagos forrásokat, és a kiegészítő intézkedésre a javaslatát 1993. augusztus 31-ig terjessze az Országgyűlés elé."
Megítélésem az, hogy ez a módosítvány nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki oldalról is üdvözölhető, hiszen egy kötelezettséget teremt. Egy kötelezettséget, ami egyfelől a társadalombiztosítás vagyonjuttatásához, másfelől pedig a gazdasági folyamatokhoz - aminek része a nettó keresetkiáramlás - kapcsolódóan kötelezi a Kormányt egy olyan időpontban, amikor ez már részben tényszámokon, részben sokkal jobban prognosztizálható számokon alapszik, hogy tekintve ezt a kérdést, tegye meg a szükséges intézkedést, terjessze elénk, nézzük át, hogy mit tehetünk. És itt van a normaszövegnek, amit javasolok elfogadni, egy olyan része, ami nagyon is szándékos, jogászi, tehát talán megmagyarázásra szorul, amikor azt mondom, hogy a kiegészítő intézkedéssel át szeretném vágni azt a gordiuszi csomót, amin itt folyik a vita, nevezetesen, hogy egyszeri nyugdíjkiegészítést adjunk, mondjuk, karácsonyra, vagy korrekciós nyugdíjemelést. Ez a normaszöveg mind a kettő vonatkozásában lehetőséget teremt, olyan időpontban - mint már említettem -, amikor látjuk azt, hogy a most, remélem, hogy a törvényben várhatóan elfogadottal, tehát a várható jelzővel elfogadottal összhangban lévő országgyűlési határozat gyakorlati végrehajtása hogy áll.
Befejezésül elnök úr, szíves elnézését kérve, nagy örömmel láttam a forgatókönyvben, hogy a szociális bizottság kérésének megfelelően először az 1975. évi II-esről szavazunk, és ezt követően a nyugdíjemelésre vonatkozó országgyűlési határozatról. Ezt örömmel láttam, hogy így van.
Egy nagyon technikai kérdésre - tanulva az elmúlt évből - szeretném elnök úr figyelmét fölhívni és ráhatását kérni, hogy esetleges alkotmányjogi aggályok eloszlatása érdekében kérem szíves segítségét, hogy a két jogszabály, tehát a törvény és az országgyűlési határozat legalábbis egy közlönyben kerüljön kihirdetésre, nehogy az történjék, hogy előbb kerül kihirdetésre az országgyűlési határozat, és azt követően a törvény, mert ez vethet fel alkotmányjogi módosítást. Ez azonban csak egy nyilvánosan elmondott hangos kérés ön felé, elnök úr, az apparátus felé. Önök felé képviselőtársaim pedig az a kérés, hogy támogassák ezt a módosító indítványt, ahol én azt hiszem, hogy most, mint oly sokszor már, a harang a nyugdíjasokért szól.
Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir