RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára:

Full text search

RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára:
RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára: Köszönöm a szót. Nagyon szomorú, tisztelt Országgyűlés, hogy egy ilyen tragédia kapcsán kell kifejtenem a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium e tragédiával kapcsolatos álláspontját.
Az elmúlt években súlyosan romló közlekedésbiztonság, a kiugróan magas halálozási arány országunkat e tekintetben Európában az utolsók közé sorolja. Szabályozásunk az európai gyakorlattal megegyezik, de úgy tűnik, hogy hazánkban ez nem elégséges a sok emberi tragédiát okozó folyamat megállítására.
Sajnálatos tény, hogy e helyzet kialakulásában meghatározó szerepet játszik az állampolgári szabadság szélsőséges szabadosságként történő tudomásulvétele, értelmezése, az emberi felelőtlenség, az agresszivitás, a civilizált társadalom működési alapjait nélkülöző normák semmibevétele.
(15.10)
Így vezet el a folyamat a tilos jelzések sokak által sajnos bocsánatos bűnnek tekintett fondorlatos megsértésétől a parkolási, áthaladási szabályok, a sebességkorlátozás figyelmen kívül hagyása, s ezen keresztül a tömeges veszélyeztetést okozó lopásokon át a bátaszéki katasztrófáig. E folyamat megállítása érdekében a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium a következő intézkedéseket teszi.
1. A közúti-vasúti kereszteződés biztonságát minősítő és javító program keretében az állami kezelésű úthálózat elmúlt évi felülvizsgálatát követően kezdeményezzük annak végrehajtását az önkormányzati és magánutakon is a közlekedési felügyeletek jogkörében. Folytatjuk gyorsított program alapján, első lépésben a főútvonalakon, a fényjelző kiegészítő félkarú sorompók felszerelését. Ahol a láthatóság vagy az ismétlődő balesetek ezt indokolják, a sebességkorlátozások és jelzések mellett speciális útfelület kialakításával gondoskodunk az előírt sebesség betartásának kikényszerítéséről.
2. A tárca kezdeményezi a vasutaknál az elmúlt évben megkezdettek folytatásaként az európai szabványoknak egyébként megfelelő biztosító berendezések és tartozékainak olyan átalakítását, mely azokat vandál- és lopásbiztossá teszi.
3. A tárca kezdeményezi, hogy az eddig egyszerű lopásként kezelt károkozást jogilag egységesen a közlekedés biztonságát szándékosan veszélyeztető bűncselekménynek minősítsék. Intézkedünk, hogy a jövőben a gyermekszállító, illetve az iskolabuszokat csak a legmagasabb, és eddig Magyarországon is csak a mentőknél megkövetelt pályaalkalmassági minősítéssel rendelkező gépkocsivezetők vezethessék. Az Országgyűlés előtt álló közlekedéspolitikai koncepció téziseiben előirányzott nemzeti közlekedésbiztonsági program a Kormány márciusi munkatervében szerepel. Ebben szakmai és szervezési feladatok, valamint a finanszírozás meghatározása mellett kiemelt fontosságot kap az ellenőrzés fokozása és a szankcionálás növelése, uraim.
Reméljük, hogy a tervezett intézkedések, melyek több tekintetben az európai gyakorlatnál lényegesen szigorúbbak kell, hogy legyenek, és a nemzeti közlekedésbiztonsági program elnyeri a társadalom támogatását, mert csak így érhető el a szemléletváltás, mely elengedhetetlen előfeltétele a múlt hetihez hasonló szomorú, tragikus események elkerülésének.
És végül. Ez a baleset is emberi mulasztásra vezethető vissza. El kell mondanom, ha a baleset résztvevői közül csak az egyik, akár a mozdonyvezető, akár az autóbusz vezetője betartotta volna a számára kötelezően előírt közlekedési előírásokat, ezek a gyermekek ma élnének, és a tragédia nem következett volna be. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal napirend előtti felszólalásról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir