ÁDER JÁNOS, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke:

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke:
ÁDER JÁNOS, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A budapesti II. és III. Kerületi Bíróság fordult mentelmi ügyben az Országgyűléshez, így került ez az ügy a mentelmi bizottsághoz.
Az ügy alapja, hogy Cseh Sándor debreceni lakos nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt feljelentést tett Torgyán József ellen.
Az ügyet itt be is fejezhetném, azonban a dologhoz némi magyarázat hozzátartozik. A megkeresés ugyanis meglehetősen régen történt már. A mentelmi bizottság több alkalommal is megpróbálta az ügyet tárgyalni - két alkalommal elhalasztotta, és harmadszorra hozta meg a döntését. Ugyanis nemcsak Cseh Sándor indított vagy tett büntető feljelentést Torgyán József ellen, hanem ezt megelőzően Torgyán József is büntető feljelentést tett Cseh Sándorral szemben. (Derültség. - Taps a kisgazdák padsoraiban.)
Az első alkalommal, amikor a bizottság ezt az ügyet tárgyalta, Torgyán József kifogásolta, hogy az általa korábban tett feljelentés ügyében nem történt semmi sem. Itt tudni kell - és nagyon fontos, hogy erre a képviselőtársaim figyelmét felhívjam -, hogy a jelenleg hatályos szabályok nem adnak egyértelmű eligazítást az esetben, hogy ilyenkor mi a teendő.
Ugyanis abban az esetben, ha valamelyik parlamenti képviselő kíván ilyen ügyben: rágalmazási ügyben büntetőeljárást indítani egy másik személy ellen, akkor a ma hatályos törvények szerint, a büntető törvénykönyv szerint ő hivatalos személynek minősül. A büntetőeljárási törvény szerint csak az Országgyűlés hivatott és jogosult arra, hogy a büntetőeljárás kezdeményezése feljelentést megtegye.
A Házszabályunk azonban nem rendelkezik arról, hogy ebben az esetben az Országgyűlést ki személyesíti meg: az Országgyűlés elnöke, valamelyik bizottság vagy valamelyik másik személy. Ezért ezek az ügyek 1990 óta állnak - több ilyen ügy is van egyébként -, s ezekben az ügyekben nem sikerült döntést hozni. Az ügyrendi bizottság nem tudott állást foglalni ebben a dologban. Végül a mentelmi bizottság hosszas gondolkodás után arra jutott, hogy a büntető jogszabályok módosítását kezdeményezi. Tehát ezzel az állásfoglalásunkkal az adott konkrét ügyben, ami most itt önök előtt van, megvártuk a büntető törvénykönyv módosítását. Ennek a megtárgyalására még nem került sor, de az Országgyűlés ezt remélhetőleg hamarosan megtárgyalja és elfogadja. Ebben, ha javaslatunkat elfogadja az Országgyűlés, megoldjuk ezt a problémát, és lehetőség nyílik arra, hogy ezekben az ügyekben is ne az Országgyűlés, hanem a képviselő magánemberként tegye meg a feljelentést, és képviselje utána a vádat. Tehát ez hozzátartozott a történethez.
Mindezt, ami a történetet kerekké teszi, azért mondtam el, mert volt ez ügyben a bizottság és Torgyán József között egy levélváltás is. Feltételezem, hogy Torgyán József erről beszélni fog. Az adott, konkrét ügy kapcsán, amiben most a mentelmi jog felfüggesztéséről kell döntenünk, semmiféle olyan kötelezettsége nincs az Országgyűlésnek, hogy megvárja a másik ügyben az eljárás kimenetelét. Tehát minden további nélkül jogszerűen eldönthető ma ez az ügy. Annál is inkább indokolt ez, mert a képviselők jogállásáról szóló törvény szerint 30 nap lenne a határidő arra, amíg a bizottságnak a Parlament elé kell tárnia az ügyet. Ezt a határidőt már elég lényegesen elmulasztottuk.
Miután a két ügy között ilyen szempontból semmiféle összefüggés nincs, ha a törvényes szabályokat és a határidőre vonatkozó szabályokat be akarjuk tartani, úgy gondolom, hogy a Parlament ma el tudja dönteni ezt a kérdést.
Csak megismételném a bizottság javaslatát: javasoljuk, hogy ebben a konkrét ügyben a Parlament függessze fel Torgyán József mentelmi jogát. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir