BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Miniszter Úr! Nagy érdeklődéssel és figyelmesen hallgattuk a válaszát, mert gyanítottuk, hogy azóta már a minisztérium is tudja, amit mi tudunk, tudja azt, hogy hova lett az egymillió forintos érték. Nyilván tudja miniszter úr, hogy nem az egymillió forintos érték miatt interpelláltunk.
Emlékezetes, hogy ezelőtt csaknem egy évvel az Országgyűlés támogatta a Monopoly csoportnak azt a javaslatát, hogy az új munka törvénykönyvébe épüljön be egy nagyon kemény korrupcióellenes szabály. Eszerint nem maradhat meg gazdasági vezetői állásában az, akinek saját kft.-je azonos vagy hasonló tevékenységet folytat.
Ez a törvényi rendelkezés a múlt év június 28-án lépett hatályba azzal, hogy az akkor fennálló összeférhetetlenségi helyzeteket július 13-ig meg kell szüntetni.
Nézzük meg e jogszabály fényében Rácz úr státusait!
A Cégközlöny 1991. évi 11. számában olvasható, hogy Rácz József polgármesternek és kétszeres állami igazgatónak van egy negyedik állása is, egy saját tulajdonában álló úgynevezett Tisza Kft., amelynek ő az ügyvezető igazgatója. És a Cégközlönyből azt is tudjuk, hogy a saját kft. tevékenysége pontosan lefedi egyrészt a szikszói ÁTEV, másrészt a Hejőmenti Állami Gazdaság tevékenységét. A törvény értelmében, ha az igazgató úr július 13-ig nem nyilatkozik, 14-én el kell bocsátani mindkét állami állásából. Nos, nem ez történt, pontosabban ez történt most már több mint egy fél évvel később az interpelláció nyomán, ahogy hallottuk, a mai nappal.
Valóban így van. A 126/1992. kormányrendelet a szikszói ÁTEV fölött az FM-et jelölte meg mint tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetet, míg a Hejőmenti Állami Gazdaság fölött az ÁVÜ-t. Mindkét szerv értesült erről az összeférhetetlen helyzetről. Egyik szerv sem lépett a mai napig.
Az ÁVÜ lépései körülbelül úgy néztek ki, hogy amikor Szabó Tamás miniszter úrhoz a bejelentés október 29-én megérkezett, két hétre rá az ÁVÜ meghosszabbította ezt az összeférhetetlen helyzetű igazgatót a státusában. Az FM ezen is túltett. Ugyanis miniszter úr a válaszában tévesen idézte az előbb Soós János igazgató úr levelét. Nem azt írta, hogy a vizsgálat után, hanem azt, hogy a vizsgálat nélkül, tehát pont ellenkező értelemben, "nélkül" történt a visszahelyezés, és ennek az indoka a következő.
Nem tudom, jól olvasom-e a Gergátz Elemér miniszter úrnak címzett levelet, megkísérelte a megyei főügyészséggel, a köztársasági megbízottal, az FM-mel ezt a kérdést rendezni, sehol sem látott támogatást, ezért leírta, hogy a javaslatát most is fenntartja, helyesnek tartja, de ő kis pont ahhoz, hogy ezt keresztül tudja vinni. A vizsgálatban ugyanis az FM vizsgálati főosztályának kellett volna részt venni, és ez nem történt meg.
Nem történt meg, ellenben két hónappal később Gergátz miniszter úr rendőrségi feljelentés helyett egy újabb állással jutalmazta Rácz urat. Tudjuk, kinevezte az állami gazdaság biztosává. Miniszter úr hivatalos személy. A hivatalos személyeknek törvény írja elő, hogy a tudomásukra jutott bűncselekmények miatt meg kell tenniük a feljelentést. Ha a hivatalos személyek ezt nem teszik, hiába várhatjuk, hogy valaha is rend legyen az országban.
A miniszter úr akkor elmulasztotta a vizsgálat lefolytatását, ezért elmulasztotta a feljelentési kötelezettségét, elmulasztotta az összeférhetetlenségi helyzet felszámolását, az Országgyűlés pedig azért hozott korrupcióellenes törvényeket, hogy mindenki betartsa. Ezért annak ellenére, hogy a mai napon végre megtörtént az, aminek 8 hónappal ezelőtt kellett volna megtörténnie, a válasz nem fogadható el. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir