GAÁL ANTAL, DR. (MDF)

Full text search

GAÁL ANTAL, DR. (MDF)
GAÁL ANTAL, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Igen meglepő és sajátos interpelláció hangzott el közvetlenül előttem, ami nyilván egy csere folytán történt, de hát ez is beletartozik a parlamentarizmus szabályaiba, és lehetőség van rá. Bár érintőlegesen, de az én interpellációm témája kapcsolódik a 7-es forgalmához, és ebben a tárgyban benyújtott interpellációm kapcsán volt válasz a minisztérium részéről: azok az intézkedések, amelyeket a nyáron bevezettek a Balaton partján.
Itt azonban meg kell jegyeznem, hogy ezek az intézkedések - sajnos - messze nem érték el azt a várt eredményt, amit szerettünk volna, hiszen a büntetések kirovása olyan minimális volt, hogy a kamionsofőrök a büntetést hivatalból kifizették, és a forgalom még nagyobb volt, mint előtte.
Amiről én most itt beszélni szeretnék, azonban nem ez, bár itt van ennek az anyaga is a kezemben, most kaptam a faxot Földvárról, hanem a 7-es autópálya építése.
Amikor a gazdasági rendszerváltás kapcsán a piacgazdaság kiépítéséről beszéltünk, nem volt olyan szint, ahol nem elsőként volt megállapítva az, hogy az utak, és ezen belül az autópályák megépítése elsőrendű feladat, és erre kell épülni szinte az egész gazdaságnak. Ezen belül a különböző autópályák, így az 1-es, a 3-as folytatása, illetve a 7-es autópálya építése körülbelül szinkronban volt előkészítési stádiumában, és menet közben különböző okok folytán - amelyekre majd részben itt szeretnék választ kapni - a 7-es autópálya építése háttérbe szorult.
Én tudom azt, hogy a 7-es autópálya építésével kapcsolatosan a nyomvonallal éppen Balatonföldváron probléma volt, ami újólagosan egyeztető tárgyalásokat igényelt, és az egyeztető tárgyalások után a nyomvonalnak a végleges kijelölése ezért halasztást szenvedett.
De azért azt meg kell itt mondanom, hogy az egész ügynek az irányítása és kezelése a minisztérium kezében volt, és én úgy érzem, hogy jogtalan hátrányba és indokolatlan hátrányba került a 7-es út koncessziós építésére való kiírása. Ha csak azt jegyezném meg, hogy az egyes utak megépítésének a gazdasági indokoltsága körülbelül egyforma - hiszen indokot föl tudunk hozni mindegyik út mellett -, akkor nem hagyhatjuk el azt a másodlagos szerepét a 7-es autópályának, ami az idegenforgalom és a Balaton bekapcsolását jelenti.
Erről itt most nincs időm különösebb részletességgel beszélni, de tarthatatlan állapot az, hogy legforgalmasabb idegenforgalmi helyünk, a Balaton-part olyan átmenő forgalmat és ezen belül kamionforgalmat bonyolít le, amely még normál lakókörzetben is elfogadhatatlan, és egyáltalán nem felel meg a nemzetközileg elfogadott mértéknek, hát még egy olyan Balaton-parton húzódó 7-es autóút, ahol nyaralók fürdőruhában járnak, ahol fagylaltot nyaló gyerekek mennek át az úton, ott bonyolódik le jelenleg Magyarország legnagyobb kamionforgalma.
Én azt hiszem, ez mindenképpen indokolttá tette volna, hogy a 7-es autópályát legalább olyan mértékben menedzselje a minisztérium, mint a másik két autópályát, az 1-est és a 3-ast. Ezért jogtalannak és indokolatlannak tartom azt, hogy a 7-es autópálya építése ennyit csúszott, és ennyit késett.
Kérdezem a miniszter urat: mi a terve, hogyan képzelik el a 7-es autópályának a megépítését, illetve a koncessziós kiírását?
És még egy mondatot, bár az időmet túlléptem, hogy a világkiállítást is mindenképpen figyelembe kéne venni, ha a Balaton-partot a világkiállításba be akarjuk vonni. Várom a miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir