GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! Az interpelláció címében szereplő "zsíros" kifejezés nagyon enyhe jelző ahhoz, ami az ügy hátterében valójában folyik.
Szeretném tájékoztatni képviselő urakat, hogy az Állati Takarmányfehérje Előállító Vállalat - tehát az ÁTEV - államigazgatási felügyelet alatt működő országos nagyvállalat. Így az állami vállalatokról szóló 1977. évi VI. törvény értelmében ezen vállalat általános vezetését az alapító által kinevezett vezérigazgató látja el. A vállalat a rábízott vagyonnal és az alkalmazásában álló munkaerővel a jogszabályok keretei között önállóan gazdálkodik. Az üzemigazgatók felett a munkáltatói jogokat az ÁTEV vezérigazgatója gyakorolja, az üzemekben előforduló szabálytalanságok kivizsgálására, szükség esetén rendőrségi, ügyészségi följelentés megtételére is a vállalat egyszemélyi vezetője jogosult és köteles.
Jelen esetben - mint ezt képviselő urak is említik - az ÁTEV vezérigazgatója 1992. március 5-én arról tájékoztatta Raskó György államtitkár urat, hogy Rácz József szikszói üzemigazgatót az ellene lefolytatott vizsgálat után, felülvizsgálva a korábbi vezérigazgatói döntését, visszahelyezte eredeti munkakörébe. Március 6-án Soós János vezérigazgató úr újabb kiegészítő jelentést küldött Raskó államtitkár úrnak, amelyben írja - szó szerint idézem - "az 1991-es évben végzett többlépcsős vizsgálat az üzem gazdálkodásának lehetséges javítását, a szerkezetváltási elképzeléseket próbálta felszínre hozni."
Egy hosszú vállalati felülvizsgálat után írja a vezérigazgató úr mindezt. Most azt kérdezik képviselő urak, hogy az FM erre a jelentésre márciusban miért nem kezdeményezett újabb vizsgálatot? Mert ez alapján akkor nem láttunk semmiféle indokot. A 126/1992. (VIII. 28.) Korm. rendelet értelmében az ÁTEV mint közfeladatot ellátó intézmény közvetlenül az FM felügyelete alá került két másik vállalattal együtt. Ezután kidolgoztuk az ÁTEV átalakulási koncepcióját, mely szerint három üzem, köztük a szikszói üzem is önállóan kerül privatizálásra.
Az üzem dolgozói, a munkástanács elnökének és a szakszervezeti bizottság titkárának levele szerint, régi önállósodási vágyukat látják megvalósulni a decentralizált privatizációban, és kérik azt. Terveik támogatásáról értesítettem a kollektívát, és kértem őket, készítsék el üzleti tervüket, hogy a pályázat megjelenésekor e vonatkozásban már kellően felkészültek legyenek.
Képviselő urak interpellációjának szövegét 1992. november 28-án kaptam meg, melyet kivizsgálásra természetesen átadtam jogtanácsosi és vizsgálati főosztályunknak. A vizsgálat megtörtént, több szabálytalanságot tárt fel. Így az interpellációban is megemlített késztermék tárolásával és raktározásával kapcsolatos rendelet előírásait és a selejtezésre vonatkozó vezérigazgatói utasítást megsértették. Közel 200 ezer forint értékű késztermékkel a pénzügyi bizonylatok alapján nem tudtak elszámolni. Elmaradt a felelősségre vonás a bekövetkezett késztermékromlás miatt, a selejtezés szabálytalan előkészítése, a megsemmisítés körülményei, a szabálytalan szállítójármű-használat és az állami tulajdon védelmének hiánya miatt.
A vizsgálat eredménye alapján utasítottam a vezérigazgatót a feltárt hiányosságokért, szabálytalanságokért felelősek felelősségre vonására és szükség szerinti munkajogi és egyéb intézkedésekre, melyek megtörténtéről a vezérigazgató 1993. január 28-án kelt levelében tájékoztatott. Közben január 7-én kelt átiratában az ÁVÜ kormányzati kapcsolatok igazgatósága átküldte az FM privatizációs főosztályára a Hejőmenti Állami Gazdaság volt két vezetőjének újabb feljelentő levelét, illetve a hozzáfűzött dokumentumokat a szikszói ÁTEV igazgatójával kapcsolatban. A mellékelt dokumentumok alapján kiegészítő vizsgálatot rendeltem el. Az ÁTEV vezérigazgatója a mai napon arról tájékoztatott, hogy Rácz József munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntette, egyben nevezettel szemben - állami vagyon hűtlen kezelésének alapos gyanúja miatt - büntető eljárást kezdeményezett.
(15.20)
Minderről az Állami Vagyonügynökséget hivatalosan is tájékoztatjuk. Kérem a tisztelt Országgyűlést válaszom elfogadására. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir