PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Boross Belügyminiszter Úr! Tisztelt Siklós Közlekedési Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt rátérnék a savak, sugárzóanyagok és egyéb veszélyes szállítmányoknak a Balaton-parton történő fuvarozására, engedjék meg, hogy megemlítsem azt a különös apropót, ami a mai interpellációmat alátámasztja.
Tisztelt Kormánytagok! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tegnap Balatonföldváron a balatoni lakosok és a balatoni önkormányzatok - mint a sajtóhíradásokból ismert - gyűlést tartottak, ahol megelégelték a rájuk zúduló embertelen kamionforgalmat és a Kormány tehetetlenségét - ezt bátran állíthatom.
Alapvető rendelkezések betartását igénylik a balatoni lakosok: azt, hogy legalább a nyári üdülési főszezonban az éjszakai órákban kíméljék meg nem egyszerűen a tavat, hanem azt, amit a balatoni régió és üdülőkörzet jelent az országnak ettől a borzalmas környezetszennyezéstől, ettől a borzalmas gazdasági és az idegenforgalomban kárt okozó tevékenységtől.
Interpellációm apropója tulajdonképpen nem ez, hanem az, hogy kellő időt adjak a nyári idegenforgalmi szezonra a már meglévő rendelkezések végrehajtásához.
Bizonyára önök is tudják - ha nem, akkor engedjék meg, hogy felvilágosítsam önöket -, hogy a veszélyes szállítmányok, elsősorban hatalmas pótkocsis tartályautók sárga rendszámmal vannak ellátva. Ezek vonatkozásában kijelölt határátkelőhelyek vannak, az országban történő mozgásuk rendeleti úton szabályozott. Ennek dacára, ha valaki egy nyugodt vasárnap délután megáll a Balaton-part valamelyik főútján, biztos, hogy egy-két óra alatt tucatjával számol meg ilyen autókat.
Közvetlen információim vannak arról, hogy a nyári üdülési főszezonban naponta kétszer történt a Balaton-part déli oldalán, a 7-es úton etilén szállítása. Mindennaposak és gyakoriak a savak, fokozottan gyúlékony anyagok, például az izopropil fuvarozása. Nota bene, tavaly július közepén a legnyugodtabb körülmények között Rédicsnél a Magyar Tudományos Akadémia részére szállított sugárzóanyag lépett be az országba, majd - mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne - a siófoki polgári védelmi parancsnok szívinfarktus közelében tudta meg, hogy ez kényelmesen a Balaton-parton végigment, és így jutott el a rendeltetési helyére.
Miniszter Urak! Kérdésem a következő. Miért nincs biztosítva a veszélyes anyagok szállításáról szóló rendelkezések végrehajtása? Mit kívánnak ez ellen tenni? Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir