SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A veszélyes áruk közúti szállítására Európában az ENSZ ajánlásain alapuló egységes szabályok vonatkoznak. E nemzetközi szabályokat hazánkban 1980 óta alkalmazzuk. Ezeken a korszerű és lényegében igen szigorú szabályokon túlmenően 1990-től további korlátozást vezettünk be a legveszélyesebbnek tartott anyagok szállítására. Az ilyen anyagokat csak a hatóságok által előre kijelölt útvonalon szabad szállítani.
Amikor tisztelt képviselőtársam azt kérdezi: indokoltnak tekintjük-e azt, hogy a balatoni üdülőkörzet közútjairól mindennemű veszélyes szállítmányt kitiltsunk, valójában azt is kérdezi, hogy indokoltnak tekintjük-e kitiltani a balatoni üdülőkörzet közútjairól a környék vízműveibe és szennyvíztisztító telepeire klórgázt vagy ammóniát szállító járműveket, vagy a környék kórházaiba röntgenfejet vagy fertőtlenítőszert szállító járműveket, vagy indokoltnak tekintjük-e kitiltani a környék gázpalack-cseretelepeire a propánt… (Dr. Páris András közbeszólása.) Én végighallgattam képviselő úr egészen más jellegű kérdésfeltevését, mint amit írásban megfogalmazott, akkor kérem, legyen olyan kedves, engem is hallgasson végig; (Dr. Páris András: Bocsánatot kérek.) … a környék benzinkútjaihoz - mondjuk - benzint vagy dízelolaj-szállító járműveket.
Meggyőződésem, hogy ezeknek az anyagoknak a rendszeres szállítására még a Balaton partján is szükség van. Viszont igenis megtiltottuk a Balaton partján a legveszélyesebb anyagok szállítását nemcsak az idegenforgalmi idényben - amit tisztelt képviselőtársam minimális követelménynek tart -, hanem idényen kívül is, a munkaszüneti napokon, illetve az azokat megelőző és követő napon. Ez azt jelenti, hogy a külföldi és magyar szakértők által legveszélyesebbnek minősített anyagokat szállító járműveknek el kell kerülniük a 7-es, illetve a 71-es utat, például - az interpellációjában is említett - 61-es úton kell közlekedni.
Emellett természetesen mindenfajta veszélyes áru szállítására is vonatkozik az a tavaly nyáron a Balaton körzetében bevezetett korlátozás, amely a hétvégeken a nehézgépjárművek közlekedését is megtiltotta.
Az ellenőrzés a rendőrhatóság és a közlekedési hatóságok közös feladata. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy egy ilyen veszélyes anyagot szállító jármű - akár magyar, akár külföldi - nem a kijelölt útvonalon közlekedik, pénzbüntetéssel sújtják, és az ellenőrző rendőrök a kijelölt útvonalra visszaterelik.
A rendőrhatóságok a tavaly ősszel Budapesten tartott speciális veszélyesáru-ellenőrzési kampányt ezen kívül rendszeressé teszik a jövőben.
Összefoglalva tehát elmondhatom, hogy a veszélyes áruk biztonságos szállítására vonatkozóan a szükséges intézkedéseket megtettük, és ezután is megtesszük.
Már eddig is indokoltnak tartottuk, ezért meg is tiltottuk a különösen veszélyes anyagok szállítását a Balaton partján az idegenforgalmi idényben.
(15.50)
További tiltást nem tervezünk sem veszélyes anyagok szállítására vonatkozóan, sem élőállatokra, melyek tisztelt képviselőtársak tudomása ellenére nem tartoznak a veszélyes áruk körébe.
Kérem képviselő urat és az Országgyűlést válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir