SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A privatizálandó vállalati bérlakás állománya tekintetében négyféle lehetőség van az értékesítés megoldására, és ezek közül a választás döntően az érdekeltekkel folytatott megállapodás és egyeztetés alapján születik meg.
A leggyakoribb megoldás az, hogy az érintett vállalatok átalakulása előtt vagy átalakulása során a vállalatok maguk értékesítik az Állami Vagyonügynökséggel történt megállapodás alapján a lakásokat. Ebben az esetben egy 1969-es rendelet, a 32/1969-es kormányrendelet mondja meg azokat a kedvezményeket, amelyeket nyújtani kell.
A második megoldás - bár ritkábban fordul elő -, hogy az Állami Vagyonügynökség elvonja a lakásállományt az illető vállalattól. Ilyen elvonás esetén - mondom, nagyon ritkán fordul elő -, mivel az ÁVÜ közvetlenül értékesíti a lakásokat, érvényesíthetők rá mindazok a kedvezmények, amelyek az állami vagyon értékesítése során felléphetnek. Így a tulajdonszerző hitelkonstrukciók érvényesek rá, az árkedvezmények viszont nem érvényesek, ami a 32/1969-es rendeletben megvan.
A harmadik megoldás az, hogy a vállalati szociális és kulturális létesítmények az önkormányzattal cserélhetők a tulajdonhányad tekintetében, és itt önkormányzati hatáskörbe kerül át a lakásállomány. Erre vannak példák, és azután az önkormányzat dönt az értékesítéséről. Tulajdonképpen a Vagyonpolitikai Irányelvek elfogadása óta van egy negyedik megoldás is. Erre még példa nem volt, de az elvi lehetőség megvan, hogy a jóléti, szociális, kulturális stb. vagyonok tekintetében mód van közcélú alapítványnak, alapnak való átadásra. Ennek tehát a jogi tere adott.
Felszámolás esetén maga a felszámolásról és a csődeljárásról szóló törvény nem rendelkezik erről a kérdéskörről. Ugyanakkor, mivel ez állami tulajdonnak tekinthető, álláspontom szerint alkalmazni kell rá az 1969-es 32. számú kormányrendeletet, ami az állami tulajdonú lakások értékesítésére vonatkozik és egyúttal a 16/1969-es ÉVM, MÉM, FM együttes rendelet idevonatkozó rendelkezéseit is. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir