SALAMON LÁSZLÓ, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR., az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magam tájékoztatom az Országgyűlést a bizottság munkájáról.
Az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokat hosszasan, több ülést tartva és több ülésre kiterjedően tárgyalta, mondhatni aprólékos műhelymunkát végzett. Képviselőtársaimnak rendelkezésére áll a 9063-as számú jelentés, ahol 117 jelentéspontban ad számot bizottságunk az elvégzett munkáról.
A vélemények közül három véleményt, három alkotmányügyi bizottsági állásfoglalást tartok szükségesnek kiemelni mint olyat, amely a más törvényekkel kapcsolatos állásfoglalásainkhoz képest jelentőségét tekintve talán nagyobb és az eredeti előterjesztéshez képest is lényeges változást vagy módosítást céloz.
Az egyik kérdés az elévülhetetlenség bővítésének kérdése. Több képviselőtársunk felvetette ugyanis, hogy az el nem évülhető bűncselekmények körét ki kellene terjeszteni. Az alkotmányügyi bizottság az egyes javaslatokat megvizsgálta, és azokból különböző elemeket elfogadva és magáévá téve a jelentés 2. számú pontjában egy módosító indítványt terjesztett elő, amelynek értelmében az elévülhetetlen bűncselekmények körét a most meglevőeken túlmenően kiterjeszteni javasolja az emberölés súlyosabban minősülő eseteire, az emberrablás és az előljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak súlyosabban minősülő eseteire, illetve a terrorcselekmény, a légi jármű hatalomba kerítése és a zendülés súlyosabban minősülő eseteire, ha a halál ezeknél a minősítéseknél fennforog és együtt jár, a tényállásnak része, tehát ha a halált szándékosan okozva követik el. Ez az egyik különösebben figyelemre méltó javaslat, amelyet a bizottság meghozott, és amelyet én indokoltnak tartottam most itt kiemelten megemlíteni.
A másik javaslat, ami külön említést igényel megítélésünk szerint, a jelentés 75. pontja alatt helyet foglaló javaslat, amely a COCOM-szabályok megsértését bűncselekménynek minősíti és büntetni rendeli.
Végül a harmadik javaslat, ami külön említést és kiemelést kíván, a jelentés 86. pontjában szereplő javaslat, amely a szerzői jogok és a szomszédos jogok megsértésének pönalizálását rendezi, mégpedig úgy, hogy a bűncselekményt vagyon elleni bűncselekmény jellegűvé teszi, javasolja tenni ez a javaslat, törekszik arra a bizottság módosító javaslata, hogy a szerzői jog mindennemű sérelmét, amely vagyoni hátrány okozásával együtt jár, pönalizálja a törvény, ideértve a közismert elnevezéssel videokalózkodásnak nevezett jelenséget is.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Van még jó néhány olyan pont, amelyben az alkotmányügyi bizottság, illetőleg az egyes képviselői javaslatok a korábbi egyes bűncselekményi tényállásokon figyelemre méltó változtatásokat igényelnek, ezek, mint említettem, a jelentéstervezetben szerepelnek, onnan részletesen megismerhetők, nem kívánom az Országgyűlés idejét ezek részletes taglalásával igénybe venni, csupán utalok rá, és felhívom rá a figyelmet.
Egészében véve az alkotmányügyi bizottság az általa támogatott módosító javaslatokkal együtt, illetőleg az előterjesztett módosító javaslatokkal együtt a törvényt az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir