IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miskolcon most volt… (Közbeszólás: Szomszédod mikrofonját használod!) Bocsánat. Köszönöm szépen, hogy szóltál.
Miskolcon most zajlott le az ősi, 1560-ban alapított református gimnázium visszaadási vitája. Ebben a vitában derült ki, hogy ez az ősi gimnázium micsoda károkat szenvedett a közelmúltban is, nemcsak a régmúltban.
Nyilvánvaló, hogy a református egyház úgynevezett szegénysége - amit mindenki, talán az egész társadalom jól ismer - abból adódik, hogy egyrészt az állam tárgyi, vagyoni állaga teljesen leromlott, másrészt az állam nagy területét, olyan területét vesztette el, ahol a reformátusság túlnyomó többségben volt, beleértve Erdély felétől felfelé eső részét, a déli az katolikus volt inkább, de az északi rész az teljesen…
Ezek a veszteségek oda hatottak, hogy az egyház nem tudta betölteni a funkcióit úgy, ahogy szerette volna - sem alapműködésben, sem közgyűjteményes működésben, sem oktatási vonalon.
Én magam annak ellenére, hogy református presbiter is vagyok, egyházam különböző bizottságaiban vagyok benne, magát a törvényjavaslatot elfogadom, javaslom elfogadásra. Azonban meg kell jegyezzem, hogy egyházam konszenzust kötött, nem hivatkozott semmiféle különös diszkriminatív előnyre vagy hátrányra. Azonban én bejelentem: az elosztásban bizonyos mértékű eltolódást látok az egyházam kárára.
Igaz, hogy ezt az arányt konszenzussal állapították meg, de dokumentálni kívánom: igenis, a mi egyházunk nem járhat rosszul, mert olyan nehéz gazdasági helyzetben van.
Megjegyzem még, hogy a destruktív és konstruktív meghatározást teljesen diszkriminációnak tartom. Talán azt nem is lenne szabad használnunk.
A másik dolog: társadalmi bázisra alapozni ilyen szellemű törvényjavaslatnál, szintén nem tartom megfelelőnek. Ott, Miskolcon is a tantestület teljesen jól tudta, nem terrorizálni, de irányítani magát a lakosságot, illetve a szülőket. Tehát ebbe a kérdésbe nem lehet beleszólni társadalmi vonalon, csakis jogi és egyházjogi vonalon.
A polgárok szabad döntése egész spektrumot hozna létre a véleményekben és a döntésekben. Tehát tulajdonképpen nem szolgálná a társadalom felé való tolása ennek a törvényjavaslatnak a célját.
A nyilvánvaló felosztási szempont, az a bizonyos három szempont elfogadható. A részemről is elfogadom. Azzal a kis megjegyzéssel: az az érzésem, hogy az egyházam bizonyos mértékig kárt szenved a jövőben, befejezem felszólalásomat, és elfogadásra javaslom a törvényjavaslatot. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir