LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt köszönöm az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnak a valóban rendhagyó munkáját, ahol egy kis csapat dolgozott ezen néhány héten keresztül. Rendhagyó, hogy a miniszter egy valóban komoly tanulmánnyal válaszoljon egy interpellációra, valamint hogy bevonta az érintett vállalatvezetőket, sőt még a saját személyemet is bevonták a munkába, így eleve, ugye, biztosított, mondjuk, az elfogadás nagyobb lehetősége… (Derültség.) Biztató, hogy egy olyan korrekt helyzetfeltárás készült, ami - azt hiszem - példa értékű, és ezen túlmenően valóban egy cselekvési program is készült a tanulmányhoz.
Persze a program akkor jó, ha reális célok, reális határidők és valódi felelősök találhatók, ebben az esetben megvalósítható a program. Emiatt azért nem akarom elleplezni bizonyos kétségeimet, illetve aggodalmaimat, éppen a jövő miatt. Ezeket röviden elmondanám.
Viszonylag kevés az anyagban a jól körülhatárolható, konkrét feladat, és kicsit sok az úgynevezett folyamatos határidő, ami elég nehezen regisztrálható és ellenőrizhető. A másik problémám: felvetődik, hogy ki a valódi felelős a megvalósításért - és ezt már azért megkérdeztem menet közben is, és nem kaptam egészen választ rá -, hiszen a vagyonkezelésért, a vagyonpolitikáért ugye a privatizációs miniszter, illetve az ÁVÜ, az iparvédelemért a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere, a pénzügyi források előteremtéséért a pénzügyminiszter, a környezeti ártalmak felülvizsgálatáért a környezetvédelmi miniszter… - egy kicsit attól félek, nem fog-e elveszni itt a gyermek végül is a sok felelős között. De én hiszem azt, hogy a puding próbája az evés, és ezért reménykedni tudok, hogy a program az ipari és kereskedelmi miniszter gondozásában fog megvalósulni - ezt nyomatékkal szeretném kérni is -, következetesen, az érintett iparvállalatokkal és a csepeli önkormányzattal összhangban. Az érintett csepeli infrastruktúraterveket - ami nagyon fontos, mert az egész Dél-Budapestnek egy fontos infrastruktúraterve valósulna itt meg, összefüggésben Budapest déli megközelítésével, tehát ilyen szempontból ezeket sem lehet kihagyni -, a súlyos és egyre súlyosbodó csepeli munkanélküliséget figyelembe véve és a cselekvési programban tervezett vagyonkezelést hatékony tőkebefektetési lehetőséggel kombinálva fog végül is megvalósulni ez a terv.
Végezetül: már eddig is volt rá példa, hogy interpellációra adott válasz programját egy meghatározott idő elteltével a Parlament bizottsági szinten áttekinti. Tekintettel arra, hogy az egész fővárost érintő, jelentős ipari és innovációs park terve szerepel ebben az anyagban, kérni fogom ezért miniszter urat és a gazdasági bizottság elnökét, tegye lehetővé, hogy az első érdemi határidők lejártával, ez év október 31-éig a gazdasági bizottság tekintse át a program megvalósulásának helyzetét.
Ezekkel a gondolatokkal - és még egyszer megköszönve az Ipari Minisztérium valóban széles körű munkáját - elfogadom a választ. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir