DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, köszönöm a szót! Engedje meg, hogy hivatkozzam elnök úr azon felszólítására, hogy legutóbb, amikor a Ház e tárgyban határozatképtelen volt, ügyrendi javaslatot tettem, és az elnök úr annak a későbbi időpontban való megismétlésére kért fel. Tekintettel arra, hogy a Ház ismételten tüntető módon határozatképtelen, nincs módom ezt megtenni, de azért sincs módomban megtenni, mert a házbizottság intelmei révén az Országgyűlés főtitkára szakszerűen értesített, hogy ez nem is illik az általános vita szakaszában, így a magam részéről a döntésemet elhalasztom a részletes vitára az ügyrendi kérdést illetően. Ellenben engedje meg az elnök úr, hogy egypár percre igénybe vegyem a tisztelt Ház jelen lévő tagjainak a türelmét, valamint az elnök úr türelmét is!
Tekintettel arra, hogy Schiffer János képviselő úr igen gyakran hangoztatta az Alkotmánybíróság szót, és azt a csodálatos megállapítást tette, hogy jogállamot nem lehet létrehozni jogállam ellenében, eme éles példával bizonyította, hogy Magyarországon alkotmányjogi válság van, miként napirend előtti felszólalásra, amit az alkotmányügyi bizottság elnöke tett meg, reagáltam arra, hogy még a közjogi méltóságainkat személyében és hatás-, jogkörében is kikezdi ez az alkotmányjogi válság. Miután az alkotmányjogi válság ténye fennáll, valamint én említettem, hogy a Ház mind a két oldalán elhangzott '90 nyarán, őszén, hogy egy toldozott-foldozott sztálinista alkotmánnyal állunk szemben, olyannyira fennállt a ház mind a két oldalán, SZDSZ-es, FIDESZ-oldalon is, hogy közel 1 év lelki érlelődés után Oláh és Ómolnár képviselő urak beterjesztették a javaslatukat egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozására, mégpedig a 2149-es számon, éspediglen 1991. április 10-én, és remélem, hogy bár április hónapot írtunk egész hónapban, de nem az áprilisi tréfa jegyében történt.
Tekintettel arra, hogy a Ház ilyen állapotban van, és így néz szembe ezzel az ellehetetlenült erkölcsi problémával, aminek a megoldását nem tudja elodázni és kikerülni, a tisztelt Ház figyelmébe ajánlom, hogy teremtse meg választása értelmében kapott egyszemélyi képviselői, valamint képviselőcsoporti, urambocsá! elsősorban a győztes koalíció szempontjából annak a lehetőségét, hogy ennek a törvényes előfeltételnek eleget tehessen, és annak a választási ígéretnek, amelyet választóinak, az ország népének megígért, valamint végső soron hozta első törvényét, hogy 1956 forradalom és szabadságharc, és amikor erre a törvényre emlékezünk és hivatkozunk, jut eszembe Fodor Gábor képviselő úrnak a bármennyire is becsült jogászi teljesítménye, amely a kényszeredettség szempontjából már-már a szellemi onánia határába tartozik, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir