ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)

Full text search

ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF)
ZÉTÉNYI ZSOLT, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ebben az ügyben voltam abban a helyzetben több alkalommal is, hogy elmondhattam véleményemet. Most azért kértem szót mégis, mert egy információt szeretnék megosztani a tisztelt és szégyenletesen kis létszámban jelen lévő Házzal.
A Német Szövetségi Köztársaság parlamentje, a Bundestag január 21-én döntő többséggel elfogadott egy törvényt. A törvény 1. §-a kísértetiesen hasonlít arra az elvre, amiről itt beszélünk. És természetesen hasonlít az itt többször említett törvényre, és talán némi kombinációs készséggel magyarázat található arra, hogy miért nem törvény alakjában terjesztettük elő az elévülés értelmezésére vonatkozó indítványunkat.
Tehát "Második törvény a büntetőjogi elévülési idők számításáról" - ez a címe, és az 1. §-át idézem: "Az azoknak a cselekményeknek az üldözésére vonatkozó elévülési idő kiszámításánál, amelyet a Német Szocialista Egységpárt jogtalan uralma alatt követtek el, azonban az egykori Német Demokratikus Köztársaság állami és pártvezetésének kifejezett vagy feltehető akaratának megfelelően politikai vagy a szabad jogállami rend alapelveivel összeegyeztethetetlen okok miatt nem üldöztek, az 1949. évi október 11-től 1990. évi március 17-ig terjedő időszak számításon kívül esik. Ebben az időszakban az elévülés nyugodott." A törvény indoklása megemlíti, hogy deklaratív törvényről van szó, nem jogalakító törvényről. Megemlíti azt, hogy a bírói gyakorlat meglehetősen vegyes volt a német államban, és ezért törvény formájában kellett felhívni a bíróságok figyelmét az egyértelmű magatartásra.
A 2. § bizonyos felsorolást tartalmaz, azonban egyértelműen kifejti, hogy ez a felsorolás példálózó. Tehát szemben a mi szabályozásunkkal ez a szabály minden bűncselekményre vonatkozik, amelyet ebben az időszakban ilyen indokból nem üldöztek, tehát mégcsak azzal sem foglalkozik, hogy miért követték el. Egyszerűen az üldözés elmaradásának az indokát sorolja fel.
Ez ellen a törvény ellen egyedül a Német Szocialista Egységpárt jogutódpártja szavazott, a Bundestag egyébként egyhangúlag fogadta el. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir