BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr, Tisztelt Ház! Az 1991. évi XXVIII. törvény módosítása kapcsán elöljáróban e törvény megszületésének előzményeire kell röviden utalni ahhoz, hogy az előttünk fekvő módosító indítványokat értékelni tudjuk.
Emlékeztetek arra, hogy a volt hivatalos szakszervezet, a SZOT címtáblacserét hajtott végre, és igényt tartott a teljes szakszervezeti vagyonra. A pluralizmus talaján szerveződött új szakszervezetek - közöttük elsősorban a munkástanácsok és a Liga - annak idején arra mutattak rá, hogy az MSZOSZ igényei egyrészt hatalom- és vagyonátmentést szolgálnak, másrészt gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy az új érdekvédelmi szervezetek az esélyegyenlőség elvén működhessenek.
Ilyen előzmények után foglalt állást az Országgyűlés egy politikai rendszerváltozási irány kérdésében. Ez a törvény ugyanis világosan leszögezte, hogy a vagyonfelosztást milyen lépcsők és milyen elvek szerint kell végrehajtani.
Három lépcsőt állapított meg a törvény. Elsőként leltárt kell készíteni a vagyonról, ezt követi egy szimpátiaválasztás, és ezt követi a vagyon megfelelő arányú felosztása.
(11.50)
Emlékezetes, hogy az MSZOSZ megtagadta a törvény végrehajtását és az Alkotmánybírósághoz fordult. Itt azonban nem volt szerencséje: az Alkotmánybíróság ugyanis alkotmányosnak mondta ki az előbb általam fölsorolt háromlépcsős törvényhozói célt. Miután az MSZOSZ-nek ott nem sikerült megtorpedóznia az egész törvényt, más megoldást választott, és tárgyalni kezdett a VIKSZ-ben tömörült többi szervezettel annak érdekében, hogy magát a törvényt módosítsa a Parlament, és így elérhető legyen az, hogy még a választások előtt a szakszervezeti vagyont vagy annak legalább egy részét felosszák egymás között a VIKSZ-ben tömörült szervezetek.
Az előttünk lévő törvényjavaslat 3. §-a valójában ezt az MSZOSZ-os célt célozza. Nem véletlen, hogy e szakaszhoz érkezett a legtöbb módosító indítvány. A törvényjavaslatnak ez a szakasza két részre bontja a volt szakszervezeti vagyont. Egyrészt a volt SZOT tulajdonaként 1989-es könyv szerinti értéken nyilvántartott vagyon jövőbeni tulajdonjogát még a választások előtt és véglegesen kívánja rendezni, másrészt a volt ágazati szakszervezeti vagyon esetén nem ad vagyonlistát, és e nélkül irányoz elő egy kétlépcsős rendezést. Vagyonjegyzék hiányában az országgyűlési képviselő nem tudhatja, hogy e kétféle sorsú vagyontömegnek mi is a valós értékaránya. A javaslat arra hivatkozik, hogy az MSZOSZ és további öt szervezet másfél hónappal ezelőtt megegyezett abban, hogy ezt a volt SZOT-vagyont maguk között felosztják, és a törvényjavaslat e zártkörű megállapodás szentesítését kéri az Országgyűléstől. Halász István képviselőtársam múlt heti felszólalásában hiányolta e megállapodás szövegét; ezt kiosztották a múlt heti alkotmányügyi bizottsági ülésen, ezért erre most van módunk először érdemben reagálni.
E megállapodásnak több sajátossága van, amelyekre, úgy vélem, kötelességünk fölhívni a figyelmet. Először: a megállapodást aláírók olyan ingatlanokat is kiosztanak egymás között, amelyek tulajdonjogát érintően per van folyamatban. Gondolok itt azon székházakra, amelyeket az MSZOSZ korábban átíratott egy sajátos szerződéssel a Frohburg Union című külföldi cégre. E perek állásáról nincs információnk. E perek sorsának az esetleges jogi következményeire viszont se a törvényjavaslat, se a mögötte álló, múlt héten kiosztott háttér-megállapodás nem utal.
Másodszor: Juhász Pál képviselőtársunk a múlt heti felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy az Országgyűlésnek meg kell vizsgálnia, vajon e szűk körű megállapodás nem fenyegeti-e a körön kívül rekedteket. A megállapodást ebből a szempontból is vizsgálva szembetűnik, hogy a székházak szétosztását az említett hat szervezet úgy képzeli el, hogy maguk között szétosztják e vagyontömeg 95%-át azzal, hogy az összes többi érdekvédelmi szervezet osztozzon a vagyon mindössze 5%-án. Emlékeztetek arra, hogy több mint száz ilyen érdekvédelmi szervezet rekedne kívül e megállapodás törvényi szentesítésével. Juhász Pál aggálya tehát igenis jogos volt.
Harmadszor: az 1991. évi XXVIII. törvény 9. §-a az Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó országos szakszervezeti szövetségekről beszél, melyek száma közismerten hét. Érdekes, a megállapodásban csak hatan vettek részt, a hetedik az említett 5% miatt nem írta alá a megállapodást. Ehhez képest sajátos dolog az - és egyben erkölcsi kérdés is -, hogy a hetedik szervezet kigolyózását a megállapodást aláírók az Országgyűléssel most kívánják elvégeztetni.
Ugyancsak Juhász Pál képviselőtársam figyelmeztetése indított arra: vizsgáljuk, vajon a megállapodást kritizáló két országos szervezet kapna-e a működéséhez szükséges elégséges juttatást a székházakból. A múlt héten úgy hallottuk, hogy hogyne, felajánlásként - idézem - "székházat kapott mind a két szervezet". Áttanulmányozva a megállapodást kitűnik, hogy ez a Parlament előtt történt képviselői bejelentés, úgymond, téves. A megállapodás szerint ugyanis a szövetségen kívüli szakszervezetek minden székházból kapnak egy 25-30 négyzetméternyi szobát, ami nem azonos természetesen a székház fogalmával. És nyilván azt a három verőcemarosi üres víkendtelket sem minősítették székháznak, ahol legfeljebb sátorozni tudnak. A másik országos szervezetnek állítólag felajánlott székháznak viszont a leggondosabb olvasással sem találtam nyomát ebben a megállapodásban.
Tisztelt Ház! Az Alkotmánybíróság rámutatott arra, hogy a jogállamiságból következő jogbiztonság megköveteli, hogy a jogszabály szövege értelmes legyen, és a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon. Ha egy jogszabály arra utal, hogy egy megállapodást emel törvényerőre, akkor a megállapodástól kell elvárnunk, hogy értelmes vagy legalábbis megfejthető legyen. Megállapítható, hogy a megállapodás nem mindenben elégíti ki az Alkotmánybíróság előbb idézett követelményét. A megállapodás 6. oldalán például a következő olvasható (olvassa) "Az állami tulajdonú és ingyenes szakszervezeti használatban lévő ingatlanok használatán a szakszervezeti szövetségek e megállapodás mellékletei szerinti arányok szerint osztoznak." A problémát az okozza, hogy a mellékletek arányokat nem tartalmaznak, ehhez képest ez a kikötés ez idő szerint nem fejthető meg.
De a probléma nem is ez. Eldöntendő, hogy az Országgyűlés fenntartja-e azt a politikai rendszerváltozási döntését, amit két évvel ezelőtt megfogalmazott vagy attól eltér. A törvényjavaslat még a választások előtt szét kívánja osztani egy szűk kör között a vagyon egy részét, ellentétben az Országgyűlés korábbi, elsöprő többséggel elfogadott álláspontjával. A javaslat hátterében álló szűk körű megállapodás a körön kívül állókat méltánytalan hátránnyal kívánja sújtani, és ez már nem csupán erkölcsi aggályokat vet föl, de részben ellentétes azokkal a nemzetközi szerződéseinkkel, amelyekkel csatlakoztunk a szakszervezeti esélyegyenlőséget garantáló - ILO-egyezményekre gondolok itt - egyezményekhez, másrészt e kirekesztő jelleg alkotmányos volta is esetleg megkérdőjelezhető.
Megítélésünk szerint a törvényjavaslat e fő bajai azonban orvosolhatók azzal, ha egy megfelelő módosító indítvány leszögezi és megerősíti, immár konkrétabb formában, az Országgyűlés korábbi akaratát: a vagyon szétosztására csak a választások után és a támogatottság arányában kerülhet sor.
Erre figyelemmel, ezt a módosító indítványt több társammal együtt beterjesztettük. A tisztelt Ház a szavazás során végül is arról fog dönteni, hogy fenntartja-e a szabadon választott Parlamentnek a rendszerváltozást célzó korábbi koncepcióját, vagy ettől elfordul és a visszarendeződéshez és a hatalomátmentéshez kíván asszisztálni. Köszönöm a türelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir