BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Módosító javaslatom indoklására és alátámasztására szeretnék a részletes vitában kitérni.
Két kérdést mindenképpen föl kell tenni. Az egyik, hogy kié a volt SZOT-vagyon? A másik kérdés, hogyan vagy mint osszuk el?
Kié a SZOT-vagyon? Vissza kell mennünk a múltba egy kicsit, és akkor megállapíthatjuk, hogy azok a vagyontárgyak, amelyek a 6 szakszervezeti konföderáció által föl lettek osztva, eléggé konfúz állapotot mutatnak. Mert van a Szakszervezeti Világszövetségnek vagyona benne, van a SZOT-nak vagyona benne, és egyéb érdekvédelmi szervezeteknek a vagyona is benne található.
A SZOT annak idején - hogy így mondjam - kimúlt. Nem szüntették meg, tehát fölvetődik a kérdés, hogy létezik-e még a SZOT? Abban az esetben, ha azt mondjuk, hogy nem létezik a SZOT, akkor megszűntnek tekinthetjük-e? Hogyha megszűntnek tekintjük, a kérdés, hogy kit illet meg a vagyon a megszűnése után? Tekintettel arra, hogy örökös nincs. Ezt az Alkotmánybíróság is megerősítette.
Jelen pillanatban 1221 bejegyzett szakszerve- zet működik ma Magyarországon. Természetesen sok szakszervezet mint alapszervezet is be van jegyezve. Ha azt nézzük, akkor a volt SZOT-vagyon jogos örököse lehet ez a 1221 szervezet, de lehetnek olyan szervezetek is, amelyek érdekvédelmi funkciót látnak el. És akkor már jóval nagyobb létszámról van szó.
A kérdés tehát, hogy vagy mint lehet elosztani a SZOT-vagyont úgy, hogy nem tisztázzuk először, hogy kit illet meg a volt SZOT-vagyon, tekintettel arra, hogy erről a SZOT utolsó kongresszusa nem rendelkezett. Véleményem szerint ennek a tisztázása nélkül a felosztást elvégezni nem lehet. Politikai módszereket alkalmazni, rákényszeríteni az érdekvédelmi szervezetekre nem szabad.
Éppen ezért tartom nagyon fontosnak, hogy az üzemi tanácsi választások minél hamarább megtörténjenek, és a véleményem szerint állami tulajdonnak tekinthető volt SZOT-vagyont az állam egy kegyes aktusként átruházhatja az érdekvédelmi szervezetekre. Hogy vagy milyen formában történik az átruházás, arra adtam be módosító javaslatot, amely szerint a volt SZOT-vagyon eszmei értékét négy részre kell osztani, a negyed részeket pedig a következőképpen kell megosztani:
Egynegyed rész egyenlő arányban felosztandó az 1992. december 31-i állapotnak megfelelő Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezet nyolc szakszervezete, valamint a volt SZOT 19 ágazati szövetsége, illetőleg jogutódai között. Kettőnegyed részben az első üzemi tanácsi, illetve közalkalmazotti tanácsi választások összesített eredményének megfelelő arányban osztandó fel a szakszervezeti szövetségek és szakszervezetek között. S egynegyed részben - tehát a negyedik negyed - pedig vagyonközösségként a szakszervezeteknek nem minősülő, meghatározott rétegek érdekeit képviselő egyéb szerveződések társulásáé, vagyis mindazok az érdekvédelmi tevékenységet kifejtő szervezetek vagyonhoz juthatnak, amelyek vagyonközösségen alapuló társulást hoznak létre, és ezáltal, mint a társadalmi demokrácia egyik szerveződése, megjelennek a színpadon is.
Mindezt azért tartottam szükségesnek hangsúlyozni, hogy kifejezzem azokat a problémákat, amelyek a volt SZOT-vagyonnal kapcsolatban fölvetődnek, és amelyek véleményem szerint egy reálisabb, legitimebb, a társadalom számára elfogadhatóbb megoldást tesznek lehetővé. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir