FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórumon belül dolgozó Monopoly munkacsoport ma csatlakozó módosító indítványokat nyújtott be a tárgyalt törvényjavaslathoz 8975-ös sorszám alatt. Az indítványok egyik lényeges eleme az, hogy a szakszervezeti vagyont csak választások eredményeként lehessen szétosztani, és a választásokon ne csak szakszervezetek, hanem más társadalmi érdekvédő szervezetek is részt vehessenek.
A törvényjavaslat általános vitája során Balogh Gábor képviselőtársunk is megfogalmazta azt az igényét, hogy a szakszervezeti vagyonból részesedjenek a rétegérdekeket képviselő, azaz a fogyasztói érdekvédelmet, nyugdíjas vagy nagycsaládos érdekvédelmet szolgáló egyesületek. Nem állunk tehát egyedül mint Monopoly csoport a véleményünkkel, és az eddigi lakossági fórumokon, vitaesteken mindig elnyertük a résztvevők többségének támogatását.
Milyen események tették időszerűvé a javaslatokat? Az egyik ilyen esemény egy aláírásgyűjtő akció volt. Azt követően, hogy a múlt év novemberében a Kormány és a szakszervezetek a kisjövedelműek, nagycsaládosok érdekeit sértő megállapodásokat kötöttek, sokak szemében mind a Parlament, mind a szakszervezetek alkalmatlanná váltak arra, hogy alapvető lakossági érdekeket megvédjenek. A megállapodás a helyett, hogy a társadalmi békét szolgálta volna, a parlamentáris demokrácia alapjait is veszélyeztető, a Parlamentet feloszlatni szándékozó aláírásgyűjtésbe torkollott. A viszonylag rövid idő alatt összegyűjtött közel 200 ezer aláírás is azt igazolta, hogy a szakszervezetek nem vagy rosszul látják el érdekvédelmi feladataikat. Nyilvánvaló űr van az érdekvédelemben, és ezt az űrt kívánják pótolni lakossági érdekvédő egyesületek és társaságok.
(12.00)
Szövetségkötésük is időszerűvé tette a Monopoly csoport javaslatait. Közel 100 társadalmi egyesület 1993. január 21-én létrehozta a Civil Tömörülések Egyeztető Fórumát. A Társadalmi Egyesülések Szövetségéhez, a Társadalmi Kamarához és a Társadalmi Érdekegyeztető Tanácshoz tartozó szervezetek negyedik oldalként részt kívánnak venni az Országos Érdekegyeztető Tanács munkájában. Ezen a ponton kérem képviselőtársaim higgadt mérlegelését. Vonatkoztassunk el az érzelmeinktől, ne azt nézzük, hogy sok szervezet teljesíthetetlen, demagóg vagy szakszerűtlen követeléseket fogalmaz meg. Azt nézzük csupán, hogy ezek a szervezetek nyilvánvalóan lakossági akaratokat, törekvéseket képviselnek. Közös érdekünk az, hogy ne kirekesszük őket, hanem támaszkodjunk a segítségükre, munkájukra és a javaslataikra.
Kétkamarás parlament létrehozására rövid távon egyáltalán nincs lehetőség, de hosszabb távra előretekintve is számos, a demokratikus jogállammal összeegyeztethetetlen problémát kellene megoldania egy ilyen törekvésnek. Ezen az úton nem remélhetjük a civil szerveződések döntéshozatalba való bevonását. Legyen négyoldalú az Országos Érdekegyeztető Tanács, negyedik oldalként bővüljön ki ezekkel a szervezetekkel.
Ebben az esetben a Civil Tömörülések Egyeztető Fóruma nyilvánvalóan elkülönülne a szakszervezetektől, ezért szakszervezeti vagyonra sem tarthatna igényt, vagy ha igen, akkor csak nagyon áttételes érvek figyelembevételével. Ezt a megoldást azonban ma több kormányzati és szakszervezeti vélemény ellenzi.
Nyugat-európai példákra hivatkozva ma kormányzati tisztségviselők azt szorgalmazzák, hogy a civil tömörülések legyenek a munkavállalói oldal részei, azaz ne különüljenek el. A Monopoly csoport véleménye is ehhez a véleményhez áll közel, és éppen ennek szellemében javasolja azt, hogy a lakossági érdekvédő egyesületek és társaságok vegyenek részt a szakszervezeti vagyon felosztását megelőző választásokon. Határozott véleményünk az, hogyha ki kívánjuk rekeszteni a civil tömörüléseket a szakszervezeti vagyon felosztásából, akkor el kell ismernünk őket az Országos Érdekegyeztető Tanácsban mint negyedik oldalt. Ha pedig a munkavállalói oldalhoz kívánjuk őket csatlakoztatni, akkor értelemszerűen részesíteni kell őket a munkavállalói érdekvédelmet szolgáló vagyonból is. Minden más megoldás következetlen, azaz nem logikus.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák javaslatainkat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir