LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két gondolattal szeretném kiegészíteni Katona Kálmán bevezetőjét. Ő már említette az Európai Közösség irányelveit, amelyek a Közösség jogharmonizációja keretében kötelező előírások a közösségi tagoknak.
Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy mivel múlt év végén Magyarország is ratifikálta - és egyre több európai ország ratifikálja társulási szerződésünket az Európai Közösséggel, ezért ha nem is kötelezően, de ajánlott módon - mégpedig sürgetően ajánlott módon - a jogharmonizáció, a jogegyesítés Magyarországra nézve is lényegében kötelező. A szerződés 68. cikkelye kimondja, hogy lehetőleg minél előbb ki kell dolgozni és be kell vezetni több, gazdasággal foglalkozó törvényt, ezek között megnevezetten "fogyasztói érdekvédelem, ideértve a termékfelelősséget".
Tehát szó szerint is rövidesen be kell vezetnünk, meg kell alkotnunk ezeket a törvényeket, a fogyasztói érdekvédelemről szóló törvényt, amely kidolgozás alatt van, és ezt, a most a tisztelt Ház előtt lévő termékfelelősségi törvényt.
A törvény hazai bevezetése elősegíti az egyenlő versenyfeltételek kialakulását és érvényesülését.
A másik téma, amire ki szeretnék térni, ez a gazdasági hatás. A törvény bevezetésének kétségkívül vannak bizonyos anyagi kihatásai. Ezek a kihatások két kategóriába sorolhatók; az egyszeri kihatások és a folyamatos kihatások.
Az egyszeri kihatások mindenekelőtt a szükséges technológiai fejlesztésben nyilvánulnak meg, ami azt jelenti, hogy az érintett vállalatoknak, az érintett cikkeket gyártó vállalatoknak ahhoz, hogy elkerüljék a termék hibája folytán keletkező károkat, olyan technológiai fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek ezt a biztonságot szolgálják.
Ez azonban minden nemzetközi vélemény szerint kifejezetten előnyére válik egy országnak, hogy bizonyos - minőségileg magasabb - fokot érjenek el ezek a termékek.
Ugyancsak egyszerinek tekinthető az az importszínvonal-növelés, amelyet Katona Kálmán már említett, hogy kénytelenek a magyar importőrök színvonalasabb importforrásokat felderíteni, ami ugyancsak az ország hasznára válik.
Folyamatosnak tekinthetők azok a költségek, amelyek a biztosítási díjra, tehát a termékfelelősség biztosítási díjaira, a gondosabb ellenőrzésre és bizonyos jogszolgálati költségek megteremtésére vonatkoznak.
Annak ellenőrzésére, hogy ezek az említett költségek milyen hatással járnak a termékekre, okoznak-e egyáltalában árnövelő hatást, ezért támogattuk Katona Kálmánnal együtt azt a kezdeményezést, hogy készüljenek úgynevezett hatásvizsgálatok mindezeknek az esetleges árnöveléseknek az ellenőrzésére.
Három ilyen hatásvizsgálatról tudok beszámolni, felkértük az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumot, amelynek nemzetközi tapasztalatai szerint 1-3% között jelentkezik az érintett termékeknek, tehát hangsúlyozom, nem az általános árszínvonalnak, hanem ezeknek a termékeknek az árszínvonala maximum 1-3% között, tehát átlagosan 1-2%-kal növekedhetnek.
Azonban a minisztérium leszögezi, hogy mindez rendkívül pozitívan befolyásolja a technológiai szint fejlesztését, nemzetközi tapasztalatai szerint. A Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma ugyancsak elvégzett egy hatásvizsgálatot, amely szerint kissé megemelheti az érintett termékek árát, de a versenyhatás következtében inflatorikus hatása gyakorlatilag nem várható.
(16.50)
Nemzetközi hatása - különösen az Egyesült Királyság tapasztalatai alapján - egyértelműen pozitív, emeli a minőséget és növeli a termékek versenyképességét.
Végül egy hatásvizsgálatot végeztettünk egy biztosítótársasággal, amely egyértelmű tapasztalatát közölte velünk. Néhány százalékkal emelkednek a biztosítási költségek az Egyesült Államok tekintetében, ahol különlegesen fontos ez a terület, ott maximum 8%-kal, de ezek a biztosításidíj-növekedések nem növelik érdemben a termék árát. Ez általában 0,2 és 0,5 körüli árnövekedést okozhat. Ilyen szempontból tehát egyértelmű, hogy a törvény elfogadása érdemi inflatorikus hatást nem fog előidézni.
Azonban hogy erre az illetékes gyártó cégek és az importőrök fel tudjanak készülni, ezért azt javasoltuk, hogy a törvény bevezetése 1994. január 1-jével történjen, hogy ez a csaknem egyéves időszak rendelkezésükre álljon a felkészülésre. Megítélésem szerint ennek a törvénynek az elfogadása a magyar fogyasztóvédelmi intézkedések sorozatában és az ezzel kapcsolatos törvények tekintetében az első jelentős lépés lenne.
Kérem ezért tisztelt képviselőtársaimat, hogy a beterjesztett törvényjavaslatunkat támogatni, illetve elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir