BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:

Full text search

BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:
BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A délszláv konfliktus okozta nemzetgazdasági veszteségeink, illetve többletterheink három momentum köré csoportosíthatók. Ezek zömét ugyan igyekeztünk számszerűsíteni, de természetesen az esetek egy részében erre nincs lehetőség. Mégis a következőkről tudok beszámolni.
A külgazdasági veszteségek első elemét a horvátországi fegyveres konfliktus 1991. őszi, késő nyári kifejlődése, illetve a biztonsági tanácsi embargó '92. júniusi bevezetése közötti időszakban elszenvedett mintegy 140 millió dolláros forgalomkiesés, illetve körülbelül 20 millió dolláros tranzitbevételdíj-kiesés jelentette.
(14.30)
A második fázis: 1992. június elejétől az ENSZ Biztonsági Tanácsa által érvényesített embargó gyakorlatilag blokkolta a Szerbia-Montenegróval folytatott kereskedelmi-pénzügyi kapcsolatokat. Mint ismeretes, importra egyáltalán nincs, exportra pedig csak az élelmiszer-ipari és gyógyászati cikkek szállításában van lehetőség - erre is csak külön ENSZ-engedéllyel.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 757-es határozatának kötelező érvényesítése 1992 júniusától december végéig körülbelül 300 millió dollár makrogazdasági veszteséget okozott a magyar gazdaságnak. Ennek körülbelül 50%-a a külkereskedelmi forgalom csökkenése - ebből az exportkiesés zöme más viszonylatba nem csoportosítható át. Mintegy 100 millió dollárt tesz ki a vasúti, közúti, légi fuvardíj, valamint a szerb rendeltetésű gáz tranzitbevételeinek az elmaradása. E mellett időlegesen bizonytalanná vált körülbelül 60 millió dollár összegű kintlévőségünk visszaszerzése is.
1992. december közepétől a Biztonsági Tanács szigorította a gazdasági szankciókat, és korlátozásokat vezetett be a Kis-Jugoszlávián keresztül tranzitban szállítható áruk körére. Bár e stratégiai árukör tranzitjának kivételes engedélyezését az ENSZ szankcióbizottsága folyamatosan végzi, a magyar exportőröknek ez késedelmet, számos esetben többletköltséget is okoz.
E veszteségek felmérést - kormánydöntés alapján - a gazdasági tárcák a következő hetekben végzik el.
Az embargó szükségessé tette a határbiztosítás, az ellenőrzés szigorítását - mindenekelőtt a vámszerveknél - és ez újabb, körülbelül 50 millió forintos többletkiadást eredményez.
A délszláv konfliktus materiális többletterhe az országnak a segélyezés, illetve a menekültek ellátása. Ez az elmúlt év végéig mintegy 2,2 milliárd forintot jelentett - ennek csaknem felét a hazai társadalmi szervezetek felajánlásai teszik ki, és szerepel az összegben az ENSZ különféle szervezeteitől kapott, körülbelül 600 millió forintnak megfelelő támogatás is.
A kialakult helyzet - különösen a biztonsági tanácsi embargó - a térséggel folytatott üzleti kapcsolatokban érdekelt minden magyar céget érint, de természetesen a többinél érzékenyebben a déli határszéli, illetve a dél-dunántúli régió gazdálkodóit, vállalkozóit. Bár körzetekre lebontott veszteségkimutatásaink nincsenek, az egyértelműen megállapítható, hogy az előbbiekben jelzett nemzetgazdasági terhek mellett visszaesett a kishatárforgalom, egyes körzetekben az ide irányuló bevásárlóturizmus, és az olyan hagyományokkal rendelkező, eredményes kooperációk, mint például a cukorrépa-feldolgozási együttműködés.
Az embargó miatt a kereskedelmi korlátozások azonban csak a szerb határszakaszon jelentkeznek - a szlovén és horvát határ menti együttműködésnek nincs semmilyen akadálya.
A Kormány több ízben foglalkozott a körülmények által kikényszerített embargóból adódó feladatokkal. A '91/1992-es kormányrendelet szerint is, mint ismeretes, ezek végrehajtásáért a Külügyminisztérium vezetésével külön tárcaközi bizottság a felelős, amelyen belül kereskedelempolitikai lépések, gazdasági kihatások felmérésének koordinációját az NGKM látja el. A szankciókból adódó veszteségeink és többletterheink enyhítése érdekében - minthogy erre költségvetési forrás nincs - gazdasági diplomáciánk folyamatosan tevékenykedik. Ezt a Külügyminisztérium és az NGKM kezdeményezte és szorgalmazta a legkülönbözőbb nemzetközi szervezetekben - természetesen a különböző ENSZ-szervezetekben is.
Emellett a délszláv konfliktusból származó kárainkat mérsékli a növekvő kereskedelem Szlovéniával - itt az elmúlt évben körülbelül 100%-os növekedésről van szó -, és Horvátországgal, ahol a növekedés körülbelül 25%-os volt. Ennek bővítéséért a külgazdasági kormányzat továbbra is mindent megtesz - ide értve a szabadkereskedelmi megállapodások létrehozását, amelyek folyamatban vannak, a Horvátország újjáépítésébe való bekapcsolódás elősegítését. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir