BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő úr szelíd kérdésére hasonlóan szolid választ tudok adni.
A közelmúltban elfogadott két törvény valóban az Európa Tanács ajánlásával összhangban szabályozza a személyes adatok kezelésének legalapvetőbb szabályait. Biztosítja azt az alapvető jogot, hogy az állampolgár maga dönthesse el, kíván-e a törvényben kötelezően előírt bírósági, közigazgatási adatszolgáltatásokon túl más típusú adatszolgáltatás alanya lenni. E jogát oly módon tudja a törvény rendelkezései szerint érvényesíteni, ha adatainak szolgáltatását letiltja. Az állampolgárok közül eddig mindössze 163 fő élt az adatletiltás lehetőségével.
Azokat, akik nem tiltják le adataik szolgáltatását, vélhetően nem zavarja, hogy a piacgazdaságban általánosan bevett szokás szerint elérje őket a közvélemény-kutatás, az ügynöki tevékenység, piackutatás stb. Erre a polgárok személyi adatairól szóló törvény 17-19. szakaszai törvényes lehetőséget biztosítanak, amikor úgy rendelkeznek, hogy név- és lakcímadatokat lehet szolgáltatni bármely szervnek, jogi személynek stb., ha jogának, jogos érdekének érvényesítése érdekében kéri, a felhasználás célját és jogalapját igazolja, és a polgár nem élt az adatletiltás jogával. Hogy jogos érdeke fűződik például a cégbejegyzés szerint közvélemény-kutatással foglalkozó szervezeteknek meghatározott minták, név, lakcím megismerésére, biztosítótársaságoknak az ügynöki tevékenységhez szükséges listákra, vállalkozóknak, kereskedőknek, piackutatás céljára címjegyzékekre, azt a törvény keretei között a végrehajtásra készülő kormányrendelet fogja részletesen szabályozni.
A rendelet előkészítése éppen azért nehéz, mert egészséges egyensúlyt kell teremteni a védelemhez fűződő jogos érdekek és a megismeréshez fűződő érdekek között.
Ami kérdéseire a választ illeti: a belügyminiszter feladat- és hatáskörét jogszabályok pontosan rögzítik. Eszerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartási rendszere tartozik a belügyminiszter irányítása alá. Olyan hatásköre azonban nincs, amelynek alapján a személyes adatokat kezelő nem belügyminisztériumi szervekkel, személyekkel szemben bármiféle intézkedést kezdeményezhetne. E feladatot a törvény az adatvédelmi biztosra bízza. Az adatvédelmi biztosról szóló törvényt - mint ismert - az Országgyűlés még nem fogadta el. El kell oszlatni azonban egy tévképzetet.
Képviselő úr kérdéséből az a feltételezés világlik ki, hogy a közkézen forgó név- és lakcímadatokat szükségszerűen a népesség-nyilvántartás szolgáltatta. Sok olyan szervezet működik ma hazánkban, amely a korábbi, legkülönfélébb kapcsolatai alapján - vásárlói kör, könyvtár, video, háztartásigép-kölcsönzés stb. - név- és lakcímadatokat vezethet. Bár ezek is személyes adatok, nyilvánvaló, hogy erre a belügyminiszternek semmiféle ráhatása nincs.
Csak érdekességként említem meg, hogy nemcsak magyar cégek rendelkeznek ilyen listákkal, hanem külföldi hirdetést is olvastunk, amely a magyar állampolgár név- és lakcímadatainak szolgáltatását ajánlotta fel. Kérdés, hogy miből? A hirdetés szerint 80 ezer címet telefonkönyvből szereztek, 170 ezer címet azokról vezetnek, akik magyar sorsjátékon vettek részt, 10 ezer cím a magyar üzleti életből származik.
A felsorolásból látható, hogy rendkívül sok olyan egyéb nyilvántartás van, amely személyes adatokat tartalmaz, bár nem közigazgatási jellegű. Az előzőkben elmondottakból talán egyértelmű: semmiféle törvényes alapja nincs annak, hogy a forgalomban lévő név- és lakcímlisták keletkezésének körülményeit kutassuk, netán felelősségre vonást kezdeményezzünk. Erre csak az adatvédelmi biztosnak lesz lehetősége, hozzá kell tennem, bűncselekményhez kapcsolódó esetben természetesen más a helyzet.
A közigazgatási szervek által vezetett személyes adatokat tartalmazó nyilvántartások esetén azonban eltérő a helyzet. Egyik oldalról a nyilvántartási eljárás államigazgatási eljárásnak minősül, polgári jogorvoslat lehetősége biztosított. Másik oldalról pedig a köztisztviselők fegyelmi felelősséggel tartoznak a jogszabályok betartásáért.
Egyetértek azonban képviselő úrral abban, hogy ez egy nagyon súlyos kérdés, és a kormányrendelet előkészítése és készítése során pont azért küszködünk számtalan problémával, hogy elejét vegyük mindannak a hátránynak, amit épp a két említett törvény hivatott megakadályozni.
Szükséges azonban befejezésképpen még egy példára utalni: választások között a választási névjegyzék kifüggesztése az önkormányzatokra kötelező. Bárki, bármilyen adatot abból is kiírhat, ebből is látszik, hogy a kérdés szabályozása nem olyan egyszerű. Mindazonáltal képviselő úr kérdését jogosnak érzem és ezt is figyelembe veszem a kormányrendelet előkészítése során. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir